måndag, februari 16, 2009

Tryggare kan ingen vara...

Hej Hej

Sportlov i Uppsala län. Jag ska göra några aktiviteter med barnen, hoppas att vädret är på vår sida. Glädjs också med skidskytteguldet i går. Helena Jonsson visade prov på iskyla i det bistra vädret. 

Sverige är ett fantastiskt land. Vi har en hög generell utbildningnivå. Vi är kända för att ge möjligheter till nya vägval för vuxna, ta t.ex. kunskapslyftet. Vi har en tradition där utveckling- utbildning genom hela livet ska vara en möjlighet. Nu när det är hög arbetslöshet och jobben minskar i snabb takt, bör våra trygghets- och utbildningssystem vara som bäst. Det är nu de arbetslösa ska ha minst 80% av sin a-kassa, för att kunna återkomma till arbetsmarknaden, Det är nu komvux och universiteten ska öka utbildningsplatserna radikalt. Det är nu som arbetplatsförlagd kompetensutveckling ska ske för att möta framtidens arbetsmarknadsbehov av duktiga och välutbildade tekniker, montörer, svarvare, omsorgspersonal osv. Helt enkelt tid för ett stort och välorganiserat Utbildningslyft för 2000- talet. Vi socialdemokrater vill skapa 
50 000 fler utbildningsplatser inom arbetsmarknadsutbildning, högskola, komvux/yrkesvux mm. Som vanligt är regeringen passiv och hoppas på de "goda marknadskrafternas" fantastiska förmåga att lösa krisen. Det funkar inte så, så länge som företagen saknar intäkter, är det viktigaste att betala nödvändiga fakturor och förhoppningsvis behålla personalen.  Visst är kostnadminskningar bra, men står investeringarna stilla, behövs alternativa vägar för att möta dagens kris och framtidens arbetskraftsbehov. Sverige har varit och kan fortgent vara en framgångsland, där regeringen/politiken hittar konstruktiva lösningar för att stödja näringlivet-arbetskraften i kristider och få tillbaka en del av investeringarna i goda tider via skatter.

Det är en form av sund politk där vi tar ansvar för samhällsutvecklingen. Regeringen Reinfeldt har kapitulerat. Förhandlingarna kring att rädda ett att våra mest anrika företag SAAB, har gått i stå, av det enkla skälet att regeringen egentligen vill låta företagssverige svettas ur krisen, plågas av det karga vintervädret och lida av skitåret..citat från kända minstrar.. i stället för att vara konstruktiva och framtidsorienterade.  Det går inte bara att sitta på Rosenbad och spela monopol. Regeringen har iklätt sig ett enormt ansvar, när det leker med människors vardagverklighet. Gå ut bland människorna och känn av stämningen...ni i regeringen kanske lär er något..

Vi syns i vimlet
Pyry

Inga kommentarer: