tisdag, juni 08, 2010

Attacken mot den svenska modellen

Hej Hej
Solen skiner. Det är verkligen valtider. Jag delade ut flygblad och ställde frågor till väljare i lördags och lite grann i söndags också. Väldigt många är intresserade av jobbfrågan. Även skola-utbildning återkommer ofta samt äldreomsorgen. Nu har regeringen Reinfeldt aviserat nya försämringar i anställningsvillkoren. Regeringen vill bl.a. öka provanställningstiden från 6 till 12 månader. Borgarna vill också att man ska kunna lägga korta anställningar till varandra och människor kan arbeta utan anställningstrygghet upp till 8 år. EU-komissionen har starkt kritiserat den borgerliga regeringens slappa eller möjligen cyniska attityd avseende anställningsskyddet.
Jan Björklund har dessutom sagt att den borgerliga regeringen inför en obligatorisk a-kassa efter valet. Då kommer hotellstäderskan att betala fem gånger mer i avgift en läkaren. Det är omvänd Robin Hood politik.
Attackerna på den svenska modellen ökar rejält. Det är stora skillnader med dagens modell också. De som finns i fackförbund och a-kassor som har hårdare konkurrens om jobben, tvingas betala 2-3 ggr mer i avgifter än de som har en mindre tuff arbetsmarknad. Det märkliga är att just den modellen inte gett några fler jobb eller incitatment till att minska arbetslösheten. Tvärtom. en halv miljon svenskar har lämnat a-kassan pga av kostnaderna och kommunerna tvingas öka utbetalningarna av socialbidrag har ökat med 8,8 miljarder kr under 2009. Det är varken värdigt eller samhällsekonomiskt försvarbart. Vi kommer att ändra tillbaks till en modern och forskningsbaserad a-kassemodell, som både ger bra och trygg ersättning vid omställning och skapar incitament till människor kommer i arbete eller studier som leder till arbete.
Vi behöver en modern rödgrön regering, inte en borgerlig dito som lånar pengar till skattesänkningar och ökade klyftor.
Vi syns i vimlet
Pyry

1 kommentar:

PeZeta sa...

Hur vet du att man lämnat akassorna pga kostnaden? Det är väl snarare en stor andel som lämnat för att de inte anser sig behöva vara med då de t ex ska gå i pension etc

Socialbidragen ökar, det är ju en global finanskris, men ligger fortfarande under den nivå som gällde år 2000, mitt i IT-bubblans mest sprudlande högkonjunktur. Vilka regerade då...jo (s).