onsdag, maj 27, 2009

IPRED och FRA, frågor som berör inför EP-valet

Hej Hej

I går var det en spännande dag. Jag fick delta i en rolig EP-debatt på Bildningscentrum Jan Fridegård i Bålsta. Min bils startmotor pajade, så att jag fick bogseras till min grannes verkstad, tack för att han(Magnus) hjälpte mig så snabbt, och därefter hem. Laddade batterierna, cyklade tillbaka till centrum och delade ut flygblad till EP-valet. Ardalan tycks gå hem hos många, det är roligt. Hem på kvällen, lite trött i knoppen, slötittade tillsammans med barnen på Goldeneye, det är så stora nu att det klarar den filmen, de blundar dock när det blir lite våldsamt. Avslutade med att slötitta på Krig och Fred, har kommit in lite i serien. Känns ganska ok.

På gårdagens EP-debatt med gymnasieelever som publik, blev det riktigt ideologiskt när vi diskuterade IPRED och FRA. Vänsterns och Miljöpartiets yngre deltagare argumenterade tillsammans med mig, för att det måste ske en rättslig prövning i domstol, innan man kan gå in och beslagta nerladdat material från personer som ev. har laddat ner filmer och musik. Borgarna försvarade, om än under galgen, deras förslag om att det räcker med att skivbolagen och filmbolagen kan gå till domstol och begära ut IP-adresser och därefter själva genomföra tillslaget mot privatpersonerna och vid ett senare läge ställa dessa personer inför civilrätt. Det är ett uselt förslag och mycket riskabelt avseende rättsäkerheten. När eller om det begås brott på internet, ska det utredas av åklagare och polis, inte skivbolag och filmbolag.  Vi har helt olika uppfattningar än borgarna kring upphovsrätten och fildelning/nedladdning.  När IPRED direktivet beslutades i EP, så gavs det en möjlighet för varje stat att göra det undantaget, som vi förespråkar. Det vill inte den borgerliga regeringen och deras riksdagsledamöter.  Det är inte privatpersonerna i första hand som ska jagas, utan de som masskopierar och laddar ner för kommersiellt bruk som är de stora bovarna. Men dessa aktiviteter ska också utredas av åklagare och polis.

Det märkliga är att tekniken går framåt, skiv-filmbolagen börjar tjäna pengar igen, många fler människor betalar för att köpa musik-filmer på nätet, svinnet som bolagen hävdar finns, uppvägs med råge av de vinster de börjar få ut via betalningar på nätet.  Det är dags för dem att följa och bejaka tekniken i stället för att vägra och förneka. Jag tror att den utveckligen finns och inom några år kommer Piratpartiets existens att vara klart hotad eftersom frågan förhoppningsvis blivit en icke-fråga, då vi tryggat integriteten på nätet.

Vi syns i vimlet
Pyry

2 kommentarer:

Tomas Alm sa...

Hej Pyry.
Lite balans kan vara på plats men även en kompletterande information.
Du har väl läst Erik Johanssons (V) blogg om Olle Schmidt http://www.erikjosefsson.eu/blogg/2009/05/23/kryssa-olle-schmidt

Sen är det ju så att både IPRED och FRA lagarna redan tekniskt är överkörda av utvecklarna av anonym surfning, dvs dold IP-nummer vid surfning. Läste i ett inlägg på den typen av sidor att de vill att Skivbolagens IP-nummer kommer vara det som syns som nedladdande IP-adress vid den typ av sökning. Problemet med nedladdning och kompositörer, författare och filmskapares rättigheter måste lösas på ett annat sätt. Nedladdning kommer alltid finnas - legal eller illegal.

Jag fick tyvärr inte gå in i debatten i går, då Håkan redan satt för vår räkning.

Hälsningar
Tomas Alm

Pyry Niemi sa...

Tack för synpunkterna. Jag håller med om att nedladdning kommit för att stanna.