onsdag, april 29, 2009

Så ska en slipsten dras...

Hej Hej

Äntligen presenterade vi skuggbudgeten. I dessa tider är det viktigt att ta ansvar och samtidigt ha en bra politik som kan investera oss ur jobbkrisen. Det tycker jag att vi socialdemokrater gör via budgetförslaget:

- Vi säger nej till ofinansiserade statliga skattsänkningar för höginkomstagare, dessa kostnader har regeringen vältrat över på kommunerna och landstingen. Regeringen tvingas låna- 186 miljarder kr- för att finansiera dessa sänkningar i kombination med den ökande arbetslösheten.

- Vi vill införa 50.000 nya utbildningsplatser, förbättrade villkor för småföretagare och mergröna jobb via investeringar i upprustning av miljonprogramsområden samt infrastruktur.

- 15 miljarder extra till kommuner och landsting under 2009-2010, dubbelt så mycket som regeringen. Vi vill införa ett tillfälligt sysselsättningsstöd för kommunerna för att minska på lönekostnaderna och samtidigt upprätthålla sysselsättningen. Det har provats förut med goda resultat. Vi kan inte acceptera att 2/3 av  kommunerna håller på att göra kraftiga nedskärningar på skolan.

Med socialdemokraternas budgetförslag skapas 100.000 jobb och utbildningsplatser. Det är att ta ansvar i tider då vi måste investera i stället för att vara passiva. Det handlar om dagens och framtidens välfärd. När regeringen försatt arbetslinjen under ett sånt negativt tryck via ofinansierade skattesänkningar, måste vi socialdemokrater visa att vi kan ta oss tillbaka till en arbetslinje som skapar framtidstro, fler arbeten och skatteintäkter som finansierar våra rättmättiga krav och behov av gemensamma välfärdstjänster.

Nu gäller det att visa för dig som läser och alla andra att vi menar allvar. Visst har regeringen tolkningsföreträde, de bestämmer i dag, men jag är säker på att domen mot den passiva regeringen kommer att vara hård vid valet 2010, i fall den inte agerar nu.

I dag är det inte lika varmt och soligt. Såg att helgen ska bli fin. 1 maj får bli en dag då vi manifesterar solidaritet och rättvisa. Jag hoppas att många kommer att delta och visa sitt stöd för vår politik och den internationella solidariteten. Vi behöver visa positiva motkrafter mot den nyliberala, moderatledda regeringens politik.

Vi syns i vimlet - gärna på 1 maj.
Pyry


Inga kommentarer: