söndag, maj 02, 2010

Sverige ska gå från rikemansblått till vardagsrött...

Hej Hej

Lovar att bli bättre med bloggandet. Hoppas du har det bra i vårvärmen. Första maj blev en succé. Bra talare över hela landet. Ett glasklart och framtidsorienterat rödgrönt politiskt budskap som bådar gott inför den stundande valrörelsen. Mona var riktigt bra, likaså vår egen Thomas Östros hade ett mycket bra tal. Själv höll jag tal i Bålsta och Knivsta. Lite för kallt väder i Bålsta dock, vilket gjorde att många säkert längtade in till lunchen, men det vara ändå väldigt inspirerande. Första majtåget i Uppsala var långt och mycket trevligt. Heja ropen skallade mellan husväggarna.

Det är dags att byta regering, jag är säker på att svenska folket vill ha förändring, från klyftor till jobb, från rikemansblått till vardagsrött, från nya orättvisor till modern utvecklingsinriktad rättvisa. Nu kör valrörelsen i gång, riktigt rejält. Vi rödgröna har gett tydliga besked om sänkningar av skatter på pension, höjning av a-kassan, byggande av hyresrätter, offensiv satsning på spårbunden trafik mm. Sverige behöver inte mer av utanförskap, arbetslöshet och ökade socialbidrag. Vi måste minska bidragsberoendet, som dessvärre har ökat dramatiskt pga av att en halv miljon människor lämnat a-kassan, och ge människor rimliga möjligheter att ta sig tillbaka till arbetslivet, genom aktiva arbetsmarknadsinsatser, nya utbildnings- och praktikplatser. Borgarnas arbetslinje och jobbskatteavdrag har hittills renderat i 100 000 fler arbetslösa än när vi var vid makten. Det jobbstopp som uppstått som en följd av den borgerliga blockeringen och passiviteten i arbetsmarknadspolitiken riskerar att bli långvarig. Vi behöver en ny modern rödgrön arbetsmarknadspolitik, inte mer av den borgerliga jobbstoppspolitiken.

Människor måste få utvecklas och göra nya livsval. En mycket viktig kugge är tillgången till eget arbete eller möjligheter till studier. Här har vi helt olika syn på politiken. Borgarna vill öka klyftorna, sänka lönerna och skapa en A- och B arbetsmarknad. Borgarna vill ha en låg nivå på a-kassan, för att hålla lönerna nere. Det finns forskning bl.a. vid Umeå universitet som säger det rakt motsatta. En förutsättning för att just få bra jobb är att a-kassan har en bra nivå. De arbetslösa ges möjligheter att finna arbeten som matchar deras kompetenser, samtidigt som inkomstutvecklingen i samhället följer kostnadsutvecklingen. Sänkt a-kassa ger inte fler jobb. Det har borgarna förmodligen fattat, men valt att mörka eftersom det är en del i smygstrategin att öka löneklyftorna i samhället.

Vi behöver inte mer av omodern borgerlig politik som ökar klyftorna, vi behöver en modern politik för jobben. Det står vi rödgröna för.

Vi syns i vimlet
Pyry


Inga kommentarer: