tisdag, april 07, 2009

Försoning och kraftsamling....En början till läkning och offensiv

Hej Hej

Jag trodde nog att Wanja skulle lämna sin post, men jag fick fel. Nu blickar vi framåt. Precis som jag nämnde igår, gillar jag Wanja. Hon är en duktig LO-ordförande, men jag misstänkte  att trycket på hennes avgång var så stort att hon skulle kliva av. Måste ge en eloge till LO-ledningen att de backade upp för Wanja. Nu hoppas jag att skadan inte är för stor, ser framemot en bra försoningsprocess och inte minst en kraftsamling.  Självklart har hela historien skadat Socialdemokraterna. Nu måste vi gemensamt möta alla de mörka krafterna som ägnar tid och kraft åt att hitta "skandaler" som skadar arbetarrörelsen. Socialdemokraternas motargument handlar om vår politik och vision. Framförallt moderaterna ser chansen att skapa skandaler nu när de har bra opinionssiffror. Fick veta bl.a. att det sannolikt gått ut ett moderat partidekret om att de ska skrivas interpellationer i kommuner som styrs av socialdemokraterna som handlar om att synliggöra alla chefsavtal, pensionsavtal mm. Så lätt är det att skapa rubriker i stället för att ägna sig åt viktiga politiska beslut. Nåväl, det är 1,5 år kvar till det allmänna valet 2010. Visst har vi drabbats av en svacka, men jag lovar. Vi är arga, vi är på hugget och kommer att kämpa till sista blodsdroppen för att vända det mörka Sverige till en ljusare framtid.

Efter massiva påtryckningar från oss Socialdemokrater, konjunkturinstitutet, ledande banker mm har regeringen äntligen insett att det måste skjuta till mer pengar till den offentliga sektorn. Det är verkligen i elfte timmen, men det svider säkert för regeringen som hittills valt att ducka och skylla på vädret i stället för sina egna tillkortakommanden. 

Jordbävningen i Italien visar på att vi lever i en bräcklig tid. Mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Jordbävningar är så skoningslösa. De slår så hårt och oprecist, ingen går säker och effekterna är alltid lika eländiga.

Mitt favoritlag i Allsvenskan - IFK Göterborg fick pisk i går. Helsingborg fick en feldömd straff och så var den kvällen förstörd. Nu är det långt kvar till oktober och jag är säker på att änglarna kommer att vara med och fightas i toppen. Mitt andraval- Gefle, fick en pinne mot svenska mästarna Kalmar. Bra jobbat. Hoppas att Gefle blir något mer stabilt i år. 

Jag var distriktsstyrelsens föredragande i motion avseende försäldraförsäkringen i lördags. Det finns fortfarande mycket kvar att göra för att få papporna att ta ut fler pappadagar. Läste på TV4´s tex-tv att pappaindexet stigit från 36,6 till 37,8. När pappindextet är 100 tar mammor och pappor ut lika mycket föräldraledighet. Med den här ökningstakten tar det 52 år enligt TCO att komma dit.. Visst finns det mycket kvar att göra. Jag hoppas en hel del på vårt förslag, 1/3 till pappan, 1/3 till mamman och 1/3 får fördelas valfritt. En modern modell som kan skapa ännu bättre föräldrakontakter för barnen, större sannolikhet att papporna tar ut fler dagar och bättre förutsättningar för kvinnorna att inte halka så långt männen efter avseende framtida pensioner,löner och karriär.  Vi måste vända på trenden som anges i SOU 2005:73 - Reformerade föräldraförsäkring- Det ska inte vara en skyldighet för mammorna och en rättighet för papporna att ta ut föräldraförsäkring. Det ska givetvis vara en rättighet för barnen att föräldrarna delar lika, så långt som möjligt.

Vi syns i vimlet
Pyry

Inga kommentarer: