onsdag, juni 17, 2009

Tomgångsalliansen kör Stresstester...

Hej Hej

SOLEN skiner rejält i dag. Det var hyggligt i går också, men det är lite midsommarfeeling. Familjen drar till Rättvik på fredag och hälsar på Rille och hans familj. Han är gudfar till vår dotter Olivia och jag är gudfar till deras dotter Milla. Praktiskt va!

Hörde Koenigseggs VD nämna ett spännande ord i går - Stresstester. Lite annorlunda formulering, vet inte om det är normalt i den branschen att svänga sig med den typen av vokabulär. Handlade visst om att kolla så affärsplanen höll vid olika marknadscenarion eller nåt dylikt.

I går fick jag veta att jag och ytterligare nio kamrater får representera Socialdemokraterna i Uppsala län på året partikongress. Jag är hedrad över förtroendet och det ska bli mycket intressant och givetvis tufft att få delta. Jag har förstått att det blir långa möten och mycket debatter, tur att man är hyggligt van med dito från kommun och landstingsmöten.

Tomgångsalliansen kör stresstester. Låter lite kryptiskt. När tomgångsalliansen tillträdde, sa de att det fått förtroendet att genomföra en viss typ av politik. Det hade 60 000 fler väljare än S,V och Mp tillsammans. Slår vi ut det förtroendet på knappt 300 kommuner - blir det 200 väljare fler per kommun i snitt. Så mycket mer förtroende fick tomgånsalliansen att genomföra sina stresstester på befolkningen. När det nu fått stresstesta sina idéer i snart tre år, märker vi resultatet. Affärsplanen har många intentioner, men den håller inte ända fram. Många företagsledningar provar affärsplaner vid olika scenarion och tar tillbaka och utvärderar. Det kan ta månader, även år i bland för att säkerställa en ny affärslplan som ska generera största möjliga effekt. Tomgångsalliansen körde skarpt läge direkt, och fick backa på flera vitala punkter när vi, dvs. befolkningen inte accepterade deras affärsplan. Höjningen av a-kasseavgiften var en sådan halvmesyr som gjorde fruktansvärt mycket skada. Regeringen fick backa och sänka avgifterna, även om det var marginellt. Hade de gjort analysen först och därefter genomfört sin politik, hade effekterna för de arbetslösa inte blivit så dramatisk. Alltför många hoppade av och det gav synnerligen negativa bieffekter. Utbetalningarnan av försörjningstöd ökar lavinartat pga. att så många valt bort att betala a-kasseavgiften. Det blev effekten av regeringens Stresstest på befolkningen. Alla får betala för den smällen, individerna som saknar försäkring, vi i skattekollektivet som betalar skatt till bl.a. försörjningsstöd och pengarna tryter för andra nödvändiga välfärdssatsningar.

Vi syns i vimlet.
Pyry

Inga kommentarer: