måndag, augusti 31, 2009

50 000 har sänkt lönerna med 1,2 miljarder kr....

Hej Hej
Lyssnade till Fredrik Reinfeldt på Agenda i går. Ska jag säga något positivt, så är gör sig statsministern bra i rutan, när han lägger huvudet lite på sned och tittar in i kameran och pratar till oss mindre vetande medborgare. När Karin Hübinette ställer frågan om att vi i dag har en massarbetslöshet, och påstår vi som redan har det bra, ska få det ännu bättre genom det fjärde steget i skattesänkningshysterin. Får hon svar från statsministern - Jag tror inte att uskan eller metallarbetaren har det så bra, det behöver varje extra krona som de kan få...Jo, det är sant, men samtidigt ökar arbetslösheten, vi kommer att ha närmare 300 000 öppet arbetslösa nästa år, regeringens sk. omställningsinsatser har inte gett ett nytt jobb på nettosidan. Statsministern påstår att klyftorna ska minska tack vare skattesänkningarna, det är kvalificerat struntprat. En tredjedel av skattesänkningarna har gått till 10% av de mest välbärgade, medan de som avstått sina löneökningar får en skattesänkning som motsvarar i princip den inkomstökning som man skulle fått via den normala avtalsrörelsen. Kostnadern för a-kassan, facket, trafikförsäkringarna har stigit rejält. Klyftorna ökar dramatiskt. Vi är i ett läge där vi dessvärre kan börja prata om ett "fattigsverige", när de som befinner sig utanförskap och arbetslöshet, inte har a-kassa eller försörjningsstöd får ökade kostnader, men inga skattesänkningar. Statsministern pratar om att det ska vara ett incitament för att hitta nya jobb- var finns jobben!!??. Därför måste statsministern och hans regering ta ett ordentligt grepp för att fatta vad som händer i Sverige:
- Ge mer pengar till välfärdssektorn, endast där får vi igång hjulen tillräckligt snabbt i jobbkrisens spår. Det finns goda förutsättningar att anställa mer personal, som behövs i skolan, vården och äldreomsorgen.
- Skapa minst 50 000 utbildningsplatser inom KY, komvux för ett ordentligt omställningsalternativ inför kommande högkonjunktur.
- Ge tusan i och tro att ni fattar hur folk har det, släpp det spåret, ni kommer aldrig - aldrig att förstå hur en uska, metallare eller "fattigpensionär" har det i sin vardag. De vackra orden följer inte verkligheten, ni har misslyckats och konstatera det i stället för att tro att ni fattar hur det ligger till.
- 50 000 arbetare har sänkt sina löner med 1, 2 miljarder kr, det skulle ha skapat 12 000 nya jobb, var finns de jobben någonstans... Svara på det du Statsministern, du är skyldig oss ett svar.
- De 85 miljarderna i skattesänkningar, varav 1/3 gått till 10% av Sveriges rikaste, hade i dagens läge kunnat skapa - ett antal hundra tusentals jobb i kombination med utbildningsplatser, i en tid då så många fler är i utanförskap. De flesta av medborgarna hade gärna avstått skattsänkningar, i fall pengarna gått till riktade aktiviteter inom välfärdssektorn. Ni försöker krama offentliga sektorn, men det är bara läpparnas bekännelser när ni tvingar hårt arbetande personal att ikläda sig tagelskjortor.
Jag är så in i H-E arg, på att den cyniska politiken från alliansen tydligt och klart visat sitt rätta och välfärdsdestruktiva ansikte. Regeringen Reinfeldt måste lämna makten 19/9 2010, för barnens, för de äldres och vår gemensamma välfärds skull.
Vi syns i vimlet
Pyry

1 kommentar:

Martin Lind sa...

Bra skrivet. Tack!