måndag, februari 01, 2010

Nattsvart och vintervitt

Hej Hej
Återigen en tids frånvaro från bloggandet. Har mycket i sinnet för närvarande, dagarna rullar på och det är lite svårt att få i hop vardagen på ett rimligt sätt. En tung period helt enkelt. Jag älskar snön, men det börjar kännas tungt med alla förseningar på SJ. Det är också en mentalt tuff tid just nu. Nåväl, humöret vänder säkert uppåt framöver.
Leksand leder allsvenskan och SAIK ska börja spela igen efter helgens roliga VM- guld i Bandy för Sverige. Det blev ännu roligare när en SAIKaré = Daniel Mossberg fick avgöra. Roligt på sportfronten i alla fall.
Superveckan är avslutad, politiken har tagit ett steg upp ur skyttegravarna. Dags att möta väljarna med alternativen. Gårdagens partiledarduell var ett smakprov på det som komma skall.
Jag tycker nog att både Göran Hägglund och Maud Olofsson borde vara aningen försiktigare i sina uttalanden. Deras opionssiffror är väldigt låga och inte minst Maud Olofssons höga svansföring kan komma att straffas ytterligare. Jag tror att skattefrågorna kommer att väga tungt i valrörelsen. Jobbskatteavdragen som förvisso gett mer i kassan till många, har också bevisligen utökat klyftorna i samhället. Vi har också fått ökade kostnader i form av höjda a-kassor mm. Utanförskapet har ökat dramatiskt och arbetslösheten är rekordhög. Här har den moderatledda regeringen ett mycket tungt ansvar att förklara varför deras jobbskatteavdrag varit en belastning för arbetslinjen.
Förklaringen är ganska enkel. Alla ekonomerna visste att lågkonjunkturen var rejält på g, när det första avdraget infördes, alla visste också att den blivit värre när det andra jobbskatteavdraget genomfördes osv. Den moderatledda regeringen visste givetvis också att det skulle bli mer klyftor, eftersom den ville något annat. Jobbskatteavdragen primära syfte är inte att skapa fler jobb, utan att ge mer pengar till aktie och fondsparande för de som har det bäst ekonomiskt. Det handlar om att öka klyftorna. De rika ska få mer, det som inte har lika mycket ska få lite mer, men inte tillräckligt. Det här är också ett bra sätt för regeringen att följa de privata näringlivet i fotspåren. Det blir automatiskt lägre löner, när skatterna sänks. Det innebär att företagen så småningom kan få ut storvinster, som går till de rikaste medan de anställda får en sämre löneutveckling.
Varje arbetad timme räknas, det tycker inte borgarna. Varje skattesänkning räknas, så länge som klyftorna får fortsätta att öka. Det är ett cyniskt spel som går utöver de som har det tuffast. Valrörelsen är verkligen igång.
Vi syns i vimlet
Pyry

Inga kommentarer: