måndag, juli 19, 2010

Det handlar om människosyn

Hej Hej


Äntligen inflyttad i nya lägenheten. Två veckor kvar på ledigheten. Sen jobbar jag två månader i landstinget, och därefter riksdagen. Hade min andra debatt som kandidat i dag. Mötte Maria Weimer Fp. Det gick hyfsat. Vi möttes i en kort debatt på Stora torget i Uppsala, med TV4 som värd.

Det handlar om människosyn. Jag får ofta frågan vad som skiljer oss från borgarna. För mig är det självklart. Det handlar om människosyn. Vi socialdemokrater vill att alla människor, oavsett i vilket skede, som de befinner sig i livet ska ha lika möjligheter till utbildning, avtalsenliga löner, värdiga pensioner, bra sjukförsäkringar, arbetslöshetsförsäkringar som skapar trygghet för omställning. Det vill inte borgarna. Deras politik handlar om att skapa en låglönearbetsmarknad, med hjälp av jobbskatteavdragen, där rikaste blir ännu rikare. De vill att fackens möjligheter till påverkan på löner, arbetsmiljö och rättigheter ska tas bort genom att göra a-kassan obligatorisk.

De vill fortsätta att öka klyftorna mellan sjuka och friska, arbetande och arbetslösa, löntagare och pensionärer osv. De vill inte vi. Vi vill ge långtidsarbetslösa ungdomar möjligheter till praktik och utbildning från dag 1, borgarna låser in ungdomarna med ett jobbstopp - aktivitetsförbud i 3-6 månader. Borgarna vill inför lärlingsutbildningar, utan möjliheter till fortsatta studier på högskolan, Vi har inga problem med yrkesinriktade program, men de ska vara högskoleförberedande. Borgarna missgynnar alla studenter som fyllt 26 år, genom att deras meritpoäng inte kan bli lika höga som för de som är yngre. Möjligheten att konkurrera om attraktiva studieplatser snedfördelas till nackdel för äldre studenter.

Borgarna vill tvinga allvarligt sjuka t.ex. cancerpatienter att söka jobb över hela Sverige. Det vill inte vi. Varje människa som är sjuk, ska bedömas utifrån sin förmåga att arbeta eller inte arbeta. Borgarna har satt en tidsgräns som bedömningsgrund. Endast 3-4 % som tvingats ut via stupstocken, dvs den bortre tidsgränsen för sjukskrivning har kunnat återgå till riktigt arbete. Övriga har fått sjukskrivas igen eller påbörja praktik. Det är inte värdigt att tvinga människor till ekonomisk otrygghet, som dessutom är sjuka, pga en byråkratisk datumgräns.

Det handlar alltså om människosyn. Vi vill att alla ska ha möjligheter. borgarna vill att de som är friskast, har höga inkomster, bra utbildning eller välbetalada jobb ska ha det bästa förutsättningarna i samhället. Det duger inte i ett modernt samhälle. Sverige ska konkurrera internationellt med ett näringsliv som är världsledande, en välutbildad befolkning oavsett yrkesval och inriktning, ett trygghetssystem som ger möjligheter till omställning under hela yrkeslivet och ett utbildningssystem där alla har möjligheter att genomföra studier.

Vi syns i vimlet

Pyry

Inga kommentarer: