torsdag, juni 11, 2009

Pandoras ask...

Hej Hej

Det känns som en Deja Vu, varje dag börjar likna den föregående, även om vi går mot ljusare och varmare tider. Jag läser dagligen om de nyliberala politikerns svek och omtag i kring de beslut som de forcerat fram i kommuner-landsting och på nationell nivå. I Stockholm tvingas de höja besöksersättningarna ytterligare för läkarbesök, så att läkarna ska stressa mer och sannolikt försämra patientsäkerheten. I Uppsala läns landsting måste majoriteten ändra (det av oppositionen, personalen och patienterna) hårt kritiserade ersättningssystemet i primärvården. Trots att det endast varit i gång i sex månader. Tack och lov har nyliberalerna, via sin kloka tjänstemän, delvis lyssnat till våra förslag och det går åt rätt håll, men det är fortfarande stora brister i ersättningssystemet. Samtidigt måste primärvården spara 35 miljoner kr. 

Så här är det hela tiden när systemskiftet måste genomföras under tre års tid. I princip måste varje verksamhet göras om, även om det fungerar toppenbra. Sen upptäcker nyliberalerna att - Hoppsan det funkar inte, då måste vi göra ett om igen... Det här slarvet med våra gemensamma välfärdsresurser måste upphöra, och det snarast...Det är kostnadsdrivande och förödande för alla inblandade parter från personal - brukare- patienter. 

Nyliberalernas väg till förändring, handlar inte om analys och vetenskap, det handlar om principen- KÖR TILLS DET TAR STOPP- Då provar vi något annat. Inte ens en småföretagare vågar tänka på det sättet avseende sin verksamhet. Småföretagaren sätter sig ner och, gör en målgruppsanalys, räknar fram ett säljmål, gör en bra säljstrategi- metod, gör en uppföljningsmodell, provar i liten skala i fall det fungerar, utvärderar - fattar ett beslut om större säljaktiviteter. 

Nyliberalerna missar vitala delar i den processen - Gör inget säljmål, gör ingen säljstrategi-metod, ingen uppföljningsmodell och defintivt ingen utvärdering- De kör igång direkt i stor skala och hoppas att det håller. Så är det i varje kommun- landsting- på nationell nivå. Leken med våra skattepengar måste upphöra. Jag och 9 miljoner människor som bor i Sverige kräver ett omedelbart stopp av slöseriet. Personalen blir utarbetad, patienterna frustrerade över alla nya beslut som sen genast görs om och ingen blir glad utom möjligen ett gäng nyliberala politiker och tankesmedjor som jublar över det sociala experimentet som pågår i Sverige.

Tänker på Pandoras ask i den grekiska mytologin. Den allbegåvade och vackra Pandora som skapats av Zeus och som gifte sig med Epimetheus, trots varningar från Prometheus (Epimetheus bror) att inte ta emot några gåvor från Zeus. Hon fick en ask, som hon absolut inte skulle öppna. Hennes nyfikenhet blev dock så stor, och när asken öppnades flög all världens olyckor ut över människorna, hon hann dock stänga precis innan hoppet lämnade asken. 

Låt oss dra en jämförelse med valet 2006. Den nyliberala alliansen skapade sin Pandora. Väljarna, som i det här fallet får gestaltas av Prometheus, blev smickrade och förförda av den vältaliga retoriken och skönheten i nyliberalenas "gåva"= Pandora. Vi socialdemokrater, som gestaltas av Epimeteheus, varnade väljarna för denna gåva. När väl nyfikenheten blev för stor, öppnade Pandora sin ask och alla möjliga olyckor drabbade människorna- Arbetslöshet, utanförskap, ökade klyftor, slöserier med våra gemensamma skattepengar, inlåning från utlandet för att finansiera skattesänkningar till de rikaste, kraftiga nedskärningar inom vård, skola och omsorg osv. Det enda som återstår är hoppet. I fall hoppet är det som återstår, då måste vi tillsammans kunna skapa möjligheterna. Det är allstå inte kört. Byt regering 2010, låt hoppet leva vidare, så kanske vi kan återskapa och göra vår välfärd bättre och mer tillgänglig för alla.

Vi syns i vimlet
Pyry

Inga kommentarer: