måndag, september 14, 2009

Inget annan duger

Hej Hej

Jag var på förtoenderåd i lördags. Runt 110 ombud, partistyrelse, anställd personal från hela landet medverkade. Vi antog vårt viktiga Afrikaprogram med riktlinjer för hur vi som socialdemokrater vill bedriva allt i från biståndsverksamhet, via lika utbildning för kvinnor och män, som till handelsutbyte. Bra riktlinjer och en bra dragning av Joe Frans. Jytte Guteland höll ett engagerat tal för att befrika Västsahara. Vi fick också en diskussion kring Lissabonföredraget. Thomas Östros höll tufft tal kring den ekonomiska politiken eller för att vara lite elak mot nyliberalerna - avsaknaden av den ekonomiska politiken. Bra och inspirerande.

Mona var ordentligt på hugget. Hon nämnde bl.a. att statens finanser har ett underskott på 80 miljarder kr pga. skattesänkningarna. En egen kommentar är att en pensionär har fått 68 kr, medan en miljardär har fått 48 miljoner kr i skattesänkningar. En tiondel av befolkningen har fått lika mycket i skattesänkningar som 60% av befolkningen har fått tillsammans i skattesänkningar. Vi har förslagen kring de nya jobben, inte minst inom den gröna sektorn och vi måste premiera möjligheterna till livslångt lärande. Borgarnas "stryp livschanserna" politik, som isolerar kunskapsinhämtningen för huvuddelen av befolkningen, gör att vi tappar många förmågor på vägen. Såna som kan och vill göra annorlunda saker senare i livet, hindras pga. neddragningar på komvux, minskat antal högskoleplatser osv. De unga hindras också pga. svårigheterna att starta nya företag och inte minst möjligheterna att ta sig in på arbetsmarknaden. Så får det inte vara. Jobben blir valets viktigaste fråga och våra mål är tydliga 50% ska påbörja en högskoleutbildning, vi accepterar inte att en halv miljon människor är arbetslösa och befinner sig i utanförskap, vårt mål är och ska förbli full sysselsättning - Inget annat duger.

Mona var på hugget och det märks att nu tiden är inne för en tydlig och rak debatt, krisen är så påtaglig i Sverige och vi politiker måste tydliggöra hur allvarligt det verkligen är. Bra jobbat Mona.

Veckan känns riktigt bra redan..:-) Blåvitt vann i går, även om det var mot mitt andra favoritlag Gefle, så var det ok, nu leder Blåvitt allsvenskan, hoppas att Häcken tar poäng mot AIK i dag.

Vi syns i vimlet.
Pyry


Inga kommentarer: