fredag, november 06, 2009

Minns i november, den ljuva september

Hej Hej
Fredag, runt lunch. Knappt något att rapportera. Tränade för gången på ett nytt gym, där vi har förmånliga priser som anställda i PRO. Sprang för första gången på ett löpband med tillhörande TV-skärm. Kollade på Thomas Bodström och Beatrice Ask när de debatterade, vet inte om vad eftersom det var omöjligt att hitta volymknappen. Följde Christines råd att prova lite stationsträning - Grönt ljus för aktivitet, rött ljus för vila och stationsbyte. Körde ett varv och provade därefter löpningen. Lite skönt stel i kroppen, ska nog testa några fler gånger innan jag köper ett längre säsongskort.
Att bo i Sverige innebär en spännande variation kring vädret och dess skiftningar. I förrgår, var det nästan vinter och blasksnö. I dag är det hyggligt varmt novemberväder. Jag måste dock säga att sångtiteln besannats i år. September var verkligen ljuvlig och lagomt varm.
Vi hade arbetarkommunmöte i går. Viktigaste frågan handlade om vår inställning till Citybanan. Citybanan är viktig för hela Sverige. När Citybanan byggts färdigt kommer det att frigöras spårkapacitet runt bl.a. Karlberg, vilket garanterar färre förseningar i både SJ trafiken, som pendeltågstrafiken. Det är bra. Det är också angeläget att Staten då tar sitt ansvar genom att finansiera hela kalaset. Annars är det ju lätt att starka län och regioner, via medfinansiering kan påverka statens prioriteringar i viktiga infrastruktursatsningar, och län som inte har musklerna och ekonomin att få i hop pengar till dessa satsningar blir förbisprungna. Hela Sverige kommer därför att få en ojämlik infrastruktur. Jag tycker att medfinansiering är skrutt och väldigt orättvis. Vi i den rödgröna oppositionen sa nej till medfinansiering på landstingsnivå. Nu har också vi i Socialdemokraterna i Håbo sagt entydigt nej. Frågan kommer att behandlas på måndag kväll på vårt fullmäktigemöte. Kan nog bli riktigt spännande att följa. Vet att bl.a. Båp och Mp sagt nej. Lars-Göran hos oss räknade fram att Bålstaborna skulle betala dubbelt så mycket per invånare än t.ex. Enköpingsborna för Citybanan. Närmare 2000 kr/inv. Ja tack till Citybanan, nej tack till medfinansiering. Det är statens ansvar fullt ut.
Trevlig helg
Vi syns i vimlet
Pyry

2 kommentarer:

Segersam sa...

Enkelt och kul med principer. Men när det riskerar att stjälpa ett av Sveriges viktigaste infrastrukturinvesteringar så är det inte så kul längre! Genom Citybaneöverenskommelsen har vi i Mälardalen förmått staten att utlova nödvändiga satsningar på tex förbättrad kapacitet Tomteboda-Kalhäll på Mälarbanan. Något som ni Bålstabor torde uppskatta!

Johan Örjes sa...

Oavsett hur man räknar är det någon som tycker sig orättvist behandlad.

Med tanke på att Bålsta både har tågstopp och pendeltåg är det inte orimligt att man betalar betydligt mer än till exempel Enköping.

Sedan är min bedömning att politiker som ser till framtiden för sina kommuner är beredd att ta beslut om medfinansiering, oavsett politisk ideologi.