torsdag, februari 19, 2009

En bättre värld.. skapas av kloka beslut.. bort med den fria dragningsrätten av skattemedel

Hej Hej

Vill gärna skriva något trevligt i dag, börjar så i alla fall. Jag och Albin hade en bra kväll i går med goda vännen Rickard. Vi var på GE- galan- Globen. Ett världsrekord på 5000 m, samt ett svenst rekord i stav. En trevlig kväll och stämningen var på på topp. Lite trötta var vi dock, när vi kom hem. Somnade rätt raskt...

Inför måndagens landstingsfullmäktige har den borgerliga majoriteten bestämt att vi ska inför fri etableringsrätt för vårdgivare i länet - fri dragningrätt på våra skattepengar. Det innebär i praktiken att alla vårdgivare som vill och kan klara kvalitetskraven, får etablera sig i länet. Det får samma ersättning för varje patient och det blir survival of the fittest. I en värld där landstinget struntat i helheltsansvaret för förebyggande, hälsofrämjande och behandlande vård, hade den modellen möjligen kunnat fungera, men nu är verkligheten en annan. Den borgerliga majoriteten, har efter vårt ivriga påhejande påbörjat arbetet med närvårdskonceptet. Det innebär att vårdgivare måste ta ett helhetsansvar för patienterna. Inte bara behandla, utan även också förebygga - rehabilitera osv. Där haltar den här modellen. Det finns inget krav på att vårdgivarna ska ha samma tekniska lösning för EPJ- elektronisk patient journal, som i landstinget. Vi kommer därmed att hamna i ett läge där patienten får berätta sin sjukdomshistorik hos varje ny vårdgivare, på samma sätt som i Kanada, där man delvis har ett liknande uppdrag för privata vårdgivare. Expertisen i Kanada sågar den modellen av patientsäkerhetsskäl. Vi kommer att få patienter som möter vårdgivare som inte vill att deras konkurrerande vårdgivare ska få patientens ersättning, trots att nästa vårdgivare kanske är bättre för patienten osv. 

Den fria dragningsrätten är en näringspolitisk lagstiftning, ingen patientlagstiftning. En tanke är tydligen att kvinnodominerade arbetsplatser, ska över natten bestämma sig för att bli entreprenörer och bilda personalkooperativ. Så är det enligt näringsministern Maud Olofsson. Den verkligheten är som bekant något mer komplex. Det är få som kommer att bilda företag, utan redan existerande företag som Carema, Praktikertjänst mfl. kommer att nischa in sig i länet, hitta områden med den friskaste befolkningen och se till locka med olika återbesök för att generera vinst. Det är fri dragningsrätt av skattemedel. Vi är emot detta. Vi vill ha vårdcentraler som har ett helhetsansvar, för patienternas totala behov, oavsett hur sjuka eller friska patienterna är. Hela länets befolkning ska ha rätt till en god vård, inte bara de centrala delarna av Uppsala. Vi vill att varje vårdcentral ska klara av nästan hela vårdkedjan, specialisterna ska ta över när det behövs. Vi är mycket långt i från varandra kring den här modellen. Och den fria dragningrätten av skattemedel kommer att försvinna i fall vi vinner valet. Var så säkra på det.

Vi syns i vimlet


Inga kommentarer: