lördag, oktober 10, 2009

Vad är välfärd?

Hej Hej

Leksand leder allsvenskan i hockey. Känns bra så här i början av säsongen. Hoppas det håller hela vägen ut i år. Vore väl en injektion för Elitserien, inte minst publikmässigt, i fall Leksand kvalificerade sig för spel i högsta serien. Det är ingen hemlighet att Leksandspubliken kommer att strömma till Elitseriematcherna och öka publiksnittet rejält.

Har grubblat en del kring begreppet välfärd den senaste tiden. Enligt Wikipedia kan välfärd beskrivas så här:

Välfärd, samlande benämning på de delvis skattesubventionerade eller helt skattefinansierade tjänster och de transfereringar som stat, landsting och kommun tillhandahåller i syfte att säkra individens trygghet vid bland annat barndom, sjukdom, arbetslöshet, funktionshinder och ålderdom. Kallas ibland även "social trygghet" eller "socialt skyddsnät". Det handhas i Sverige av kommunerna och ett antal myndigheter under Socialdepartementet.

I fall ovanämnda gäller, har vi defintivt problem i dagens samhälle. Våra trygghetssystem är utsatta för kraftiga nyliberala attacker och välfärdens kärna håller på att utarmas, både i små och stora steg. Den reella grunden för bra välfärd byggs med sunda statsfinanser. Sunda statsfinanser kräver ett skatteunderlag som inte riskerar att urholka den privata konsumtionen samtidigt som ekonomin i den offentligt finansierade sektorn har en bärkraft som garanterar bra skola, hälso -och sjukvård och äldreomsorg mm. Det här är ingen enkel ekvation som ska gå i hop. Vi kan ju givetvis välja att ha ett nyliberalt system där allting i princip avgiftsbeläggs, skolor, vård, omsorg mm. Det som bekostas av skattekollektivet är då bara i princip samhällsskyddet - räddningstjänsten, polisen mm. Övriga verksamheter betalar vi ur egen ficka. En ytterlighet som inte existerar någonstans i den demokratiska världen, däremot en tokig,utopisk idé i de nyliberala tankesmedjorna. I fall vi skulle leva så i Sverige, hade gapen mellan de som har ekonomiska medel att betala för samhällstjänster och de som inte har det, öka rejält tom lavinartat. Vi skulle få ett fattigsverige med samhällstjänster för de rika och dito för de fattiga. Ingen fattig har råd att betala ett besök hos vårdcentralen, eftersom den utan skattsubventioner landar på ett par tusenlappar. Ingen fattig skulle ha råd att betala för skolgång åt sin barn i det bästa skolorna, ingen fattig skulle har råd att få sin äldre anhörige att få en plats på ett äldreboende osv. Tack och lov är det inte så i Sverige i dag, men låter vi den borgerliga regeringen ha makten i Sverige i låt säga ytterligare i en mandatperiod, kommer samhällsbilden att utvecklas i den riktningen.

Den rikare delen av befolkningen kommer att spara pengar tack vare de ofinansierade skattesänkningarna. Dessa pengar läggs på hög eller investeras i t.ex. sjukförsäkringar. Huvuddelen av befolkningen kommer inte att ha råd med lika högt sparande. Våra nettoinkomster måste alltmer användas för konsumtion av välfärdstjänster. Vi börjar redan nu se att skolor successivt ber föräldrarna om små bidrag eller tillskott av material, eftersom skolbudgetarna sjunker pga. minskade skatteintäkter och statsbidrag. Äldreboenden ber anhöriga om mer hjälp för att ta ut de äldre på promenader, eftersom personalen är underbemannad pga. underfinansiering osv. Det här är normala nedslag i det kyliga Sverige som skapats av den moderatstyrda borgerliga regeringen. När skatteintäkterna sjunker, blir det en dubbelbelastning för statskassan i fall man gör som borgarna och genomför det fjärde onödiga jobbskatteavdraget. Staten måste betala mer ränta för de lånade pengarna som finansierar skattesänkningarna för de rikaste, mer räntebetalningar leder till ett mindre manöverutrymme kring att genomförs nödvändiga reformer kring utbildningsplatser, mer personal till kommunerna mm. De som vinner på att vi har skattesänkningar är mest bankerna som förmodligen får en ökad inlåningsgrad, när de rikaste lägger pengarna på hög.

De allmänna valen 19/9 - 2010- blir viktiga. Det handlar om vilket samhällssystem som vi vill ha. En modell där alla får möjlighet att utveckla sina livschanser eller en modell där de rikaste gynnas på bekostnad av strypa livschanser för de flesta och nedskärningar i välfärden som en följd av gigantiska skattesänkningar.

Valrörelsen är i gång.
Vi syns i vimlet
Pyry




Inga kommentarer: