torsdag, april 16, 2009

I fall solen råkar titta fram i dag..

Hej Hej

Lite mulet och kallt i dag. Vore trevligt med fortsatt sol, skulle den råka glutta fram bland molnen kan det ju bli en trevlig cykeltur i kväll. Behöver få upp kondisen något, har slarvat en aning med motionsutövandet de senaste veckorna.

Mitt favoritlag Änglarna fick jättepisk i går. Mot Häcken..:-( Nåväl, säsongen är lång och det finns chanser än att förbättra. Mitt hangaround gäng Gefle fick oavgjort mot Djurgården. Gefle har börjat bra. Det bådar gott inför resten av säsongen.

Jag har grubblat en del kring skolan de senaste veckorna. Eftersom kommunerna måste göra nedskärningar pga. regeringens passivitet, kommer det att drabba skolorna också. Färre lärare inom grundskolan och förskolan, gör att vi får mer otrygghet och lägre kvalitét i undervisningen. Samtidigt gör skolministern och Fp utspel om att skapa möjligheter för skolorna att stänga av elever som är bråkiga. Möjligen kan det vara en sista åtgärd, men regeln tillsammans med andra sk. tvångsmedel är en följd av bristande resurser till skolan. När det blir färre lärare, måste de som är ansvariga ha bättre tvångsmedel för att hålla ordning i klasserna. Hade vi haft mer personal, då hade fler elever få bättre stöd och i grunden haft en tryggare skolvardag, då hade tvångsmedlen haft en mindre betydelse. Det här är början till den hårdare skolvardagen som skapats av den nyliberala, borgerliga regeringen och inte minst Skolministern Björklund. Mindre resurser till kommunerna, hårdare tag i skolorna. Eleverna tvingas till tidigare betyg för att sållas ut så snabbt som möjligt och därmed i ett ännu tidigare skede hamna i olika fack- du som inte har bra betyg och du har det. På gymnasiet kommer vi att få praktiska utbildningar som säkert är bra, men dessa måste kompletteras med möjligheten att läsa in högskolebehörigheten. Det vill inte Fp och borgarna. Utsållningen fortsätter där osv. För trots allt snack om valfrihet, hamnar vi i ett skolsystem som minskar möjligheterna för eleverna att göra fler val, samtidigt som de som presterar bäst tidigt, redan då har ett försteg till de som kanske mognar lite långsammare och som kommer i fatt senare i livet.  Det här fattar inte Fp och borgarna. Vi måste investera i människornas livschanser från starten, barnen är olika och har olika behov. Det går inte att katalogisera barnen från 6-års ålder. Du duger nu, då får du komma vidare, du duger inte då bestämmer vi att du inte har chansen. Lite krasst, men det är det som håller på att ske, mindre resurser till förskolan, leder till problem i den senare skolgången. Här måste borgarna förstå kopplingen - Hårdare tag ger inte en bättre skola, det behövs i stället mer personal, då blir resultaten- och skolvardagen bättre och tryggare.

Vi syns i vimlet
Pyry


Inga kommentarer: