lördag, januari 02, 2010

De första stapplande stegen in i 2010

Hej Hej

Nyårsfirandet är över. En hel del glädje och en hel del sorg. Det är synd att så många människor skadas via misshandel och vårdslöshet med raketer. Alkholintaget är som alltid högt på nyårsafton och jag vet inte hur man ska komma åt problemen. Det är ju ändå en av årets största festdagar.

Vi hade det trevligt tillsammans med tre grannfamiljer. Vi år fondue och summerade det gångna året.

Nu är vi då är inne i valåret 2010, börjar valtempen sakta men säkert att skruvas upp. Det är ett ödesval. Även om vi försöker att bortse från detta. Vårt tydliga rödgröna regeringsalternativ emot det lika tydliga borgerliga regeringsalternativet. I min värld handlar det om framtidsvision och handlingskraft kontra reaktion och obeslutsamhet. Vi står för den tydliga politiska ambitionen kring att anpassa och förbättra välfärden till dagens och framtidens moderna samhällssystem. Den borgerliga regeringen ägnar sig åt att reagera och förändra beslut som blivit tokiga eftersom det saknat verklighetsförankring. Det politiska spelet handlar om knivskarpa ideologiska skiljelinjer. Jag är gärna en välfärdskramare när mina politiska motståndare bryter sönder våra grundläggande välfärdsmodeller. Skolan, hälso-och sjukvården och äldreomsorgen, ska värnas för att vi ska få en modern och trygg samhällsutveckling.

Jag kan inte sitta still och titta bort när nästan 10% av befolkningen är arbetslösa. Det kan mina politiska motståndare, knappt utan att blinka. Det är den internationella lågkonjunkturens fel....Vi duckar tills att det går över..:-( Jag kan inte förstå varför borgarna valt den här vägen. Varje arbetad timme räknas, oavsett om det utförs i den offentliga eller privata sektorn. Varje arbetad timme är en investerad timme för- den som utför och för samhällsutvecklingen. Vår välfärd bygger på att människor får chansen att förverkliga sina drömmar om egen försörjning. Varje individ drömmer om att få stå på egna ben, efter sin förmåga. Det här är den tydligaste skiljelinjen mellan oss och borgarna. Vi vill elda på nu för att få i gång samhällshjulen. Alternativen som påstås vara bättre är att ge ytterligare skattesänkningar till de som har det bäst, i hopp om att öka konsumtionen. Det är en myt, aldrig någonsin har sparandet och investerandet i aktiefonder varit så högt som under 2009. De som har haft tillgångar utöver den något onödiga investeringen i en ytterligare bil, har köpt aktieandelar. Det är en del av sanningen. En annan del av sanningen är att det stegvisa införandet av jobbskatteavdragen haft en riktigt usel timing. För varje gång som det skett har arbetslösheten nått nya rekordnivåer.
När då staten minskat sina inkomster, har också möjligheten att genomföra nödvändiga jobbsatsningar begränsats. Med detta menar jag att jobbskatteavdragens egentliga syfte är att sänka skatterna, inte att öka individernas arbetsinsatser eller att ge mer incitament till företagen att anställa ytterligare personal. Jobbskatteavdragen har smygits in med falska förespeglingar.

Visst har vi som arbetar fått mer i plånböckerna, några hundralappar, som till stora delar ätits upp av höjda a-kasseavgifter och fackföreningsavgifter. Däremot har fler hamnat i arbetslöshet eller som borgarna väljer att kalla det - Utanförskap. Dessa personer har fått minskad köpkraft eftersom de fått lägre ersättningar i kombination med uteblivna skattesänkningar. När det inte blir fler jobb, drabbas just denna grupp som vill jobba, men får inte pga uteblivna statliga satsningar och bristande incitament för företagen att via utökade intäkter anställa mer personal. Jag kan snurra länge i ämnet, men den borgerliga arbetslinjen handlar inte om att värna de som arbetar. De vill bara sänka skatterna, så att de rikaste får mer, kommunerna och landstingen ska skära i sina verksamheter pga. minskade statliga bidrag och fler ska handla sina välfärdstjänster via avgifter - dvs. de som har pengar över efter skattesänkningarna...Pensionärerna är en annan grupp som missgynnats på samma sätt. Socialdemokraterna har lovat att stegvis ta bort de orättvisa skatteskillnaderna mellan pensionärer och de som arbetar.

Ha det så bra. Vi syns i vimlet.
Pyry

Inga kommentarer: