söndag, februari 22, 2009

Att missbruka det politiska ledarskapet är ett hot mot demokratin

Hej Hej

Tillbaka igen, efter några dagars bloggvila. Var upp i Sandviken med barnen och åkte slalom. Kungsberget erbjuder bra backar för barnfamiljer. Härligt vinterväder, bra preparerade pister och gott humör. Härligt att kunna ge barnen möjligheterna, till uteaktiviteter, även om det inte är så ofta. Vi lovade varandra att försöka ha en veckas skidsemester nästa år.

Försöker följa melodifestivalen. När ska det dyka upp någon låt som är riktigt bra. Hittills har bara AF Ugglas stuckit ut med sin säregna profil, resten av låtarna är synnerligen mainstream, utan spänning eller action. Bara att beklaga, händer det inte något spännande nästa vecka, är ju risken stor att vi får fortsätta att kvala in till Eurovisionsschlagern även nästa år..:-(

I morgon har vi landstingsfullmäktige, på tisdag är det landstingsstyrelse. Morgondagens stora debatt handlar om den fria dragningsrätten på skattemedel, tisdagens stora fråga blir landstingets varsel av drygt 260 medarbetare. Vi i oppostion har under drygt två års tid grubblat kring den nyliberala vurmen för att "avsossifiera" landstingets verksamheter. Med det menar jag att alla beslut som är fattade av Socialdemokraterna tillsammans med Mp och V ska antingen provas eller tas bort. Sakskälen är inte ideologiska bara rent trotsiga. Det handlar inte om att göra något bättre, det måste bara få vara annorlunda. Det nya införs för att visa på någon slags förändring, det vedertagna tas bort för att det anses förlegat. När jag lyssnar till nyliberalerna i landstinget i allmänhet och hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Kamil i synnerhet, får jag en vision av ett trotsigt barn som säger emot och gör tvärtom. Inte så mycket för att det är bättre, utan för att visa att barnet minsann kan också.  När den vuxna, i det här fallet oppositionen säger i från, då¨reagerar barnet med att göra ännu mer fel, vilket resulterar i att saken kanske går sönder eller aktiviteten inte blir genomförd. På det viset har Kamil och hans gäng agerat under hela mandatperioden. 

En vettig politiker samlar information från flera håll, göra konsekvensanalyser före beslut och följer upp fattade beslut. Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet gör ingen omvärldsanalys, han befattar sig överhuvudtaget inte med konsekvensanalyser och uppföljningen är minimal. Det nya ersättningssystemet som varit i funktion sen årsskiftet håller på att splittra länets primärvård i ett A- och B- lag. Vissa vårdcentraler får det fantastiskt bra, andra kommer att tvingas till mindre eller större nedskärningar.  Vi sa att det skulle ske, Kamil valde, som det trotsiga barnet att göra ännu mer fel.  Den fria dragningrätten på skattemedel kommer att landa likadant, vi har vädjat om tid för att göra konsekvensanalyser, Kamil har fullständigt vägrat detta. Det är bara att tuta o köra, det kanske fungerar. När ett barn, inte instinktivt kan känna rädsla eller förutse en fara, då är det tryggt med en vuxen person som är närvarande, som förhoppningvis kan avstyra aktiviteten eller händelsen. Vi har försökt, men eftersom vi inte bestämmer över nyliberalerna, så blir resultaten därefter. Vi är ödmjuka inför uppdraget, men vi har dock så pass mycket vuxenvett att vi inte slarvar med skattemedel, personalens arbetsmiljö eller för den delen patienternas möjligheter till en bra och god kvalité. Du som är läsare får väl avgöra vem som har rätt inför valet 2010.

Vi syns i vimlet
Pyry


Inga kommentarer: