onsdag, april 15, 2009

En liten blick in i framtiden...

Hej Hej

Visste du att regeringen lånar 15 miljarder per år, utomlands, för att finansiera skattesänkningarna till sveriges rikaste. Det innebär att du och jag, som förmodligen är normalinkomsttagare måste belastas ytterligare av den redan växande statsskulden. När vi, socialdemokrater lämnade makten hösten 2006, var överskottet i statsfinanserna 75 miljarder. När den nyliberala, borgerliga regeringen förhoppningsvis lämnar makten 2010, kommer underskottet i statens finanser att vara - 150 miljarder kr. Vi har förvisso fått skattesänkningar, men huvuddelen av dessa sänkningar har gått till höjda avgifter inom a-kassan, fackföreningar, trafikförsäkringar, vårdavgifter mm. Jobb - och utvecklingsgarantin har tvingat en stor del av de arbetslösa att bli passiva. En arbetslös får vänta ett år först med att stämpla och därefter ett ytterligare halvår på att få påbörja en utbildning. Då får ändå bara var trettionde  chansen  till vidarutbildning, eftersom bl.a. den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen skurits ner med 3/4 delar. Det är ingen aktiv arbetsmarknadspolitik, det är en aktiv konservering och förvaring av duktiga människor, företrädesvis unga, som kommer att få mycket stora svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden. 

SVERIGER HAR EN GIGANTISK JOBBKRIS. Regeringens budgetförslag, ger förvisso mer anslag till de arbetslösa, men det räcker inte. Hade regeringen agerat för två år sedan, genom att utöka antalet utbildningsplatser och praktikplatser, hade vi inte behövt tillföra 10 miljarder extra i år till stöd åt arbetslösa och 42 miljarder nästa år. Vi hade varit rustade inför den här jobbkrisen på ett helt annat sätt. Jag skäms över att vårt fina välfärdssverige har blivit så nedrustat. Regeringen kan inte skylla på den globala ekonomin, när Sverige på ett år hamnat bland de länder i EU som har den högsta arbetslösheten. 

Tänk dig då att ta över regeringsmakten 2010, vi har en för svenska mått mätt, massarbetslöshet, en gigantisk statsskuld att betala av, en obefintlig utbildningspolitik för omställning osv. Vi socialdemokrater har tagit det ansvaret förut, 1994, vi ska klara det nu också, men det kommer att bli tufft att reparera Sverige. Vi är dock rustade och redo. Tro mig, sen är vi oerhört arga också.

Vi syns i vimlet
Pyry
 

Inga kommentarer: