torsdag, juni 18, 2009

Nu har det vänt i opinionen

Hej Hej

Såg sifos undersökning i går, vi och moderaterna är klart dominerande avseende väljarsympatier. Till min stora glädje kan jag konstatera att vår negativa trend har vänt, vi har förvisso tappat sen i november, men de institut som gör mätningar varje månad har indikerat att vi nådde botten strax efter AMS affären och därefter har det stabiliserat sig och tom ökat. Vi var nere på närmare 30% vid de tillfället, nu är vi i ett läge där vi har 36,6% av sympatierna, det går åt rätt håll. Vår tydliga vändning kom vid första maj, det kändes så då och det har hållt i sig bortsett för EP-valet. Det jag ändå ser som en postiv trend i det valet är att vi lyckades mobilisera fler S-väljare än förra gången i en tid då vi har haft lite lägre opinionssiffror. Våra sk. kärnväljare väljer oftast soffan i fall de är missnöjda, den här gången var det fler som gick till vallokalerna.

Många av de mindre partierna borde känna oro och inför det allmänna valet - Centern, Kd och även Fp har sjunkande trender, vilket gör att bl.a. Kd ligger och balanserar på fyra procents- spärren. C och Fp ligger under 6%. Centern har tappat under en längre tid och jag påstår att Maud Olofssons strategi om att lämna landsbygden till förmån för champagnedrickande stureplansbrats håller på att straffa sig rejält. Moderaternas totala dominans i det blocket kan göra att Kd slutligen åker ut. På vår sida har vi mer trogna väljare hos V och Mp, vilket är en fördel och jag är säker på att bägge partierna kommer att göra bra riksdagsval.

Jag får ofta höra, inte minst från mina politiska motståndare att jag/vi socialdemokrater endast gnäller och struntar i att presentera altenativ till tomgångsalliansens politik. Inget kan vara mer fel, vi har under det senast året presenterat ett fullvärdigt alternativ, som även skulle hålla i regeringsställning. Våra idéer har manifesterats i samtliga kommunfullmäktigesalar, landstingsfullmäktigesalar och i riksdagen. Vi har fått, även om det är betydlig mindre, en hel del mediabevakning från även borgerlig press, men också de större TV-kanalerna, via internet mm.
Det handlar givetvis om en systematisk strategi från borgarna att försöka få oss att framstå som passiva och gnälliga samtidigt som de själva vill framstå som ansvarstagande och idebärande. Så är det absolut inte. Jag rekommenderar sammanfattningen på www.sap.se under Ansvar för Sverige - en budget för fler jobb. Där går det tydligt att se vår budgetmotion som vi lagt fram i samverkan med Mp och V. Mycket fokuserad på tillväxt, framtidstro och investeringar i välfärden. Våra rådslagsarbeten är genomförda och där finns ett flertal nya idéer som kommer att göra skillnad. Läs även om dessa i www. sap.se. Närmare 100 000 personer har medverkat och lämnat synpunkter. Så skulle det absolut inte vara om t.ex. moderaterna hade ett rådslag. Där skulle den inre kärnan, bestående av statsministern, finansministern + några till lägga fram ett förslag som godkändes av partiets styrelse och så småningom transporterades igenom på moderaternas stämma. Moderaterna har en toppstyrning som är mycket påtaglig, medan vårt parti lyssnar och tar med synpunkter för att skapa så vardagsverkliga förslag som möjligt.

Så är det, nu blir det bloggfritt i midsommar. Ha det så skönt och förhoppningsvis regnfritt.
Några tänkvärda rader får avsluta
- Se varje dag som en gåva som det går att göra något bra av-

Vi syns i vimlet.

Pyry

Inga kommentarer: