torsdag, juni 25, 2009

Mediernas interna kamp..

Hej Hej

Solsken, värme och inte minst sommar. Kan inte bli bättre. Tränade fotboll igår för första gången på länge. Ställde mig mellan stolparna och försökte göra några räddningar. Lite öm i kroppen i dag, men det är ok. Ska ta ett snack med fritidskillarna i kommunen. Planen är i ett ganska dåligt skick. Studsig och hård. Dessvärre en effekt av att kommunens majoritet sparar på det mesta för att minska de kommunala budgetramarna. Det drabbar inte bara skolan och äldreomsorgen.

Vilken skräll i Confederations cup. USA slog Spanien med 2-0. Jag såg den sista halvtimmen och Spanien pressade på, men USA spelade väldigt smart och hade en riktig bra defensiv uppställning. Roligt med skrällar. Synd för Spanien som hade vunnit 15 matcher i rad. Rekord det också.

Det slog mig i går att Socialdemokraterna, för första gången på länge fick en hyggligt vänlig bevakning på TV. När S, V och Mp´s ledare drog ut på gemensam turne, var tongångarna trevliga och nästan somriga. Mona fick svara obehindrat om försvaret av välfärden, möjligen via höjda skatter. Jag blev lite glad för det. Tyvärr har vi haft en annorlunda bevakning tidigare under vintern och våren. "Skandalerna" har avlöst varandra, och medierna har medvetet valt att skapa en bild av att Socialdemokraterna har en intern kris och stora stridigheter. Ok, låt oss säga så här. Vi är Sveriges största parti. Vår politik har i huvudsak format den svenska välfärden, den har givetvis varit föremål för hårda diskussioner och debatter, men politiken har varit framgångsrik. Sverige är ett välfärdsland som ofta används som ett föredöme i andra länder. Så långt är det rätt att föra en konstruktiv diskussion medialt. Vi behöver utveckla vår välfärdsmodell i takt med den övriga samhällsutvecklingen. Det är också värdefullt att få både tuffa men konstruktiva debatter kring detta. Det som stör mig är den alltmer tilltagande "snuttifieringen" bland mediernas bevakning av ledande politiker. När en partiledare som Mona leder det största partiet i Sverige, ska hon precis som andra partiledare granskas, hon är vår främsta företrädare. Hon ska dock granskas för den politik som hon framför, inte för hur hon ser ut eller råkar ha för bakgrund. Jag blir så ini h-e irriterad över den ytliga personfixeringen som inte leder någon annanstans än att den politiska visionen blir sekundär och personkulten primär.

När nu medierna inte kan kritisera personen Mona, blir nästa steg att kritisera ledaren Mona. Hon har skapat en kris i partiet. Hur då? Vi är ett parti med över 100 000 medlemmar. Från Smygehuk till Treriksröset. Våra medlemmar representerar alla samhällsklasser. Klart som tusan att vi har bra och tuffa debatter i partiet. Det är så ett visionärt parti utvecklas. Det betyder inte att det är en kris. Sen har vi också partimedlemmar som inte gillar Mona, men de flesta ställer upp kring Mona och som vår partiledare har hon vårt starka stöd. Här har medierna olika representanter lyckats skapa en bild av parti som påstås vara i kris. Det stämmer inte. Vi är ett parti på väg framåt. Opinionssiffrorna börjar sakta ta sig uppåt. Vårt rödgröna samarbete nationellt och regionalt fungerar bra. Vi är defintivt regeringsdugliga. Jag hoppas att gårdagens partiledareturne, en gång för alla satte stopp på mediernas interna kamp kring att utmåla kriser i partiet . Det är dags att rapportera om de politiska alternativen - Det moderna rödgröna samarbetet eller Tomgångsalliansens bluffpoker.

Vi syns i vimlet
Pyry

Inga kommentarer: