fredag, oktober 23, 2009

Vad är det som driver borgerligheten...

Hej Hej
Med tiden blir människan förhoppningvis klokare och mer erfaren. Jag har varit aktiv inom socialdemokraterna sen 1988. Jag har diskuterat, debatterat, skrivit insändare kring vad som skiljer socialdemokratisk ideologi från den borgerliga ideologin, munhuggits med tyckare, försökt att kompromissa i bland med borgare i rent sakpolitiska frågor och gjort det mesta som berör det politiska engagemanget till. Det som fortfarande får mig förvånad är det som driver borgerligheten. Vid förra valet gjorde Moderaterna allt för att vara som vi socialdemokrater, dock utan ambitionen att utveckla välfärden. De övriga borgerliga partierna, utom möjligen Centerpartiet, gjorde likadant. Borgerna valde att bilda en allians, med syftet att genomdriva en hård och cyniskt "välfärdsförsämrande"och "utanförskapsskapande" politik. Jag kan inte tro att alla borgerliga politikerna vill att vardagsmänniskorna ska få det sämre, snarare borde varje sunt tänkande politiker i de borgerliga leden önska utveckling och välstånd för alla, men tyvärr måste jag säga - Jag är skeptisk.
Utanförskapet har ökat med 70 000 personer, borgarna gick till val på att minska på utanförskapet. Arbetslösheten beräknas ligga på över 10% nästa år, borgarna gick till val på minska arbetslösheten och bidragsberoendet. På vår tid låg arbetslösheten som högst mellan 4-5% Arbetsförmedlingen avlövas alltmer, snart är arbetsförmedlingen en social inrättning för de som dessvärre har längst till arbetsmarknaden pga av olika hinder och nedsättningar, all övrig kompetens som finns inom arbetsförmedlingen används till att upphandla privata jobbcoacher som i själva verket är arbetslösa "konsulter", som ska hjälpa andra arbetslösa till arbetsplatser som inte existerar. Behovet av försörjningsstöd ökar så snabbt att kommunerna har fullt upp med att administrera och betala ut till alla dem som mer eller mindre tvingats att lämna a-kassorna för att det blivit för dyrt att vara med pga regeringens tvångshöjningar av avgifterna.
Rent filosofiskt borde en människans intresse ligga i att värna sina medmänniskor. Jag tror att borgarna värnar medmänniskor, dock främst vissa utvalda. De människor som har förmågan och ekonomin att klara sig helt eller nästan helt utan samhällets gemensamma tjänster - Skola, barnomsorg, hälso- och sjukvård mm. Helt enkelt de människorna som klarar, ekonomiskt att betala höga avgifter och har möjligheter att frakta barnen till avlägsna, finare skolor och dylikt. Det går ju inte att utläsa något annat ur den politik som förts och som i stora stycken skapat ökade klyftor och större utanförskap, i ett tidigare modernt välfärdsland. Vår utvecklingspendel har svängt bakåt. Sverige är inte i dag det föregångsland som vi än gång varit. Framtidstron har delvis kommit på skam och vi har en lång resa för att nå fram till läkning och ny innovationsvilja . Jag vet att drömmarna finns hos alla, nu måste vi socialdemokrater visa att vi har politiken och förmågan att förverkliga nästa generations moderna framtidsvision.
Vi syns i vimlet
Pyry

Inga kommentarer: