fredag, november 27, 2009

Jobben först - skatt efter bärkraft- välfärd efter behov

Hej Hej


Solen skiner. Jag befinner mig vid PRO´s folkhögskola i Gysinge. Dalälven flyter förbi och det är ca 6-7 grader varmt. Härligt höstväder.... och det är nästan december. PRO har sitt representantskapmöte. Spännande frågor och glada representanter. Det är en ära att samtala med alla dessa rutinerade och erfarna pensionärer som har så mycket ackumulerad livserfarenhet.


Det är 10 månader kvar till valet 2010. Det är börjar hetta till i debatterna och det märks att högerregeringen börjar bli svettig. Det kan faktiskt bli så att den inte får fortsatt förtroende att regera vidare i majoritet. Det är dags att börja visa alternativet till det cyniska systemskiftet som genomförts av borgarna.


Vi vill satsa 11 miljarder kr för att anställa fler till välfärdsjobben. Vår budgetmotion anger också att vi satsar 1 miljard kr per år för att utveckla kvalitén inom hälso-och sjukvården och 1 miljard kr för att utöka personalen och minska klasserna i skolan.


Vårt förslag kommer att ge 100 000 nya jobb i hela Sverige, bl.a. genom att vi ger företagare som anställer ungdomar, möjligheter att göra avdrag på hela arbetsgivaravgiften, starta eget bidrag ska kunna ges till personer som under 25 år, riskkapitalavdrag på 20% och max 100 000 kr till de som startar eget företag, utveckla trygghetssystem för egen företagare mm. Vi är mycket mer angelägna än borgarna i att gynna företagsklimatet. Vi inser, som vi alltid har gjort, att utan ett fungerande företagsklimat och goda villkor för företagandet, får vi en sämre välfärdsutveckling.


Vi behöver göra allt som finns i vår makt, i fall vi får förtroendet efter valet att regera, för att vända jobbkurvan uppåt. När regeringen gör bokslut efter mandatperioden, kommer en av utfallen vara att Sverige förlorat 300 000 jobb. Det är den råa sanningen, efter bl.a. jobbskatteavdragets införande. Cynismen med jobbskatteavdraget är fler blir arbetslösa som en följd av att vi arbetande får lite lägre skatt. Det är en tydlig effekt, som inte kan negligeras. Det går inte att tolka på annat sätt när vi tappat så många jobb under de senaste två åren. Det duger inte, varje arbetad timme räknas. Varje arbetad timme gör skillnad, för individen och för samhället. En av mina enkla analyser kring varför läget blivit så nattsvart är att regeringen har en dold agenda. Det handlar helt enkelt om att arbetslösa ska acceptera lägre ingångslöner och inte minst sämre villkor för att komma in på arbetsmarknaden. Här måste vi vara extremt observanta. Våra fackliga vänner är väl medvetna om detta och gör goda insatser för att föra upp frågan på agendan. Vi i partiet gör detsamma. Vi kan aldrig acceptera en lönebildning som kraftig ökar klyftorna, mellan de som har bra löner och de som kan tvingas till minimilöner för att överhuvudtaget få jobb. Kollektivavtalen behövs mer nu än någonsin tidigare. Schyssta villkor är en självklarhet.


Vi syns i vimlet

Pyry

Inga kommentarer: