måndag, juni 22, 2009

Nedskärningar och solsken.

Hej Hej

Efter en trevlig midsommarhelg i Rättvik är jag och familjen tillbaka till vardagslunken. Ja, möjligen är det ett lite långsammare tempo. Det känns som att sommarfeelingen börjar ta vid och fokus ligger på att finna vila i stället för arbetseffektivitet. Nåväl, jag får ligga i några veckor till. Sokskenet värmer dock väldigt behagligt.....

Midsommar i Dalarna, var roligt och intressant. Olivias gudfar Rickard och hans familj var värdar och vi fick se två majstångsresningar, uppleva en hel del regn på midsommar samt njuta av god mat o dryck, trevlig umgänge och en fantastisk utsikt över Siljan. Vi besökte utsiktsplatsen Vidablick, med en ännu bättre utsikt över "Rättvikskusten". Vår gode vän Mats och hans familj var också med på midsommarafton. Rickard och jag jammade lite Cornelislåtar för första gången på många år till fruarnas stora förtret. Sjung något nytt och modernt nån gång var standardfrasen, vi var dock rätt "olyhörda" för den sortens moderniteter.

När valet till Europaparlamentet var klart försvann Europa frågorna direkt från Mediernas bevakningslistor. Inte undra på att vi fortfarande till stora delar ser EP-valet som det glömda valet trots ökat valdeltagande. Nu får vi hänga i och fortsätta att diskutera frågor som berör Europa och givetvis Sverige, eftersom vi är en del av just - Europa. Sverige är ju ordförandeland under hösten och det ska bli intressant att se hur vi lyckas lösa t.ex. klimatfrågorna i Europa. Klimat konferensen i Köpenhamn blir också mycket intressant, med tanke på USA´s nya president. Kommer USA att visa vägen som ett land med en ny och modern klimatpolitik. Barack Obama har ju tydligt indikerat en ny klimatfärdriktning.

Såg på tv att landstingen måste skära ner verksamheter för närmare 4 miljarder kr. Nedskärningar är inte alltid av ondo, men just nu tvingas landstingen till prioriteringar som kan drabba patientsäkerheten. Delvis är det en följd av jobbkrisen med minskade skattesänkningar, delvis är det en följd av regeringens medvetna passivitet att inte betala ut extra statsbidrag som en del av det pågående systemskiftet. Jag är mycket oroad över utvecklingen. Visst är det bra att effektivisera, men systemskiftet gör att vi snart tappar en hel yrkeskår- undersköterskorna. Nästa steg blir att sjuksköterskorna tvingas till att göra uppgifter som kan skötas av undersköterskorna, vilket gör att sjuksköterskornas arbetsdagar blir tuffare och betydligt mycket mer krävande. När det generellt är brist på specialistkompetenser inom hälso- och sjukvården, varför låter vi inte t.ex. diabetessköterskor, astma-kol sköterskor, distriktssköterskor arbeta mer specialiserat med hälsofrämjande arbete. Många av sköterskorna är betydligt vassare än läkarna inom detta område. Det skulle spara mycket pengar och inte minst lidande för patienterna.

Nåväl, systemskiftet har ett pris. Det priset betalar vi nu. Nedskärningar, välfärdsförsämringar och större otrygghet. Dags för en ny politik att ta vid. Vi måste reformera välfärden genom trygghetslösningar och positiva metoder, inte genom marknadslösningar och stresstester.

Vi syns i vimlet
Pyry


Inga kommentarer: