fredag, december 10, 2010

Bloggen läggs härmed ner.

Hej Hej

Jag avser att stänga denna blogg. Ni kan följa mitt riksdagsarbete i gruppen - Pyry Niemi i riksdagen - på Facebook. Välkomna.
Vi syns i vimlet.
Pyry Niemi

tisdag, augusti 31, 2010

Rödgrönas regeringsplattform

Hej Hej

Soligt väder i dag. Precis lagom till att vi rödgröna presenterat vår regeringsplattform. Vi väljer välfärd före skattesänkningar för att få ett rättvist Sverige, där jobben prioriteras före bidrag till främst höginkomsttagare i form av sänkta skatter. De som är allra rikast i Sverige med en samlad förmögenhet på över 1 300 miljarder kr, har belönats med ytterligare 20 miljarder kr i skattesänkningar under den borgerliga regeringstiden. Det är helsjukt, så skapar vi inte ett rättvist samhälle som prioriterar välfärd och nya jobb. Bloggen är kort i dag, du som vill följa mina politiska kommentarer fram till 19 september är välkommen till min Facebook sida - Pyry Niemi till riksdagen 2010-

Vi syns i valvimlet
Pyry

måndag, augusti 02, 2010

Regntunga skyar...

Hej Hej
Lagom till första arbetsdagen, väljer regngudarna att ösa svatten över oss. Synd om kvarvarande semesterfirare bl.a Christine, Albin och Olivia. Nu är det sju veckor kvar till valet. Nu slipas de sista argumenten inför alla möten, utdelningar, diskussioner, debatter, insändare och allt annat som hör till en väl avvägd valrörelse. Jag har sagt det förut, det kommer att bli mycket jämnt. Varje röst kommer att vara viktig, även din. Demokratin är på det viset väldigt rättvis - en person, en röst. Flest röster tillsammans kan bilda majoritet och styra landet, i landstingen och kommunerna. Jag hoppas ju givetvis att du väljer oss socialdemokrater, så att vi får chansen att bilda en modern rödgrön regering.
Läste bl.a. att Maud Olofsson och centerpartiet, vill sälja ut Vattenfall, och använda vinstpengarna för omställning till andra energislag. Det är ytterst förvånande att Centern vill sälja ut "kronjuvelen" i den statliga bolagssfären. Dels med tanke på att stora delar av Vattenfalls vinster återbetalas till medborgarna i form av skattepengar till välfärden, dels med tanke på att utländskt ägande kan på sikt att ge högre energipriser för slutanvändarna. Det finns ett till dilemma som Centern helt förbisett. Bara för några månader röstade C för ett möjligheten att bygga nya kärnkraftverk. Vid en försäljning av Vattenfall, kommer dessa möjligheter att beskäras radikalt.
Centern med Maud Olofsson som partiledare, har släppt miljötänkandet helt och hållet. Det finns mycket starka nyliberala inslag i deras politik, bl.a. rätt rejäla försämringar i LAS, som kan leda till en tydlig låglönemarknad. Jag tycker synd om partiets kärnväljare, som i dag inte känner igen partiet, och sannolikt försöker hitta alternativa partier att rösta på. Vi socialdemokrater hade tidigare bra samarbete med C, men under Maud Olofssons tid som partiledare, har inte detta varit möjligt. Hon har tydligt fjärmat partiet från gamla ideal och anammat Stureplansfrågorna som till slut kan bli partiets akilleshäl. I vilket fall som helst, kommer det att bli en mycket spännande valrörelse.
Vi syns i vimlet
Pyry

måndag, juli 19, 2010

Det handlar om människosyn

Hej Hej


Äntligen inflyttad i nya lägenheten. Två veckor kvar på ledigheten. Sen jobbar jag två månader i landstinget, och därefter riksdagen. Hade min andra debatt som kandidat i dag. Mötte Maria Weimer Fp. Det gick hyfsat. Vi möttes i en kort debatt på Stora torget i Uppsala, med TV4 som värd.

Det handlar om människosyn. Jag får ofta frågan vad som skiljer oss från borgarna. För mig är det självklart. Det handlar om människosyn. Vi socialdemokrater vill att alla människor, oavsett i vilket skede, som de befinner sig i livet ska ha lika möjligheter till utbildning, avtalsenliga löner, värdiga pensioner, bra sjukförsäkringar, arbetslöshetsförsäkringar som skapar trygghet för omställning. Det vill inte borgarna. Deras politik handlar om att skapa en låglönearbetsmarknad, med hjälp av jobbskatteavdragen, där rikaste blir ännu rikare. De vill att fackens möjligheter till påverkan på löner, arbetsmiljö och rättigheter ska tas bort genom att göra a-kassan obligatorisk.

De vill fortsätta att öka klyftorna mellan sjuka och friska, arbetande och arbetslösa, löntagare och pensionärer osv. De vill inte vi. Vi vill ge långtidsarbetslösa ungdomar möjligheter till praktik och utbildning från dag 1, borgarna låser in ungdomarna med ett jobbstopp - aktivitetsförbud i 3-6 månader. Borgarna vill inför lärlingsutbildningar, utan möjliheter till fortsatta studier på högskolan, Vi har inga problem med yrkesinriktade program, men de ska vara högskoleförberedande. Borgarna missgynnar alla studenter som fyllt 26 år, genom att deras meritpoäng inte kan bli lika höga som för de som är yngre. Möjligheten att konkurrera om attraktiva studieplatser snedfördelas till nackdel för äldre studenter.

Borgarna vill tvinga allvarligt sjuka t.ex. cancerpatienter att söka jobb över hela Sverige. Det vill inte vi. Varje människa som är sjuk, ska bedömas utifrån sin förmåga att arbeta eller inte arbeta. Borgarna har satt en tidsgräns som bedömningsgrund. Endast 3-4 % som tvingats ut via stupstocken, dvs den bortre tidsgränsen för sjukskrivning har kunnat återgå till riktigt arbete. Övriga har fått sjukskrivas igen eller påbörja praktik. Det är inte värdigt att tvinga människor till ekonomisk otrygghet, som dessutom är sjuka, pga en byråkratisk datumgräns.

Det handlar alltså om människosyn. Vi vill att alla ska ha möjligheter. borgarna vill att de som är friskast, har höga inkomster, bra utbildning eller välbetalada jobb ska ha det bästa förutsättningarna i samhället. Det duger inte i ett modernt samhälle. Sverige ska konkurrera internationellt med ett näringsliv som är världsledande, en välutbildad befolkning oavsett yrkesval och inriktning, ett trygghetssystem som ger möjligheter till omställning under hela yrkeslivet och ett utbildningssystem där alla har möjligheter att genomföra studier.

Vi syns i vimlet

Pyry

måndag, juli 05, 2010

Almedalen - Nu börjar den riktiga valfighten

Hej Hej
Toppenväder. Sommartider. Det blir nog någon slags semester så småningom, måste dock göra ett sista ryck innan. Flyttar på fredag, sen städning av huset och efter den 15:e blir dagarna något mer inriktade på ledighet fram till början av augusti. Sen är 110% valrörelse ända fram till 20.00, 19 september. Det är ett knivskarpt läge. Jag tror personligen att det kommer att handla om ett par tusen rösters övervikt för det vinnande laget.
Förtals - och hatkampanjen mot Mona har äntligen fått en tydlig avsändare, dels via en M-politiker, dels via en synnerligen försåtligt organiserad borgerlig mediastrategi med Karl Rove, den amerikanska PR-konsulten, som huvudkreatör. Han har arbetat i många smutsiga amerikanska valrörelser där fokus flyttats från den vikitiga politiken till att hitta så mycket skit som det går kring valbara politiker. Han var också mannen bakom George W Bush framgångar under många år. Timbro som är moderaternas tankesmedja anlitar honom som rådgivare. Jag är inte ett dugg förvånad över moderaternas chimära opinionsframgångar. Det handlar inte om politikens innehåll, utan om välorganiserad smutskastning i dess allra smutsigaste form. Minns ni när de rödgröna presenterade skuggbudgeten, då sa bl.a. Statråden Odell och Littorin att det handlade om Tobleronepolitik. En tydlig desarmering av budgetförslaget, dvs. hellre prata skit om budbäraren Mona, än att våga ta en ordentlig debatt i sakfrågorna.
I går sa Fredrik Reinfeldt att det inte blir några ytterligare skattesänkningar 2011. Ett försök att triangulera sig närmare oss socialdemokrater. Vi informerade så sent som för tre dagar sen att för varje skattekrona som moderaterna vill sänka, ska vi lägga motsvarande på skolan, omsorgen och hälso-och sjukvården. Reinfeldt vill framstå som välfärdens försvarare, samtidigt som han tvingar ut de små borgerliga partierna Fp, C och Kd allt längre ut på högerkanten. Sanningen är förfärande och tyvärr väldigt amerikanskt organiserad. I fall borgarna vinner valet, kommer Reinfeldt att informera väljarna följande: Som en följd av vi borgare nu kommit överrens, kommer vi att genomföra skattesänkningar eftersom vi tror oss ha ett reformutrymme redan 2011. De andra borgerliga partierna har då under valrörelsen lovat skattesänkningar, och moderaterna har som goda "alliansvänner" accepterat vissa eftergifter. På det viset blir moderaterna sannolikt ännu starkare hos borgarna och småpartierna kommer att föra en tynande tillvaro, där risken att elimineras fullständigt kommer att hänga kvar inför valet 2014. Det finns dessutom en stor risk att KD eller C åker ur riksdagen i det kommande valet pga. av moderaterna. M kallar ju sig numera bl.a. för det nya landsbygdspartiet...
Nåväl, kampen går vidare, jag ser framemot Monas tal på torsdag.
Vi syns i vimlet.
Pyry

tisdag, juni 08, 2010

Attacken mot den svenska modellen

Hej Hej
Solen skiner. Det är verkligen valtider. Jag delade ut flygblad och ställde frågor till väljare i lördags och lite grann i söndags också. Väldigt många är intresserade av jobbfrågan. Även skola-utbildning återkommer ofta samt äldreomsorgen. Nu har regeringen Reinfeldt aviserat nya försämringar i anställningsvillkoren. Regeringen vill bl.a. öka provanställningstiden från 6 till 12 månader. Borgarna vill också att man ska kunna lägga korta anställningar till varandra och människor kan arbeta utan anställningstrygghet upp till 8 år. EU-komissionen har starkt kritiserat den borgerliga regeringens slappa eller möjligen cyniska attityd avseende anställningsskyddet.
Jan Björklund har dessutom sagt att den borgerliga regeringen inför en obligatorisk a-kassa efter valet. Då kommer hotellstäderskan att betala fem gånger mer i avgift en läkaren. Det är omvänd Robin Hood politik.
Attackerna på den svenska modellen ökar rejält. Det är stora skillnader med dagens modell också. De som finns i fackförbund och a-kassor som har hårdare konkurrens om jobben, tvingas betala 2-3 ggr mer i avgifter än de som har en mindre tuff arbetsmarknad. Det märkliga är att just den modellen inte gett några fler jobb eller incitatment till att minska arbetslösheten. Tvärtom. en halv miljon svenskar har lämnat a-kassan pga av kostnaderna och kommunerna tvingas öka utbetalningarna av socialbidrag har ökat med 8,8 miljarder kr under 2009. Det är varken värdigt eller samhällsekonomiskt försvarbart. Vi kommer att ändra tillbaks till en modern och forskningsbaserad a-kassemodell, som både ger bra och trygg ersättning vid omställning och skapar incitament till människor kommer i arbete eller studier som leder till arbete.
Vi behöver en modern rödgrön regering, inte en borgerlig dito som lånar pengar till skattesänkningar och ökade klyftor.
Vi syns i vimlet
Pyry

onsdag, juni 02, 2010

Den ovetenskapliga regeringen Reinfeldt

Hej Hej
Sommarvärmen består. Det känns som att det kan bli en ok sommar. Läste i dagen Aktuellt i Politiken att Anders Borg, allt som oftast, uttalar sig arbetsmarknadspolitiska frågor utan att ta stöd från forskarvärlden. Bl.a. sågas ju det generella bidraget till företagen för nyanställningar av bl.a. finanspolitiska rådet. Det finns inget belägg för att det skulle ge fler arbeten, däremot välkomnas det riktade förslaget från oss Socialdemokrater och rödgröna, där vi erbjuder ett riktat bidrag till bl.a. småföretagare som anställer arbetslösa ungdomar. Det är en mer precis metod som också blir lättare att följa upp, vetenskapligt och arbetsmarknadspolitiskt. Ett generellt bidrag riskerar att snarare öka utdelningen hos storföretagens ägare, än att anställningarna ökar. Mc Donalds är ju ett tydligt exempel. De har fått 50 milj kr extra från staten, trots att deras huvudsakliga arbetsmålgrupp är ungdomar.
Det här en av alla märkliga beslut som fattats av den borgerliga regeringen och majoriteten i riksdagen. Det handlar dock inte om en oförmåga att förstå arbetsmarknadens villkor, det är ett cyniskt spel för att pressa fram en låglönearbetsmarknad för inte minst unga, vilket vi inom S aldrig kan ställa oss bakom. Schyssta villkor via kollektivavtal är grunden för en sund och väl fungerande arbetsmarknad för alla.
Lika förvånad blir jag över Statsminister Reinfeldts påstående om att ungdomsarbetslösheten är en synvilla. Enligt Eurostat ligger Sverige i topp tillsammans med bl.a. Spanien avseende hög ungdomsarbetslöshet. Ett tungt vägande skäl för detta är aktivitetsförbudet för unga arbetslösa. Det handlar om att undomar inte får göra något på tre-sex månader förutom att skriva CV och ha meningslösa samtal med jobcoacher (det finns kanske några meningsfulla samtal också), men nästan 60% hävdar att det inte har någon aktivitet överhuvudtaget. I fall vi vinner valet sätter vi stopp för den här cirkusen direkt efter den 14 oktober när det första regeringssammanträdet genomförts. Vårt förslag är tydligt, alla arbetslösa ungdomar-yngre vuxna ska erbjudas praktik eller studieplatser från dag ett. Det är ett stort resursslöseri med bra arbets- och studiekraft i fall människor inte erbjuds en möjlighet att ställa om sina liv så att det får ett bra arbete.
Hej Haj - Ostpaj
Vi syns i vimlet
Pyry

fredag, maj 21, 2010

Bidragssverige..resultatet av fyra år med Regeringen Reinfeldt

Hej Hej
Har träffat blivande s-riksdagsledamöter från hela landet. Väldigt inspirerande och visionärt. Mona var avspänd och samtidigt taggad, Sven-Erik Österberg var cool, Ibbe Baylan körde järnet och Bosse Krogvig höll en föreläsning. Alles klar, nu går vi för valseger den 19/9. Slut på interna möten nu ska vi kommunicera, diskutera, skaka händer, skriva insändare, knacka dörrar, ringa på telefoner och annat roligt som hör till valrörelsen.
Statsministern ojar sig över att Sverige var ett bidragsland innan han fick ta över. Hans och moderaternas vision är att Svenskar i allmänhet är lata och om vi bara kunde så skulle vi leva på bidrag i stället för att arbeta. Åtminstone alla som bor i Sverige utanför Täby...
Att sitta vid makten är ansvarsfullt. Jag kommer under den närmaste tiden att visa vad som blev resultatet av Regeringen Reinfeldts fyra år vid makten. Vi börjar i dag med klyftorna i samhället. Statsminister sa så här vid regeringförklaringen 2006:
- Fler människor som kan vill arbeta ska också ha möjligheter att försörja sig genom eget arbete, och få uppleva arbetsglädje och arbetsgemenskap under trygga villkor. Regeringens övergripande mål är skapa fler jobb i fler och växande företag och att därigenom bryta utanförskapet-
Valet handlar om resultat och riktning. Låt oss då kolla resultatet:
- Kommunernas kostnader för Socialbidrag har ökat till 8,8 miljarder kr 2009. Det är en ökning med 20 procent sen 2008.
- Mellan 2007-2010 ökar kommunernas kostnader för socialbidrag med 2,5 miljarder kr, det motsvarar 7 500 jobb. Utbetalningarna har ökat i 90 procent av landets kommuner.
- Trots kraftiga försämringar i arbetslöshetsförsäkringen, har statens kostnader ökat dramatiskt. Regeringen bedömer att kostnaderna ökar 31 miljarder kr mellan 2008-2010.
- Kostnaderna för vårdnadsbidraget i de 68 kommunerna som betalar ut ligger fn på 32 miljoner kr.
- År 2007 var de sammanlagda kostnaderna för arbetslöshetsförsäkring och socialbidrag = 38 miljarder kr. År 2010 kommer kostnaderna för dito att vara = 64,2 miljarder kr.
Sammanlagt har kostnaderna för dessa bidrag ökat med 26,2 miljarder kr...
Det är väldigt mycket pengar som betalas ut pga av regeringens handlingsförlamning avseende arbetsmarknadspolitik. Sverige är numera = Bidragssverige. Inte riktigt vad Statsministern Reinfeldt utlovade i regeringsförklaringen och som han också försöker utmåla att vi som tillträdande regeringen kommer att förstärka. Det är kvalificerat struntprat. Vi kommer att skapa 100 000 fler utbildnings-praktik och trainee platser för att ställa om Sverige inför den stundande högkonjunkturen. Vi gör det för att skapa fler jobb, Regeringen Reinfeldt vill sänka skatterna med 92,2 miljarder kr..hur ska de kunna bedriva en aktiv arbetsmarknadspolitik, när det tar bort de viktigaste styrmedlet nämligen - Pengar till investeringar i jobb och utbildning.
För 26, 2 miljarder kr kan det skapas ca 80 000 jobb. Det borde Regeringen tänkt på innan en halv miljon människor valde att lämna fackförbunden. De som blivit Arbetslösa har bara socialbidrag att leva på. Med de pengarna hade vi haft 7 500 jobb. Bidragssverige är ett faktum. Borgarna har skapat det och vi måste göra allt vi kan när vi får makten för att jämna ut klyftorna och öka jämlikheten. Bidragssverige - Nej, tack.
Vi syns i vimlet.
Pyry

fredag, maj 14, 2010

Värvärmen..:-)

Hej Hej
Hade en bra löprunda med Albin i går i ett lätt strilande, ljummet vårregn. Kändes som det vore sommar. Behöver semester och lite vila inför den stundande, tuffa valrörelsen. För det kommer att bli knallhårt. Borgarna kommer att hitta ytterligare möjligheter till att smutskasta och använda under bältet tricks för att behålla makten. Vi kommer att gör vad vi kan för att prata politik och framtidsvision. Det är du som väljare som får utvärdera alternativen. Hoppas du röstar på mig och socialdemokraterna.
Vi vill satsa på småföretagarna. Det ska bli mer attraktivt att anställa. Därför erbjuder vi skattelättnader på upp 50 000 kr till företag med 2-3 anställda som anställer ny personal. Vi vill också ha en skattetabell som gäller för alla. Borgarna har krånglat till det rejält med att skapa sex olika skattetabeller. Det gör det riktigt tufft för småföretag, men och enskilda som vill starta egna företag. Det har blivit krångligare att vara företagare. Det är olika skatter beroende på vad för slags företag eller tjänster som utförs. Det duger inte, det måste vara enkelt och rättvist att köra eget och att anställa ny personal.
Vi vill också införa olika branschprogram tillsammans med näringlivet, politiker och forskarsamfunden för att ytterligare förstärka nya innovationer och skapa ett bra framtidsorienterat företagsklimat som stärker Sverige som ett framträdande industriland. Det har borgarna också tagit bort.
Det måste löna sig att studera. Borgarna har minskat antalet komvuxplatser dramatiskt. De som önskar göra nya livsval genom t.ex. studier har kraftigt minskade möjligheter i dag. Vi vill bygga ut antalet utbildnings, praktik och trainee platser med 100 000 fler dito än regeringen. Att få studera inför ett framtida yrkesval är en stor tillgång för alla som har möjligheten och viljan. Det är också nödvändigt för att behålla kunna matcha näringslivets olika behov av framtida arbetskraft.
En till helg i vardande. Kanske plats för den dikten som jag läste upp på första maj och som vår dotter Olivia lärt sig ordagrannt och berättat inför hela sin klass. Kent Anderssons oförglömliga och tänkvärda rader..
Vinge
Vi går alla omkring med en vinge
som vi inte kan flyga med
som blir till en börda för oss
som vi måste smyga med
Vi hade nog kunna flyga
om inte alla självutnämnda vicevärdar
skolmästare och alle dom
praktiska, taktiska, nitiska, kritiska,
anemiska, akademiska felfinnarna med
pekpinnarna hade sagt:
du kan väl inte flyga,
håll dig till marken din envingade jävel
och drömmer du ens om att våga
prova din flygförmåga
så tar vi din vinge en dag
vi går alla omkring med vinge
en dröm, en längtan,en sång
tänk om våra vingar finge
flyga tillsammans en gång
Så om du ser en vinge flaxa över taken
ska du inte springa hem och bli nervös
du ska bara stanna och begrunda saken
och sedan tänka
där är en som sluppit lös
Vi syns i vimlet. Trevlig helg - Bläsbälg...
Pyry

måndag, maj 10, 2010

Ack Värmland, du sköna..

Hej Hej
Är i Karlstad. Har hållt en föreläsning om medlemsvärvning/medlemsvård för ett stort gäng glada PROare. Verkligen en inspirerande dag. Det har dock blivit mycket resande idag. I morgon är det besiktning på huset och förhoppningsvis kommer vi överrens och avslutar affären.
Kollade i går på Agenda där Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt hade en debatt. Intressant att medan Mona sa att vi rödgröna står för vår skuggbudget, ville Reinfeldt skjuta fram beskeden till efter augusti. Det blir inte mycket tid för väljarna att ta ställning då inför valet. Det är också märkligt att Fredrik Reinfeldt börjar använda uttryck som, jag har gjort det eller jag är så bra. Han börjar bli pressad och försöker med alla medel visa sin egen "duglighet" och på det viset skyla över de fundamentala misstagen som regeringen gjort under mandatperioden. Bl.a. att den lyckats få betala av lite på statsskulden efter försäljningar av statliga Vin och sprit. Utan dessa pengar hade vi haft ett rejält minus. På samma sätt resonerar, inte minst moderata politiker ute i kommuner och landsting. Sälj ut våra gemensamma byggnader - verksamheter till vrakpriser. försök att skyla över dåliga ekonomier med utförsäljningsintäkter. Det duger inte. Våga ta ansvar, visa att ni tror på arbetslinjen. Just nu är det ett bidragsmoras i Sverige, som vi inte sett maken till på 16-17 år, då Bildt satt vid makten. 90% av kommunerna har kraftigt ökade socialbidragskostnader. Det duger inte. Reinfeldst bidragspolitik måste stoppas, och det genast annars kommer utanförskapet att bestå och arbetslösheten att bita sig fast.
Kort inlägg i dag, måste rusa till tåget
Vi syns i vimlet.
Pyry

söndag, maj 02, 2010

Sverige ska gå från rikemansblått till vardagsrött...

Hej Hej

Lovar att bli bättre med bloggandet. Hoppas du har det bra i vårvärmen. Första maj blev en succé. Bra talare över hela landet. Ett glasklart och framtidsorienterat rödgrönt politiskt budskap som bådar gott inför den stundande valrörelsen. Mona var riktigt bra, likaså vår egen Thomas Östros hade ett mycket bra tal. Själv höll jag tal i Bålsta och Knivsta. Lite för kallt väder i Bålsta dock, vilket gjorde att många säkert längtade in till lunchen, men det vara ändå väldigt inspirerande. Första majtåget i Uppsala var långt och mycket trevligt. Heja ropen skallade mellan husväggarna.

Det är dags att byta regering, jag är säker på att svenska folket vill ha förändring, från klyftor till jobb, från rikemansblått till vardagsrött, från nya orättvisor till modern utvecklingsinriktad rättvisa. Nu kör valrörelsen i gång, riktigt rejält. Vi rödgröna har gett tydliga besked om sänkningar av skatter på pension, höjning av a-kassan, byggande av hyresrätter, offensiv satsning på spårbunden trafik mm. Sverige behöver inte mer av utanförskap, arbetslöshet och ökade socialbidrag. Vi måste minska bidragsberoendet, som dessvärre har ökat dramatiskt pga av att en halv miljon människor lämnat a-kassan, och ge människor rimliga möjligheter att ta sig tillbaka till arbetslivet, genom aktiva arbetsmarknadsinsatser, nya utbildnings- och praktikplatser. Borgarnas arbetslinje och jobbskatteavdrag har hittills renderat i 100 000 fler arbetslösa än när vi var vid makten. Det jobbstopp som uppstått som en följd av den borgerliga blockeringen och passiviteten i arbetsmarknadspolitiken riskerar att bli långvarig. Vi behöver en ny modern rödgrön arbetsmarknadspolitik, inte mer av den borgerliga jobbstoppspolitiken.

Människor måste få utvecklas och göra nya livsval. En mycket viktig kugge är tillgången till eget arbete eller möjligheter till studier. Här har vi helt olika syn på politiken. Borgarna vill öka klyftorna, sänka lönerna och skapa en A- och B arbetsmarknad. Borgarna vill ha en låg nivå på a-kassan, för att hålla lönerna nere. Det finns forskning bl.a. vid Umeå universitet som säger det rakt motsatta. En förutsättning för att just få bra jobb är att a-kassan har en bra nivå. De arbetslösa ges möjligheter att finna arbeten som matchar deras kompetenser, samtidigt som inkomstutvecklingen i samhället följer kostnadsutvecklingen. Sänkt a-kassa ger inte fler jobb. Det har borgarna förmodligen fattat, men valt att mörka eftersom det är en del i smygstrategin att öka löneklyftorna i samhället.

Vi behöver inte mer av omodern borgerlig politik som ökar klyftorna, vi behöver en modern politik för jobben. Det står vi rödgröna för.

Vi syns i vimlet
Pyry


tisdag, april 13, 2010

Hopp och handling - ett begrepp för framtiden..

Hej Hej
Hoppas det är bra i vårvärmen. Vi har ytterligare visningar inplanerade och livet rullar på i ett snabbt tempo. Till helgen ska jag och Olivia bl.a. sälja prylar på loppis och givetvis fortsätta "utrensningen" av prylar från huset. Det finns en del kvar att avyttra. I fall du är intresserad, kontakta mig, så berättar jag mer. Christine ska på en välbehövlig "tjejweekend" och Albin ska springa terränglopp i Uppsala.
Förra helgens distriktskongress blev lyckad. Det var en mycket positiv stämning och många intressanta debatter. Jag fick företräda distriktsstyrelsen i den mest omfattande diskussionen som handlade om att minska på köttkonsumtionen för att få en mindre klimatpåverkan. Distriktsstyrelsen vann omröstningen, vi ansåg redan att landstinget och kommunerna gjorde mycket för att göra klimatsmarta upphandlingar. Det finns dock mer kvar att göra, ett arbete som är i ständig utveckling.
Veckan före midsommar får vi besök av två vänner från USA. Det ska bli trevligt att träffa dem. Planeringen är i full gång med att försöka hitta bra och roliga aktivieter/ sevärdheter. Främst i Stockholm. Vasamuséet, Kaknästornet, Drottningholm alt. Fjäderholmarna, Slottet, Moderna Muséet mm. Något att se framemot efter den här vårens mycket intensiva tempo.
I går fick vi svart på vitt att oppositionen numera förväntas göra ett bättre jobb än regeringen avseende den viktiga jobbfrågan. En tydlig trendförändring, så här inför valet. Trots att vi har en ständig medieskugga börjar väljarna se effekterna av de misslyckanden som uppstått för individer och samhället, när bluffen kring borgarnas arbetslinje blivit avslöjad. 100 000 fler i arbetslöshet än med den förra regeringen. 70 000 fler i utanförskap. 90% av landets kommuner har fått dramatiskt ökade socialbidragskostnader, samtidigt som skatterna sänkts med över 100 miljarder kr. Har vi lärt oss något av detta. Förhoppningsvis. Det går inte att skapa jobb för lånade pengar. Det går heller inte att skapa affärer för företagare i fall det inte känner en trygghet i att våga investera. När trygghetssystemem försvagas, minskar framtidstron. Hos människor och företagare. Att straffa arbetslösa med lägre ersättningar, ger inga nya jobb. Även företagare inser att låglönepressen har en baksida. Att inte ge marknadsmässiga löner, skapar A- och B-lag. Många företag är beroende av duktiga medarbetare, oavsett om det är städare eller ingenjörer. Jag är övertygad om att varje företagare ser till sina kostnader, men har man inte duktiga och motiverade medarbetare blir affären bräcklig och kortsiktig. Vi kan inte skapa ett samhällssystem som i USA där människor i bland har tre arbeten för att överleva. Det är vare sig värdigt eller mänskligt. Vi kan bättre och vill framåt. Det görs inte genom en modell där målet är att få låg- och medelinkomsttagare att tjäna mindre och de rikare att tjäna mer. Det bygger bara murar och otrygghet. En rättivs balans i lönestrukturen skapar den bästa välfärden.
Hopp för en bättre och positiv framtid, handling för att ta oss dit.
Vi syns i vimlet.
Pyry

söndag, april 04, 2010

Klyftorna ökar med den borgerliga regeringens politik

Hej Hej

Vårt flyttprojekt fortskrider. Leksand har lite häng på topplagen i kvalserien. Ja, å så är det vårvärme i luften. Går mot en förhoppningsvis bättre sommar än vinter..:-)

Nu är det allvar, valåret är verkligen i gång. Vi måste få en ny rödgrön regering för att återfå framtidstron och en normal människosyn, där alla värderas lika oavsett om de har jobb eller är pensionärer. Klyftorna ökar med en borgerliga regeringens politik .....

Sverige är möjligheternas land. Dessvärre går ekonomin med underskott. Under de drygt tre åren som den borgerliga regeringen haft makten, har skatterna sänkts med 100 miljarder kr, samtidigt som sysselsättningsgraden minskat med 100 000 platser. Det duger inte. Klyftorna har ökat dramatiskt, mellan de som arbetar och de som inte har ett arbete, är pensionär eller har aktivitetsersättning. Regeringen väljer att ställa människa mot människa. Den som är arbetslös är lite mindre värd, än den som har ett arbete. Vi socialdemokrater kan aldrig acceptera en sådan människosyn. Det är en mycket tydlig skiljelinje mellan de två regeringsalternativen. Den borgerliga regeringens bakåtsträvande skattesänkarpolitik eller de rödgröna regeringsalternativets framsynta jobb - och omställnings politik.

Efter valet ärvde regeringen 70 miljarder i överskott i de statliga finanserna, nu har överskottet övergått i ett underskott på 70 miljarder kr. Klyftorna har ökat och 10% av befolkningen som är rikast har fått 20 miljarder kr att fördela i skattesänkningar. Samtidigt ökar utanförskapet och fattigdomen, Det håller på att etableras ett krondike mellan de som har mycket och de som har mindre. Så kan vi inte ha det. Välfärdens kärna bygger på att alla har lika möjligheter till arbete, skola, vård och omsorg, möjlighet till omställning och trygghet

I de nya förslagen från regeringen föreslås ytterligare 92 miljarder kr i skattesänkningar. Ett oerhört risktagande i ett läge då staten, landstingen och kommunerna behöver varje extra krona för att vända arbetslösheten till full sysselsättning. Vi måste kunna garantera de välfärdstjänster som varje invånare har rätt till och samtidigt skapa en grund för omställning till nya arbeten, via fler praktik- och studieplatser. Med de nya förslagen från den borgerliga regeringen riskerar arbetslösheten att bita sig fast i Sverige, vilket medför stort lidande för de som inte kommer in på arbetsmarknaden, samtidigt som vi tvingas betala mer socialbidragskostnader till de som hamnat i utanförskap. Varje invånare förtjänar något bättre än otrygghet vid omställning, pressade löner och en kvalitet i välfärden som successivt naggas i kanten.

Riksdagens utredningstjänst, har på uppdrag av oss socialdemokrater analyserat de föreslagna skattesänkningarna på över 92 miljarder kr. Det motsvarar mer än kostnaden för hela rättsväsendet inklusive polisen, statens budgetkostnad för universitet och högskolor samt hela statens kulturbudget. Givetvis kommer det att få konsekvenser för tryggheten i samhället i kombination med att de viktiga välfärdstjänsterna successivt måste finansieras på andra sätt, t.ex. via höjda användaravgifter. Vi vet också att fördelningseffekterna blir ännu sämre än under nuvarande mandatperiod. De 10% som redan nu fått årliga skatterabatter på 20 miljarder kr, kommer att belönas med ytterligare 35 321 kr per person och år, genom den borgerliga regeringens vidlyftiga och ofinansierade skattesänkningspolitik. Att ta ansvar för samhällsekonomin är ett måste för varje tillträdande och verkställande regering. Den borgerliga regeringen lättsinne kring ekonomin, riskerar att cementera arbetslösheten på en hög nivå och bygga A- och B-lag i Sverige.

Får vi socialdemokrater stöd för att bilda en rödgrön regering, kommer vi att återställa balansen i den svenska samhällsekonomin. Vi kommer att skapa förutsättningar för en expansiv näringslivspolitik, där entreprenörer får kraftfulla möjligheter att anställa ny personal, främst unga, samtidigt som vi bygger ut möjligheterna till omställning vid arbetslöshet med 100 000 fler platser än nuvarande regering. Vi vill också lägga mer pengar på forskning och utveckling för att Sverige ska bibehålla en framträdande position inom ett flertal branscher t.ex. miljöteknik och besöksnäring. Vi vill investera i välfärden och är beredda att satsa 18 miljarder kr mer på kommuner och landsting än den borgerliga regeringen under åren 2010-2012. Många fler åtgärder är planerade och kommer att presenteras i maj, då vi rödgröna, lägger fram vårt gemensamma och till alla delar finansierade budgetförslag inför valet 2010. Vi kommer att ta ansvar för Sveriges ekonomi, utan att låna pengar till ofinansierade skattesänkningar. Klyftorna måste minska i samhället för att vi ska fortsätta vara en modern välfärdstat. Människor ska inte värderas olika i fall de har ett arbete eller har pension, som är uppskjuten lön. Skattesystemet måste vara rättvist och enkelt. Låt Sverige återigen bli möjligheternas land, där varje arbets- och studietimme räknas som en investering i individens utveckling och samhällets möjligheter till en framåtsyftande välfärd. Den 19 september har du som väljer två regeringsalternativ – de rödgröna som satsar på framtiden, jobben och välfärden och de borgerliga som vill låna ytterligare pengar till ofinansierade skattesänkningar.

Vi syns i vimlet

Pyry

torsdag, mars 18, 2010

Mitt i livet.

Hej Hej
Är alldeles för sällan ute i bloggvärlden. Har mycket att göra och jag får samla kraft för att skriva. SAIK gick inte till final. SURT..men grabbarna kommer igen nästa år. Bra säsong ändå. Nu finns det bara Leksand kvar att hålla på den här säsongen. Hoppas laget tar sig till Elitserien.
Mitt i livet är en verklig företeelse. Jag är 45 år och har förhoppningvis 35-40 år kvar att leva, om jag nu ska följa förväntad livslängdskurva. Under vintern och våren i år, har jag verkligen fullt upp med många frågor som berör framtiden. Lite tid för eftertanke, mycket tid går till handling och aktiviteter. Just nu känns valet en bit bort, men det är bara sex månader kvar. Det gäller att genomföra den bästa valrörelsen hittills för att vi ska återta makten från den moderatledda, borgerliga regeringen. Familjen är mycket viktig, det gäller att hitta den rätta balansen närmaste tiden för den, för arbetet och valrörelsen.
Snackade med en arbetslös ungdom för en tid sedan. Han fick alldeles för lite hjälp från jobbcoachen. Arbetsförmedlingen hade svårt att få fram praktikplatser, och utbildningar var inte att tänka på eftersom betygen inte var så värst bra. Den här killen var på mot ett utanförskap i samhället. Den borgerliga regeringens passivitet gentemot honom och övriga arbetslösa ungdomar skapar ett krondike, mellan de som har och de som inte har ett arbete. Vi socialdemokrater kommer att erbjuda 100 000 nya praktik- utbildningsplatser-jobb fler än den borgerliga majoriteten. 26 000 av dessa platser ska erbjudas till ungdomar upp till 24 år.
Den här killen, har väldigt få om inte några alls chanser att läsa upp sina betyg på komvux eftersom antalet komvuxplatser skurits ner rejält. Den här killen går på jobbcoachning, men lyckas inte hitta jobb. Den här killens livschanser och drömmar har grusats rejält, eftersom den borgerliga regeringen valt den sk. arbetslinjen som sitt flaggskepp. Tyvär betyder arbetslinjen olika för de båda blocken. Borgarna vill att ungdomar ska ta alla jobb som de kan få, till så låga löner som möjligt. Borgarna vill försvaga fackförbunden och skapa ett A och B lag i det svenska samhället. De som har jobb får lägre skatter, de som är pensionärer, sjuka eller arbetslösa ska betala mer i skatt.
Vi i de rödgröna, anser att ungdomar ska ha schyssta villkor på arbetsplatser. Vi anser också att komvux måste få en bättre ställning än fn. Det behövs radikalt många fler studieplatser för att vi kunna matcha framtidens arbetsmarknadsbehov. Det har uppenbarligen inte fattat, eller valt att nonchalera eftersom de då får igenom betydande delar av sin välfärdsdemonterande politik. Vi anser också att skatterna ska betalas in, men inte i en modell där människor värderas olika. Skatt efter bärkraft, tycker jag är en bra slogan. Nej, nu kör vi, det finns ingen återvändo. Vi måste vinna valet för skapa ett tryggare framtidsland där människor värderas likvärdigt. Sverige är möjligheternas land. Tyvärr har så mycket gått snett under de tre senaste åren, att fasaden i Sverige börjat flagna rejält. Det måste vi ändra på efter den 19/9.
Vi syns i vimlet
Pyry

fredag, mars 05, 2010

Solen skiner, själslig försoning - Kanske

Hej Hej
Våren har anlänt till Skåne. För mig är det väldigt långt till våren. Den senaste månaden har verkligen satt humöret på prov. Förseningar på tågen, eviga snöfall, kylan och allt annat som gjort den här vintern till en mycket jobbig, själslig prövning. Jag vill också passa på att säga Förlåt till min familj, Christine och barnen Albin och Olivia. Ni vet vad jag menar. Jag vill och kan bättre. Nu måste jag visa för er tre att jag innerligt menar allvar i dag, i morgon och även för framtiden.
I morgon ska jag på SSU´s distriktskongress i Uppsala. Ska bli spännande att få möta alla dessa engagerade SSUáre som är partiets framtidslöften. Jag är partidistriktets representant och får vara på tå när det blir frågor. En fråga som säkert kommer upp är den växande ungdomsarbetslösheten. Vi har i dag Europas näst högsta ungdomsarbetslöshet. Regeringen har inte rosat marknaden med deras passiva jobbpolitik. Vi rödgröna har svaren på hur vi kan minska arbetslösheten och få bort ungdomarna från passiva åtgärder, utan möjligheter till jobb eller praktik. För oss är det är oerhört viktigt att varje ungdom får en ytterligare chans till ett riktigt jobb, praktik eller utbildning. Varje arbetad timme räknas.
Under åren som gått med den borgerliga regeringen har utanförskapet ökat med 70 000 personer och arbetslösheten ökat med 100 000 människor. Vi har stora problem, där främst ungdomarna och de långtidsarbetslösa hamnat allt längre från möjligheterna till egen försörjning. Det här duger inte.
På eftermiddagen ska Christine och jag måla om minst en vägg i huset. Våren innebär förändringar, det här är en del av dessa.
Leksand verkar komma till kvalspel och SAIK möter Bollnäs i Bandysemin. I år måste bara SAIK komma vidare till final.
Dagens tanke..
Med tiden läker såren, återstår att se hur små ärren blir...
Vi syns i vimlet
Pyry

söndag, februari 14, 2010

Evighetsblomman...:-)

Hej Hej

I dag är det soligt och härligt vinterväder. Senaste månaden har varit riktigt tuff och utmaningarna består, även om det känns att möjligheterna blir fler i samband med den ökade närvaron av ljus under dygnet...

Leksand fick stryk mot Björklöven. Det svider, men jag tror ändå att LIF klarar sig till kvalserien.

I går kollade familjen på melodifestivalen på SVT, det sändes från hemstaden Sandviken. Helt ok program, jag gillade inte Manboy låten, den kändes verkligen passé, men jag förstår att många yngre gillade den.. Däremot kändes Andreas Johnsons - We can work it out- som en bra, fräsch och väldigt viktig låt just nu..En låt som angav hopp och försoning.

Jag skulle ge Christine minirosor i en kruka som Alla hjärtans gåva. Som den okunnige blomkännare jag är gjorde jag nog mitt livs pinsammaste blominköp i går. Jag hade köpt en platsblomma...som jag verkligen trodde var riktig. Det var lite bråttom i går vid ICA maxi i Enköping. Jag kände bara på plastkrukan, blomman såg ju så fin ut och den kostade lite extra också. Jag betalade och slog in den..hjälpligt med presentpapper för att skydda mot kylan..:-0
I går kväll stoppade jag ner den i en ytterkruka och droppade tom ner lite vatten...suck..När Christine tittade på blomman, sa hon - hmm en evighetsblomma..och jag tänkte yes, hoppas den överlever en lång tid framöver...Sen insåg jag mitt fiasko och bröt i hop ett fullständigt asgarv. Ja, huvudet och fingertoppskänslan är definitivt på minus just nu, jag hade i alla fall köpt en bok som Christine kanske kan gilla..hoppas det i alla fall.

Vid senaste SIFO mätningen backade vi i S, och M gick framåt. Det är verkligen svängningar i opininen fn. Hur kommer det att bli nästa gång, när M nu ertappats med att fuska med vallistorna. Nåväl, det kommer att bli knivskarpt. Vi rödgröna, måste bli ännu bättre på att förklara vår vision om ett modernt välfärdssamhälle.

Vi syns i vimlet
Pyry


torsdag, februari 11, 2010

Leksand..på väg till kvalserien

Hej Hej

Fin vinterdag i dag. Jag har blivit intervjuad av skolinspektionen. det gör en ordentlig inspektion i Håboskolan. Det var ett bra möte och jag möjlighet att ventilera en del av det misstag som gjorts av den spruckna majoriteten.

Leksand tog en tuff skalp i går. Vände mot AIK och vann med 6-5. Leksand leder serien och det väl tusan i fall det inte gick upp i kvalserien. I år går det hela vägen till Elitserien..:-)

SAIK trampar på och leder allsvenskan. Vann mot Sirius senast. En bra skalp det också med tanke på att Sirius är svårslagna på hemmaplan.

Lite stiltje i den politiska debatten fn. Jag blev dock glad för Hälsoval Stockholm, det rödgröna alternativet till ersättningssystem för primärvården i Stockholms län. Där man säger nej till fria etableringar, vill införa närakuter och ge bidrag till vårdcentralerna utifrån vårdtyngd och behov. Inte som i dag, när det är en rak ersättning oavsett om man är snuvig eller kroniker. Det kommer att bli en uppfriskande debatt i Stockholms län, över hela landet skulle jag tro hälso-och sjukvården. I Socialdemokrater i Uppsala län vill byta namn från vårdcentraler för att markera vikten av det förebyggande arbetet.

En kort blogg i dag. Lite vintertrött. Åker till Åre nästa helg med ett grabbgäng. Christine och barnen får välbehövlig "pappaledighet". Jag tycker väldigt mycket om att åka slalom, är en medelgod åkare och Åre är perfekt för mig och även de övriga deltagarna.

Hej hav skidstav

Vi syns i vimlet
Pyry

måndag, februari 01, 2010

Nattsvart och vintervitt

Hej Hej
Återigen en tids frånvaro från bloggandet. Har mycket i sinnet för närvarande, dagarna rullar på och det är lite svårt att få i hop vardagen på ett rimligt sätt. En tung period helt enkelt. Jag älskar snön, men det börjar kännas tungt med alla förseningar på SJ. Det är också en mentalt tuff tid just nu. Nåväl, humöret vänder säkert uppåt framöver.
Leksand leder allsvenskan och SAIK ska börja spela igen efter helgens roliga VM- guld i Bandy för Sverige. Det blev ännu roligare när en SAIKaré = Daniel Mossberg fick avgöra. Roligt på sportfronten i alla fall.
Superveckan är avslutad, politiken har tagit ett steg upp ur skyttegravarna. Dags att möta väljarna med alternativen. Gårdagens partiledarduell var ett smakprov på det som komma skall.
Jag tycker nog att både Göran Hägglund och Maud Olofsson borde vara aningen försiktigare i sina uttalanden. Deras opionssiffror är väldigt låga och inte minst Maud Olofssons höga svansföring kan komma att straffas ytterligare. Jag tror att skattefrågorna kommer att väga tungt i valrörelsen. Jobbskatteavdragen som förvisso gett mer i kassan till många, har också bevisligen utökat klyftorna i samhället. Vi har också fått ökade kostnader i form av höjda a-kassor mm. Utanförskapet har ökat dramatiskt och arbetslösheten är rekordhög. Här har den moderatledda regeringen ett mycket tungt ansvar att förklara varför deras jobbskatteavdrag varit en belastning för arbetslinjen.
Förklaringen är ganska enkel. Alla ekonomerna visste att lågkonjunkturen var rejält på g, när det första avdraget infördes, alla visste också att den blivit värre när det andra jobbskatteavdraget genomfördes osv. Den moderatledda regeringen visste givetvis också att det skulle bli mer klyftor, eftersom den ville något annat. Jobbskatteavdragen primära syfte är inte att skapa fler jobb, utan att ge mer pengar till aktie och fondsparande för de som har det bäst ekonomiskt. Det handlar om att öka klyftorna. De rika ska få mer, det som inte har lika mycket ska få lite mer, men inte tillräckligt. Det här är också ett bra sätt för regeringen att följa de privata näringlivet i fotspåren. Det blir automatiskt lägre löner, när skatterna sänks. Det innebär att företagen så småningom kan få ut storvinster, som går till de rikaste medan de anställda får en sämre löneutveckling.
Varje arbetad timme räknas, det tycker inte borgarna. Varje skattesänkning räknas, så länge som klyftorna får fortsätta att öka. Det är ett cyniskt spel som går utöver de som har det tuffast. Valrörelsen är verkligen igång.
Vi syns i vimlet
Pyry

onsdag, januari 20, 2010

Tagit en paus, den fortsätter ett tag till

Hej Hej


Politiken rullar på. Det är januari och mycket händer. Partiledardebatt i riksdagen i dag och det blir en massa liknade aktiviteter under veckan. Våren kan bli riktigt spännande. I går presenterade vi rödgröna en ny modell som ska ersätta den hårt kritiserade borgerliga sjukförsäkringsmodellen, med bl.a. ett tak i antalet dagar innan man tvingas till arbete trots att man är mycket sjuk. Vi kommer att ta bort den och prova varje indvid utifrån dess sjukdomssituation, inte antalet dagar som personen varit sjukskriven. Ylva Johansson lovade också att ingen ska behöva bli förtidspensionerad förrän efter 58 års ålder. Det är bra. Vi lyckades inte under vår tid att genomföra en sån reform, men nu är vi bättre rustade och vissa delar i den nya modellen kommer att utredas ytterligare för att det ska bli rätt på en gång, i stället för fort och fel metoden som borgarna gjort sig kända för.


Det finns en slags desperation i det borgerliga blocket. Alla förslag ska beslutas under mandatperioden, även om de strider mot lagar, etik och moral. Hellre göra något som är annorlunda än alla tidigare rödgröna beslut i tidigare majoriteter, än att det blir rätt och riktigt från början. Så har det varit med fastighetsskatten på nationell nivå, eller varför inte det hårt kritiserade och ofinansierade jobbskatteavdraget. Politik måste få ta tid. Det är de demokratiska spelreglerna som leder till bra och långsiktiga beslut.De ideologiskt färgade och framhastade besluten som inte fått tillräcklig beredningstid leder bara till nya beslut och omprövningar som drabbar medborgarna och de som är satta att förvalta och verkställa besluten. Ta bara debatten om sjukförsäkringarna. Det säger allt om de hårda borgarnas idelogiska taktik. De applåderade beslutet om att svårt cancersjuka måste provas mot hela arbetsmarknaden för att få en försörjning. Applåderade i riksdagen. Det är så cyniskt och oempatiskt som det bara kan bli.


Nåja, med tiden får vi se om det borgerliga alternativet kan matcha vårt visionära framtidsalternativ. Jobben i fokus inte skattesänkningarna.


Jag skriver lite mer sporadiskt en tid framöver.


Vi syns i vimlet

Pyry

tisdag, januari 12, 2010

Lite stiltje, men nu har vi lämnat perrongen

Hej Hej
I denna ljuva vintertid, ta på dig mössan, gläd dig vid det vita,vackra täcket, som döljer våra ängar små, vinterpromenader får vi gå i vintersolens tecken...
Ja, så kan det vara. Vi hade styrelsemöte i vår arbetarkommun i söndags. Mycket intressant att diskutera inför den kommande lokala valrörelsen. Det kommer att bli tufft även i Håbo. Jag hoppas dock att vi får tillräckligt med röster för att bilda en långsiktig och stabil majoritet som bygger på förtroende och en innerlig önskan om att utveckla Håbo, inte avveckla som den numera splittrade majoriteten ägnat sig åt i tre år.
Det var upplyftande att läsa Per Gahrtons artikel om Mona Sahlin, där han anger att Mona, som en följd av allt häcklande och mobbande gentemot henne kommer att bli den bästa statsministern hittills. Hon är luttrad och vet vad som krävs när det blåser och hon kan sätta se saker ur ett statsministerperspektiv. Mona är en av det mest rutinerade politikerna som sitter i riksdagen i dag. Hon har varit statsråd och riksdagsledamot i decennier. Hon har betydligt mycket mer erfarenhet än Fredrik Reinfeldt och jag är helt säker på att Mona kommer att axla statsministerrollen alldeles utmärkt. Den systematiska mobbningen från, inte minst borgerligt håll, är ett sätt få de rödgröna ur balans inför valrörelsen. Vi kommer inte att falla för dessa enkla knep. Det är vår politik som kommer att visa det verkligt visionära alternativet, samtidigt som vi har riktigt bra kandidater som kan förankra och verkställa densamma.
Tack Per för den insiktsfulla artikeln.
Vi syns i vimlet
Pyry

torsdag, januari 07, 2010

Midvinternattens köld är hård,,, allra mest för de hemlösa..

Hej Hej

Jag brukar inte göra något väsen om min födelsedag. Senaste gången var på mitt 40 års kalas. En lyckad tillställning som jag minns med värme. I dag har jag dock anledning att lyfta på hatten för alla som skickat gratulationer via Facebook, mail, SMS, telefon och personligen. Tack så mycket, det känns helt ok att bli en 45 åring. Jag känner mig stark både fysiskt och mentalt:-) Det kommer att bli ett bra S-år i år. Det känner jag ända ner till tårna...:-)

SAIK vann i går igen, Leksand fick stryk i förrgår. Det går uppåt och neråt. SAIK har dock en formsvacka. Det kommer att gå bra, men jag blir lite orolig för att det blivit så upphausade. Leksand kommer att ta sig till kvalserien också. I år är de dock inte favoriter, vilket är bra. Jag hoppas det går hela vägen till elitserien.

Såg ett reportage i aktuellt i går om de hemlösa i Sverige och de extra belastningar som de utsätts för i den bistra vinterkylan. 18 000 beräknas vara hemlösa. Vi måste fortsätta att arbeta för nolltolerans mot hemlöshet. Vi bor i ett land där klyftorna fortsätter att växa, och de som är längst ner på" samhällets trappa", utan tillgångar eller inkomster blir givetvis än mer drabbade av den orättvisa fördelningspolitiken. Jag är också ödmjuk inför en nolltolerans, vi klarade inte av att lösa hemlöshetsproblematiken, men antalet hemlösa har ökat under de senaste tre åren och den utvecklingen måste stoppas. Det finns bra metoder, men vi måste arbeta än mer offensivt med både tillfälliga som permanenta boendelösningar och behandlingar. Många är psykiskt sjuka och har dubbeldiagnoser. Alkoholen och narkotikan blir ett sätt att dämpa ångesten i stället för att få chansen att delta i bra behandlingar och terapier. Många vill inte, andra kan inte men i välfärdssverige ska alla räknas in, även de som inte har ett eget hem.

Vi syns i vimlet
Pyry

lördag, januari 02, 2010

De första stapplande stegen in i 2010

Hej Hej

Nyårsfirandet är över. En hel del glädje och en hel del sorg. Det är synd att så många människor skadas via misshandel och vårdslöshet med raketer. Alkholintaget är som alltid högt på nyårsafton och jag vet inte hur man ska komma åt problemen. Det är ju ändå en av årets största festdagar.

Vi hade det trevligt tillsammans med tre grannfamiljer. Vi år fondue och summerade det gångna året.

Nu är vi då är inne i valåret 2010, börjar valtempen sakta men säkert att skruvas upp. Det är ett ödesval. Även om vi försöker att bortse från detta. Vårt tydliga rödgröna regeringsalternativ emot det lika tydliga borgerliga regeringsalternativet. I min värld handlar det om framtidsvision och handlingskraft kontra reaktion och obeslutsamhet. Vi står för den tydliga politiska ambitionen kring att anpassa och förbättra välfärden till dagens och framtidens moderna samhällssystem. Den borgerliga regeringen ägnar sig åt att reagera och förändra beslut som blivit tokiga eftersom det saknat verklighetsförankring. Det politiska spelet handlar om knivskarpa ideologiska skiljelinjer. Jag är gärna en välfärdskramare när mina politiska motståndare bryter sönder våra grundläggande välfärdsmodeller. Skolan, hälso-och sjukvården och äldreomsorgen, ska värnas för att vi ska få en modern och trygg samhällsutveckling.

Jag kan inte sitta still och titta bort när nästan 10% av befolkningen är arbetslösa. Det kan mina politiska motståndare, knappt utan att blinka. Det är den internationella lågkonjunkturens fel....Vi duckar tills att det går över..:-( Jag kan inte förstå varför borgarna valt den här vägen. Varje arbetad timme räknas, oavsett om det utförs i den offentliga eller privata sektorn. Varje arbetad timme är en investerad timme för- den som utför och för samhällsutvecklingen. Vår välfärd bygger på att människor får chansen att förverkliga sina drömmar om egen försörjning. Varje individ drömmer om att få stå på egna ben, efter sin förmåga. Det här är den tydligaste skiljelinjen mellan oss och borgarna. Vi vill elda på nu för att få i gång samhällshjulen. Alternativen som påstås vara bättre är att ge ytterligare skattesänkningar till de som har det bäst, i hopp om att öka konsumtionen. Det är en myt, aldrig någonsin har sparandet och investerandet i aktiefonder varit så högt som under 2009. De som har haft tillgångar utöver den något onödiga investeringen i en ytterligare bil, har köpt aktieandelar. Det är en del av sanningen. En annan del av sanningen är att det stegvisa införandet av jobbskatteavdragen haft en riktigt usel timing. För varje gång som det skett har arbetslösheten nått nya rekordnivåer.
När då staten minskat sina inkomster, har också möjligheten att genomföra nödvändiga jobbsatsningar begränsats. Med detta menar jag att jobbskatteavdragens egentliga syfte är att sänka skatterna, inte att öka individernas arbetsinsatser eller att ge mer incitament till företagen att anställa ytterligare personal. Jobbskatteavdragen har smygits in med falska förespeglingar.

Visst har vi som arbetar fått mer i plånböckerna, några hundralappar, som till stora delar ätits upp av höjda a-kasseavgifter och fackföreningsavgifter. Däremot har fler hamnat i arbetslöshet eller som borgarna väljer att kalla det - Utanförskap. Dessa personer har fått minskad köpkraft eftersom de fått lägre ersättningar i kombination med uteblivna skattesänkningar. När det inte blir fler jobb, drabbas just denna grupp som vill jobba, men får inte pga uteblivna statliga satsningar och bristande incitament för företagen att via utökade intäkter anställa mer personal. Jag kan snurra länge i ämnet, men den borgerliga arbetslinjen handlar inte om att värna de som arbetar. De vill bara sänka skatterna, så att de rikaste får mer, kommunerna och landstingen ska skära i sina verksamheter pga. minskade statliga bidrag och fler ska handla sina välfärdstjänster via avgifter - dvs. de som har pengar över efter skattesänkningarna...Pensionärerna är en annan grupp som missgynnats på samma sätt. Socialdemokraterna har lovat att stegvis ta bort de orättvisa skatteskillnaderna mellan pensionärer och de som arbetar.

Ha det så bra. Vi syns i vimlet.
Pyry