torsdag, april 30, 2009

Vintern rasat ut bland våra fjällar..

Hej Hej

Valborgsmässoafton har en alldeles speciell innebörd, majbrasorna symboliserar (åtminstone för mig) slutet på en lång och kall säsong och början på en ny och varmare tid.  Sen är det trevligt med både studenttraditioner och annat som hör till Valborg. Vår kör, Envisorna, uppträder på Gröna Dalen i kväll. Kom gärna och titta. 

Jag hoppas för ungdomarnas skull att det inte blir så mycket fylla och slagsmål i kväll- natt. Det är så trist och onödigt att så många blir aspackade, delvis som en följd av grupptryck och dylikt, när det går att umgås och ha det roligt utan att vara alltför berusade. Det blir ju också ett hårt tryck på både polisen, socialtjänsten och hälso- och sjukvården.  Även parkförvaltningarna har det tufft när de måste städa upp.

Det finns dock lite hopp, det börjar ju bli trendigt att inte dricka och det kanske ger andra möjligheter inför kvällen.. Jag läste det på nätet i veckan, hoppas att det kan vara så i kväll.

Vi firar 1 maj vid Håbo kommunhus. Vi börjar redan 10.00. Vår huvudtalare är Jens Orback, och även jag och vår oppositionsledare Agneta Hägglund, kommer hålla tal. Mitt tal kommer att kretsa kring steg två i systemskiftet. Efter att regeringen genomförde steg 1, dsv. de gigantiska,ofinansierade skattesänkningarna i kombination med höjningarna av a-kassan och fackföreningsavgifterna, genomförs nu steg två där kommunerna och landstingen ska ta än mer ansvar för de som blir utslagna från arbetsmarknaden. Statsbidragen ökar inte, kommunerna och landstingen måste höja skatterna, det drabbar alla. Kommunerna måste betala ut exempelöst mycket pengar i förssörjningsstöd, dels till de som inte har a-kassa, dels till de som inte får ut sin a-kassa pga långa handläggningstider. Klyftorna ökar alltså riktigt rejält, de rikaste har fått 1/3 del av statens skattesänkningar, samtidigt som en halv miljon människor lämnat a-kassorna för att det är för dyrt eller dylikt. Systemskiftet är i fas två. 

Fas tre kommer att handla om stora lönesänkningar för arbetare och tjänstemän, som ett led i att minska fackens och arbetstagarnas makt. Kolla bara hur IF Metall tvingas till förnedrande uppgörelser för att rädda jobben, samtidigt som Volvos storägare plockar ut vinster till ett värde av fyra miljarder kr.

Fas fyra som är den slutliga lösningen på systemskiftet är när de rikaste slutligen kan betala mer avgifter för att få tillgång till välfärdstjänsterna, medan de som har det tuffast kommer att få tillgång till den alltmer avmagrade kommunala och landstingskommunala välfärden. Minskade skatteintäkter leder till att vi får en modell alá USA- En A- och B välfärd.. Tro mig, så här funkar den nyliberala modellen och vi är på väg dit med stormsteg.

Nåväl, vi hinner att bromsa, men vi måste väcka opionion och skapa debatt, tydligt markera våra alternativ och givetvis vinna valet 2010.

Välkomna till 1 maj firandet i morgon.

Vi syns i vimlet.
Pyry







1 kommentar:

Unknown sa...

Glöm inte bort att det finns en fjärde talare.
Linnea Hagelin Kyrkopolitiker