lördag, mars 07, 2009

När politiken går från fantasi till verklighet

Hej Hej

I kväll är det andra chansen. Årets upplaga är tunn, inga bidrag sticker ut, mer än möjligen den udda sångfågeln Caroline Af Ugglas, med sin Snälla, snälla. Är lite besviken, det känns verkligen som resten av Europa har dragit ifrån Sverige avseende låtskrivarkonsten. Vi lyckas inte riktigt, eftersom vi inte vågar vara lite avvikande. Den gången som Finland vann med Hard rock halleluja, var det defintivt ett avvikade bidrag. Möjligen var låten en traditionell hårdrockslåt, men uppträdandet- utstyrseln stack ut och fick säkert många röster. Nåväl, jag ska ju inte klaga, i fall jag vill att det ska bli bättre måste jag skriva en egen låt och visa att den är annorlunda..:-) Den skulle säkert vara det också. Skämt åsido, det finns duktiga hitmakare i Sverige, det är lite stiljte just nu, men vi kommer igen.

För fem-tio år sedan var begrepp som LOV- lagen om valfrihetssystem eller den fria dragningsrätten av skattemedel och utmaningsrätten, fantasiprodukter från de borgerliga tankesmedjorna. Ingen trodde att de någonsin skulle bli verklighet, de flesta ansåg att dessa fantasier hörde hemma i sagornas värld. I dag finns LOV, i dag finns utmaningsrätten. Vad är då syftet med dessa två regelverk. I bägge fallen tycker de borgerliga politikerna att det ökar valfriheten för brukarna-patienterna. Det är inte sant. Begreppet valfrihet har aldrig använts mer fel. Valfriheten för brukarna-patienterna ökar inte genom LOV eller utmaningsrätt. Däremot bereds det möjligheter för, främst, större företag inom t.ex. hälso- och sjukvård att etablera sig på en offentligt finansierad marknad, utan några fler motprestationer än att de uppfyller minimala krav på kvalitét. Den fria etableringen leder på sikt till en hälso- sjukvård som blir synnerligen diffrentierad.

 I de välbärgade områdena i storstäderna, som Stockholm och Uppsala, får de som bor centralt mer vårdgivare per person, än t.ex. de som bor utanför storstäderna. Så ser det ut i Stockholm, så kommer det att bli Uppsala län.  Vården i Uppsala läns landsting riskerar att bli än mer segregerad. Vi som bor i Bålsta eller Tierp, får betala etableringarna i centrala Uppsala. Vårdkonsumtionen i Uppsala kommer att öka, så har det skett i Stockholm också.  Med detta menar jag att läkarna kallar oftare till återbesök för att komma åt ersättningarna. Jag är säker på att ett flertal vårdgivare sätter detta i system.  Det som kan skötas på ett och samma besök, delas in i fler för att få mer pengar. Vi håller på att hamna i ett system som bygger på marknadsföring och kreativ bokföring, i stället för en god och säker patientsäkerhetsanalys. 

Valfriheten är den starkes eller rikes rätt till att dra skattemedel fritt från de som är svagare och inte är i stånd att göra sin röst hörd. Den tanken var en fantasi för fem-tio år sedan. I dag är det en verklighet. Jag och vi socialdemokrater, kommer aldrig att acceptera storföretagens fria dragningsrätt av skattemedel, dessa pengar ska användas till vård efter behov, inte vård efter efterfrågan. Vi behöver ditt stöd inför 2010, för att återskapa en välfärdsmodell som bygger på solidaritet, inte girighet.

Vi syns i vimlet.

Pyry Niemi

Inga kommentarer: