torsdag, juni 04, 2009

Vi är snart på upploppsrakan..

Hej Hej

Nu är det torsdag, i morgon är det fredag, sen lördag och slutligen 7 juni. Det närmar sig målsnöret. Jag läste att över 400 000 personer hade förtidsröstat, det är bra. Hoppas att vi får ett synligt högre valdeltagande än i förra valet. Vi är snart på upploppsrakan...

Jag var ute och knackade dörr med partikamraterna Thomas, Marcus och Fredrik. Mycket inspirerande. De som öppnade var vänliga och några kände sig väldigt påminda om att de borde rösta i EP-valet. Vi informerade också om det dystra beskedet som majoriteten med miljöpartiets lokala kandidat klubbade igenom på tisdagens skolnämnd- fullständigt onödig nedläggning av Gröna Dalens högstadium.  Vi socialademokrater kommer nu att försöka få majoriteten vid kommande fullmäktige att tillföra medel till skolan, alt. skrota hela internhyressystemet för då försvinner problemet automatiskt. 

Det finns ett starkt sug i vår hemkommun att ta tag i skolfrågorna. Den nuvarande majoritetens taffliga försök med att göra en skattningsundersökning vid namn Qualis, har inte lett till något synliga förbättringar, snarare nedskärningar. Vi måste få ett skollyft i vår kommun. Det krävs dock ett "över gränserna" initiativ. Vi som politiker samt föräldrar, elever och personal måste träffas och samtala kring den framtida skolutvecklingen. Det behövs effektiviseringar, men dessa ska genomföras i dialog, inte monolog som i Gröna Dalen fallet. Jag är helt övertygad om att satsningar på förskolebarn, skolbarn/ungdomar, ger extremt bra förutsättningar för en framtida välfärdsutveckling. Jag vill att vi i Håbo kommun tar ansvar för den utvecklingen lokalt. För barnens och de vuxnas skull.

Såg ett inslag om att 850 000 personer inte har råd att gå till Tandläkaren. Det är ett mycket stort folkhälsoproblem, som dessvärre kan bli ännu tuffare under de närmaste åren då alltfler tvingas till arbetslöshet. Det här en av effekterna i jobbkrisen tider. Den borgerliga regeringens passivitet leder till människors förmåga till hälsofrämjande insatser minimeras, eftersom deras möjligheter till påverkan och innanförskap i samhället redan är så begränsad. Det är också ett tecken på att de som inte har råd med tandvård, sannolikt  är drabbade av andra sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar mm. och tvingas till priorieteringar i vardagen, ska jag besöka vårdcentralen eller tandläkaren. Eftersom tandläkarbesöket oftast inte är akut, går patienten hellre och kollar t.ex blodtrycket eller dylikt. De fattiga får det ännu tuffare, de rikare kan köpa den vård de behöver. Klassamhället är mycket tydligt på väg in i Sverige. Det kan vi aldrig ställa upp på. 

Glöm inte att rösta i EP-valet.
Vi syns i vimlet
Pyry


Inga kommentarer: