fredag, april 17, 2009

Politiken har blivit mediernas "Bettingarena"...

Hej Hej

Härligt väder. Solen skiner och jag är verkligen på gott humör. Fredag hela dagen och vissa möjligheter till någon form av golf i morgon. Dessvärre på em då vi har budgetkonferens under lördagen i Håbo kommun.

Det får bli en myskväll med familjen också. Fredagar är verkligen bra dagar för mys och familjesamvaro. Jag, hustrun och barnen är lite lagomt trötta, chipsen på bordet, måltiden kan vara enkel och det är bara njuta av trevlig fredagsunderhållning på TV´n, kanske tom. avsluta med en juste DVD på kvällskvisten.

Något som slår mig i det ständiga mediebruset är att politiken har blivit en arena för betting bland tidningar, tv, internetsajter och radio.  När det är debatt ska man rösta på vinnaren. Ständiga opinionsundersökningar om förtroende, brist på förtroende, tillkortakommanden och så vidare. Vårt samhällsklimat lämnar lite plats för den hederliga sakpolitiska journalistiken. En undersökande journalist som med fördjupad analys undersöker varför det inte blir några fler jobb, trots att nyliberalerna sänkt skatterna med över 80 miljarder kr. Nej, då är det viktigare och mer "intressant" att hitta splittringar hos de röd-gröna, eller försöka finna underlag till att de röd-gröna inte är regeringsdugliga, eller utmåla Mona till förlorare, trots att det är ett 1,5 år kvar till valet.  

Minnet är kort, den sk. nyliberala alliansen hade det väldigt tufft att få ihop ett regeringsdugligt alternativ, jag skulle säga att det var ännu tuffare än för oss. Vi har samverkat med V och Mp under flera mandatperioder. Vi känner varandra väl och kan skapa en politisk plattform. Nyliberalerna hade inte samverkat alls för 2004, de var välidgt splittrade och är det än. Deras enda vision är att, till vilket pris som helst, finna kompromisser för att hitta några slags gemensamma förslag. Det märks i kommuner, landsting och även nationellt.  

Det är också bevisat att Mona har betydligt mindre mediatid än Reinfeldt hade inför förra valet. Givetvis pga. att vi har en i huvudsak borgerlig press i Sverige. Opinionsmätningar tenderar till att vara styrande, eftersom de rapporteras på ett sådant sätt att det vid en snabb granskning uppfattas som extremt betydelsefulla. Väljarras för socialdemokraterna. Betyder följande. De borgerliga har mobiliserat sina kärnväljare att svara i fall de tycker att borgarna är bäst fn. Våra S-väljare är förbannade kring Wanja-affären, väljer att avstå från att svara på vem som är bäst - blir alltså tillfälliga soffliggare. Då blir det ett väljarras för S, samtidigt som andelen osäkra ökar dramatiskt. Så enkelt är det att skapa en negativ mediaspiral för S och en postivit dito för nyliberalerna. 

Nåväl, det är snart EU-val, det ska bli spännande. Se till att rösta den 7 juni.

Vi syns i vimlet
Pyry

Inga kommentarer: