onsdag, januari 20, 2010

Tagit en paus, den fortsätter ett tag till

Hej Hej


Politiken rullar på. Det är januari och mycket händer. Partiledardebatt i riksdagen i dag och det blir en massa liknade aktiviteter under veckan. Våren kan bli riktigt spännande. I går presenterade vi rödgröna en ny modell som ska ersätta den hårt kritiserade borgerliga sjukförsäkringsmodellen, med bl.a. ett tak i antalet dagar innan man tvingas till arbete trots att man är mycket sjuk. Vi kommer att ta bort den och prova varje indvid utifrån dess sjukdomssituation, inte antalet dagar som personen varit sjukskriven. Ylva Johansson lovade också att ingen ska behöva bli förtidspensionerad förrän efter 58 års ålder. Det är bra. Vi lyckades inte under vår tid att genomföra en sån reform, men nu är vi bättre rustade och vissa delar i den nya modellen kommer att utredas ytterligare för att det ska bli rätt på en gång, i stället för fort och fel metoden som borgarna gjort sig kända för.


Det finns en slags desperation i det borgerliga blocket. Alla förslag ska beslutas under mandatperioden, även om de strider mot lagar, etik och moral. Hellre göra något som är annorlunda än alla tidigare rödgröna beslut i tidigare majoriteter, än att det blir rätt och riktigt från början. Så har det varit med fastighetsskatten på nationell nivå, eller varför inte det hårt kritiserade och ofinansierade jobbskatteavdraget. Politik måste få ta tid. Det är de demokratiska spelreglerna som leder till bra och långsiktiga beslut.De ideologiskt färgade och framhastade besluten som inte fått tillräcklig beredningstid leder bara till nya beslut och omprövningar som drabbar medborgarna och de som är satta att förvalta och verkställa besluten. Ta bara debatten om sjukförsäkringarna. Det säger allt om de hårda borgarnas idelogiska taktik. De applåderade beslutet om att svårt cancersjuka måste provas mot hela arbetsmarknaden för att få en försörjning. Applåderade i riksdagen. Det är så cyniskt och oempatiskt som det bara kan bli.


Nåja, med tiden får vi se om det borgerliga alternativet kan matcha vårt visionära framtidsalternativ. Jobben i fokus inte skattesänkningarna.


Jag skriver lite mer sporadiskt en tid framöver.


Vi syns i vimlet

Pyry

Inga kommentarer: