söndag, februari 15, 2009

Kärnkraften... handlar inte bara om äpplen...

Hej Hej

Vilken härlig vinter vi har. Några minusgrader, litet snötäcke och Mälarisen är perfekt. Tog en eftermiddagsfika med kidsen i går ute på isen. Solen sken och det var helt perfekt. Möjligen blev 
vi  lite störda av några fyrhjulingar, men i övrigt en bra dag helt enkelt. 

Melodifestivalen känns lite märklig. Jag förstår Petra M´s ambitioner kring att vara rolig. Hon är härligt bitsk, men är aningen för rapp, för att det både ska nå ut och bli folkligt. Kristian Luuk kunde också ha lite av den varan, men han blev bättre med tiden.

Kärnkraftdebatten har fått ny energi..Allianspartiernas "historiska" avtal, är en omordern form av kohandel, som passade bättre i tider då det inte fanns så många bra alternativ till kärnkraften. I dag finns det vindkraft, vågkraft, vätgas, kraftvärme, solenergi, etanol, biogas mm.  Kärnkraften står för 45% av vår totala elförbrukning. 10 st. Kärnkraftverk producerar  i dag i snitt 4,5-5 twh energi/ kärnkraftverk. Vi förbrukar ca 150 twh el per år i Sverige. Nu kommer frågan: Det finns redan i dag ett överskott motsvarande 5-10 twh per år, som vi exporterar. Det motsvarar minst ett kärnkraftverk. Det överskottet beräknas vara fördubblat om 8-10 år. Alltså 10-20 twh. Vi blir bara duktigare på att minska vår elförbrukning, samtidigt som det produceras både bättre slutanvändarprodukter - och  teknik till primärenergikällorna. 

Är det då skäligt att bygga ett eller flera nya kärnkraftverk, som tar 20-25 år att bygga samtidigt som vår egen energikonsumtion minskar. I dagsläget behövs det egentligen inga nya alternativ för att täcka vår egen elkonsumtion. Däremot behövs det alternativ för att minska kärnkraftsbehovet. Den utvecklingen är mycket snabb och jag hävdar att om 10-15år finns det tillräckligt med alternativ för att vi ska klara av utfasningen av kärnkraft. Det finns riktiga skräckexempel på nybyggnationer av kärnkraftverk, bl.a. I Finland, där det hittils har kostat mer än 10 miljarder kr mer än ursprungskalkylen eller i England, där slutnotan är nästan omöjlig att förutsäga. Här har vi riktigt tydliga riskkalkyler som kan kosta brukarna miljarder kr i extra avgifter, eftersom den här typen av investeringar läggs på elpriset.

Problemet i dag är att regeringen är för passiv. I värsta fall kan Sverige tappa 1,5 miljarder i EU-stöd för att regeringen inte agerat och erbjudit reella förhandlingar kring detta.  Det är förvisso bra att ägna tid åt internationella klimatfrågan, men regeringen har ett mycket stort ansvar att driva även vår inhemska energipolitik. Politik handlar inte bara om att förvalta, det gäller att våga lite också.

Nåväl, bra att vi ändå diskuterar frågan, sista ordet är ju inte sagt.

Vi syns i vimlet
Pyry

Inga kommentarer: