onsdag, september 16, 2009

Tillgänglighet kontra förebyggande arbete

Hej Hej

Tog en bloggfri dag i går. Sorry. Jag har varit på landstingsgrupp under dagen. Roligt att träffa vännerna efter sommaruppehållet. Bra diskussioner inför fullmäktige, men också en bra dragning kring primärvårdens utmaningar i Uppsala län. Nu är det slutligen bevisat, den förebyggande hälsovården har fått stryka på foten när tillgängligheten till primärvården prioriteras. Det har vi socialdemokrater sagt hela tiden och nu finns det svart på vitt. Det är viktigt att alla får vård efter behov, samtidigt får vi inte ha ett system som enbart premierar ett ytterligare besök. Ersättningssystemen i Uppsala och Stockholm bygger på att ju fler som besöker, desto högre blir ersättningen. Det gör att t.ex. distrikssköterskor måste jobba med att svara i telefon i stället för ge förebyggande hälsoråd till barn, gamla, diabetiker osv. Vi är i ett läge där förkylningar och träningsvärk behandlas snabbare än t.ex de som riskerar att få KOL eller andra kroniska sjukdomar pga. att det inte får råd i god tid.

Vård efter behov är därför mycket viktigt. Vi har begränsade resurser och dessa måste hanteras på ett sådant sätt att de som bäst behöver vården och råden har tillträde i första hand. Socialstyrelsen har sagt att livhotande åkommor ska prioriteras först, därefter förebyggande och rehabiliterande vård sen kommer de insatser som kan anses vara mindre skadliga som blessyrer, förkylningar mm. De som i dag blir behandlade tack vare högre tillgänglighet.På det viset som ersättningarna betalas ut i dag, finns det risk för att kvalitén inom vården försämras och vinsterna hos de största privata vårdgivarna blir oresonligt höga. Kostnaderna riskerar att öka dramatiskt. Det duger inte och det här måste vi reformera snarast när vi fått tillbaka makten.

I kväll är det Inter - Barcelona i Champions league. Spännande för Zlatan att möta sitt gamla lag, kan nog bli en bra match.

Vi syns i vimlet
Pyry

Inga kommentarer: