torsdag, maj 07, 2009

"Vardagsverklighet"-ett uttryck i tiden...

Hej Hej

Återigen har en flicka tagit sitt liv på ett behandlingshem. Det antyds att hon blivit misshandlad av pojkarna på behandlingshemmet och att hon därefter hängt sig. Det är alltid ett misslyckande när en ung människa tar sitt liv, då har vi vuxna misslyckats med våra stödjande insatser eller så är det andra faktorer som tvingat fram handlandet. Det finns alltför många unga och även vuxna som är - osynliga- med svaga sociala nätverk, inga att vända sig till när det är kris.  Vi har det hyggligt i Sverige, men den psykiska ohälsan ökar, här har vi ett stort ansvar att bryta det mönstret och börja se våra ungdomar utifrån deras vardagsverklighet, så att vi som föräldrar och vuxna kan finnas till hands när det behövs, inte när det är försent.  Det finns pengar, avsatta från regeringen för att utveckla föräldrastödet. Det är förvisso endast 70 milj kr, som ska fördelas av folkhälsoinstitutet, men smarta-snabba kommuntjänstemän och organisationer är förhoppningsvis duktiga nog att göra ansökningar som kan utveckla föräldrastödet, lokalt och nationellt.  Inga stora pengar som vanligt, men en liten grundpeng i alla fall. 

Vardagsverklighet- ett uttryck som är så beskrivande. Jag tänker mycket på alla dessa människor som i olika former tvingats ut i ett utanförskap under de senaste två åren. Regeringen lovade att minska utanförskapet, nu ökar det dramatiskt i förhållande till den tid då vi socialdemokrater hade makten. En person som befinner sig i ett utanförskap, kan klara sig hyggligt i fall det finns ett bra socialt nätverk, en person som saknar det sociala nätverket kan komma helt fel och i vissa lägen få psykisk ohälsa. Jag är inte förvånad över att den psyskiska ohälsan ökat under de senaste åren. Vi ser ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden pga. regeringens passivitet, vi ser ungdomar som tvingas bo hemma för länge för att regeringen kraftigt minskat möjligheterna till byggnation av hyresrätter osv. Deras vardagsverklighet är många gånger både pressad och i avsaknad av framtidsvisioner. 

Vardagsverkligheten för en pensionär kan te sig likvärdig. Han eller hon måste betala mer skatt än den som arbetar. Det är ju helt sjukt, när pensionären knegat hela livet och på det viset bidragit till den välfärd som vi har nu. På det viset är det också ett utanförskap, en pensionär har tjänat ihop till ett drägligt liv under de sista 15-20 åren av livet, men straffas ekonomiskt för att han/hon inte arbetar. Det är så fruktansvärt cyniskt och oempatiskt. Varför är det så? De som arbetar idag, ställs mot de som arbetat för ett bättre samhälle. Klyftorna ökar. Samhället blir kallare.

Vardagsverkligheten för den arbetslösa som fått sänkt a-kassa kan också te sig likvädig. Varför får han eller hon inte rimliga möjligheter till omställning. Möjlighet till omskolning eller bra praktik. Återigen agerar regeringen passivt, de väljer att ge mer pengar till den växande skaran av arbetslösa - dock inte mer pengar/individ- i stället för att också satsa på bra utbildning och praktikplatser. Varför får inte en människa i Sverige, som bidragit till välfärden möjlighet att ingå i gemenskapen. Det här utanförskapet kommer att öka och vi har bara sett början av eländet. Den arbetslösa, som pga. regeringen omilda höjningar av a-kasseavgifter och fackföreningsavgifter, hoppat av facket eller a-kassan tvingas ansöka om försörjningsstöd.  Det är också ett mått av cynism. Visst har de personerna gjort det frivilligt, men många har känt sig tvingade pga. att det blivit för dyrt helt enkelt. Många har tvingats prioritera pengar till vardagskonsumtion som mat och hyra, i stället för att betalat höga försäkringsavgifter. 

Jag säger det igen, Regeringen och alla dess underhuggare i de borgerligt styrda kommunerna och landstingen befinner sig på en rymdfärd, det jublar säkert nu när Star Trek nr 11, kommit till biograferna, för då får det ju en jämförelse med deras uppfattningar om vardagsverklighet. En ovanifrån betraktelse uppifrån rymden, utan möjligheter att sätta sig in i de vardagsverkligheter som alltfler människor i Sverige tvingats ut till. 

Vi behöver en ny regering som förstår vanliga människors vardagsverklighet. 

Vi syns i vimlet
Pyry






Inga kommentarer: