tisdag, mars 24, 2009

Hur mår vi egentligen?

Hej Hej

I tidernas begynnelse överlevde människorna på det som skapades i växt och djurriket. Numera är det nästan likadant, men massproduktionen av livsmedel har skapat ett dilemma för hela den globala ekonomin - Välfärdssjukdomar hos många, samtidigt som miljontals människor dör av undernäring. Mer om det här alldeles strax. 

Du som tycker att jag är en sportnörd, har säkert alldeles rätt. Jag är dock ingen nörd i den bemärkelsen att jag måste se allt som sänds på TV. Jag följer de lag som gett mig glädje och sorg under många decennier, övriga låter jag vara i fred. Idrotten har så många spännande dimensioner. Den lockar till känslor och engagemang. Det bildas en social samvaro kring lagen och vi förenas ju aldrig så mycket som när någon eller några vinner ett guld eller genomför en oväntad bragd. Idrotten engagerar alla samhällsklasser och när det drar ihop sig till en avgörande match  försvinner samhällsskikten - det finns bara trogna och motiverade supportrar som alla delar samma uppfattning- de älskar sitt lag. Idrotten är fantastisk och mycket logisk, samtidigt som den är fruktansvärt grym i motgång och är den oerhört rättvis i medgång.

Välfärdssjukdomarna är ett gissel. Äntligen har forskningen visat att fetma är lika stor grund för cancer som t.ex. rökning. Det är ett tråkigt men nödvändigt resultat. Vi måste fortsatta kampen för ett mer folkhälsoorienterat samhälle. Välfärdssjukdomarna får stora konsekvenser för individerna som drabbas, för de anhöriga som måste hjälpa till, för den gemensamma hälso- och sjukvården mm. Det handlar också om socioekonomiska villkor. Det som har det tuffast, äter minst nyttigast, rör sig minst och har sannolikt färre möjligheter att tillgodogöra sig bra information i kombination med en sund livsstil. Fetman är en klassfråga i många avseenden. Vi som är politiker tillsammans med professionen har ett mycket stort ansvar i att vända denna trend. Det måste börjas i skolan, barnen måste få veta, redan som små hur viktigt det är med goda kostvanor och rörelse under hela livet. Även i vuxen ålder måste det förebyggande arbetet prioriteras. 

Vårdcentralerna måste få bättre möjligheter till informationsinsatser- "äta rätt grupper" osv. Det förebyggande arbetet är lika viktigt som den behandlande vården enligt socialstyrelsen. Här måste vi ta ordentliga krafttag och det kommer vi att göra, när vi tar makten efter nästa val. Visst är det viktigt med tillgängligheten till vården, men det är lika viktigt att personer får tillgång till rätt information. Det finns så mycket duktig personal inom hälso-och sjukvården idag, diabetessjuksköterskor, astma-kolsköterskor, som kan användas än mer proaktivt i syftet att uppnå en bättre hälsofrämjande vård. Borgarna har byggt upp ett system som prioriterar läkarbesöken, samtidigt som alltfler skulle behöva helt andra insatser för att ha en god livskvalité under hela livet.  Är det inte märkligt vi äter i hjäl oss, samtidigt som miljontals människor inte ens har mat för dagen....Jag jobbar vidare, hoppas du gör det också.

Vi syns i vimlet
Pyry

Inga kommentarer: