onsdag, mars 18, 2009

Inget Studenternas i år...Heja SAIK i alla fall

Hej Hej

Det är bara att buga och gratulera Västerås SK till finalplatsen. Det är sju år sen sist och jag hoppas att de klarar av bryta hälsingedominansen. Nåväl, SAIK har gjort en bra säsong trots vissa svackor och inför nästa år kommer SAIK att vara grymt starka, med alla deras nya, unga och hungriga spelare. 

Kvaldramat med Leksand fortsätter. I kväll borta mot AIK. Låt säga att Leksand vinner samtliga kvarvarande matcher, så blir poängsumman = 24.  Det verkar inte helt sannolikt, men vinner Leksand mot alla "allsvenska lag" blir summan 18, och om Leksand lyckas få i hop några poäng till mot Rögle och Södertälje, samtidigt som de förhoppningsvis tappat poäng mot varandra osv, så kan hoppet leva vidare. Förra året fick både Brynäs och Rögle 19 poäng när det gick upp i Elitserien. Det är inte omöjligt, men det måste bli vinst i kväll. Jag håller tummarna.

Kollade på debatten mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt i går. Nu är jag förvisso färgad av min ideologi, men jag tycker att Mona har tuffat till sig rejält. Det är viktigt att kritisera regeringens passiva hållning som successivt leder unga och lite äldre till ett utanförskap. A-kasse avgifterna höjs, ersättningen är redan sänkt om man inte har en inkomstförsäkring och pensionerna kommer att sjunka under nästa år. Även om Fredrik Reinfeldt fick debatten att handla om återhållsamhet, visar hans attityd att regeringen inte har någon plan förutom att vänta. Inom några månader kommer arbetslösheten att vara rekordhög, många har inte a-kassa, kommunerna kämpar förtvivlat med att betala ut bl.a. mer försörjningsstöd och regeringen lägger ingen kraft vid att stoppa och lindra effekterna. Oavsett vem som sitter vid regeringsmakten 2010, måste den regeringen vara beredd på tuffa besparingar som en följd av den borgerliga regeringens -låt gå mentalitet-. Det är mycket oansvarigt. 

En fråga som fick mig att baxa i går. Uranbrytningen i Namibia. Ett reportage i aktuellt visade på att arbetarna vid den gruvan utsattes för mycket höga radonhalter- cancerrisker- samtidigt som ägarna försökte frisera medicinjournaler och den externa kommunikationen.  Vattenfalls informationschef fick frågor, kring hur Vattenfall skulle agera i fall deras leverantörer agerade på samma sätt, då var svaret, vi skulle följa upp och kräva åtgärdsplaner. Det var ett mycket passivt förhållningssätt. Givetvis kunde inte informationschefen svara på annat sätt, eftersom det finns så få stora uranbrytningsgruvor i världen och Vattenfall måste hålla sig väl med dessa för att få bra priser. En ytterligare dimension har lagts till debatten om kärnkraften. Arbetsmiljön för gruvarbetarna.  Jag tänker inte skriva skandal eller lägg ner, men jag blir mer och mer övertygad om att kärnkraften måste avvecklas i snabbare takt samtidigt som mer kraft och FOU måste läggas på alternativa energikällor.

Vi syns i vimlet
Pyry

3 kommentarer:

Kim sa...

Mona: Jag tror att du är ett mycket starkare kort än Mona i ett kommande val.

Kärnkraft: Konkurrens på lika villkor. Dvs låt kärnkraften stå för de kostnader man egentligen har och se om de fortfarande är konkurrenskraftiga. Du vet väl att kärnkraften inte behöver betala försäkringar för om något skulle inträffa, det borgar staten för eftersom inget försäkringsbolag i världen skulle ta en sådan risk = enorm premie. Hur man sedan värderar framtida kostander under några tusen år för lagring och kanske omlagring (om det blev fel) gör att det kanske inte är en så utmärkt idé att byga mer kärnkraft. Mer Vind!

Henrik Harr sa...

Med tanke på hur kort tid vi har haft full koll på saker och ting (typ 60 år) häpnar jag alltid över politiker som planerar tiotusentals år in i framtiden. "Vi garanterar att avfallet förvaras tryggt ..."
Garanterar? Vilken hybris! Nej, skrota kärnkraften så länge vi inte vet vad vi ska göra av skräpet, och smäll upp vindmöllor och solpaneler på varje hustak. Varför ser man inga sådana i Sverige, förresten? Globen har ju schysst takyta. Och Stadshuset, Hötorgsskraporna, etc. Monas och Fredriks sommarställen, kanske? Vem ska föregå med gott exempel?

Pyry Niemi sa...

Tack Kim o Thymallus för kommentarerna. Jag delar uppfattningen om att vi inte bör bygga fler kärnkraftverk. Alldeles för dyrt och inte minst vanskligt. Lika bra att verkligen ta energifrågorna på allvar i dag, istället för att stjälpa över ansvaret till framtida generationer.