onsdag, maj 06, 2009

Livskvalité-vad är det?

Hej Hej

Läste Elvis i dag i EP. Brukar följa hans serie mellan varven. På något vis känns det som det är ett nedslag i min vardag, hustrun har hängt upp en av seriestripparna i mitt badrumsskåp- Elvis står framför spegeln o spänner sina armmuskler, han säger till Hedvig- Fet biceps va! Jo, svarar Hedvig aningen förstrött- Tycker du verkligen att jag fått stora armar, säger Elvis- armar säger Hedvig, jag trodde du menade röven...

Nåväl, tyngdlagen påverkar oss alltmer ju äldre vi blir, det gäller att hålla sig i form under hela livet..:-)

Att leva nyttigt är ju bra, men alla i samhället mår bra av att ha ett hälso- och sjukvårdssystem som arbetar hälsofrämjande. Vi är inte riktigt där i dag, och vi håller dessvärre på att tappa mycket av den utvecklingen pga. ersättningssystem i vården som i huvudsak premierar behandlande vård före preventiva insatser. Givetvis ska alla rätt till vård efter behov, men vi måste byta färdriktning för att klara av framtidens hälso- och sjukvård. Vi blir äldre, samtidigt exponeras vi för sjukdomar under längre tid. Det betyder att vi som individer måste vara väl förberedda på att leva ett bra liv så tidigt som möjligt. Lär vi oss äta och dricka rätt, sluta att röka, motionera osv under hela livet, får vi färre hjärt-kärlsjukdomar, minskar riskerna för cancer och KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) osv. 

Det är givetvis självklart att vi alla i detta upplysta samhälle borde leva så, men tyvärr är vi inte där. Vi som bor i Sverige mår generellt bra, rent fysiskt, men våra utmaningar bygger på att utveckla välmåendet än mer för att få mer resurser till de som har behov av behandlande och återkommande vård, rehabilitering osv. I dag har många borgerliga landsting gjort tvärtom, de fördelar de huvudsakliga resurserna till behandlande vård, allt i från små till större åkommor, medan det nyttiga- och hälsofrämjande arbetet försakas och prioriteras sekundärt. 

Det är alltså viktigare att få tid för ett läkarbesök, som kanske är onödigt, i stället för att få sitta med en duktig diabetssjuksköterska som kan tipsa om hur man förebygger diabetes osv. Jag skulle vilja att våra läkare fick avsätta mer tid för att vara experter och rådgivare i stället för att lägga om förband, eller sy stygn som är en följd av ersättningssmodeller där vårdgivarna får mycket bättre betalt för läkarbesöken än besöken hos sjuksköterskor. Det handlar också om att vidmakthålla kompetens och erfarenhet hos yrkesgrupperna. Snart har undersköterskornas arbetsuppgifter försvunnit eftersom sjuksköterskorna utför dessa osv. Från att ha utnyttjat yrkesgruppernas kompetenser nästan optimalt, har läkarna börjat "arbeta" med uppgifter som kan utföras av andra, vilket gör att mycket av den tid som läkarna kunnat använda för att beta av köer för svårare behandlingar eller ägna sig åt nödvändig forskning minskar radikalt. 

Jag är mycket rädd för att vi håller på att håller på att få en modell där vi fullständigt sliter ut läkarna, gör sjuksköterskorna demotiverade för att de får ägna sig åt uppgifter som kan utföras av andra, samt att undersköterskorna som varit till en stor hjälp inom Hälso- och sjukvården, kommer att försvinna alltmer.  Det är fullständigt ologiskt. Jag tror på teamarbete kring patienten, i stället för att patienten ska tvingas att slussas mellan olika vårdgivare vilket håller på att ske med den fria dragningsrätten av skattemedel. Specialister på olika vårdcentraler, lägger mer tid på att ragga patienter i stället för att ägna sig åt vård. Patienter möts av vårdcentraler - husläkare som inte klarar av hela "närvårdsuppdraget" och den som alltid får betala är patienten. Nej, tillbaka med områdeslistning för vårdcentralerna. Ge tydliga incitament till att utveckla det hälsofrämjande arbetet, döp om vårdcentralerna till hälsocentraler. Den fria listningen tenderar till öka kostnaderna och minska kvalitén. 

Livskvalité är delvis att kunna ha vardagsmakt. Att som person ha rätt till ett bra liv, med god hjälp kring hälsofrämjande insatser är helt självklart för mig. Vad tycker du?

Vi syns i vimlet
Pyry


Inga kommentarer: