torsdag, juli 09, 2009

Mänskliga rättigheter...

Hej Hej

När jag vaknade, med ösregnet smattrande mot rutan, tänkte jag lite melankoliskt- Sommaren är kort- det mesta regnar bort.. men det här är ju essensen av svensk sommar. Det regnar ibland, solen skiner i bland, det är molnigt med uppehåll i bland osv. Bara att bita i hop. Var ute med mina bästa och äldsta grabbpolare i går- Pelle och Rille. Kul kväll, med bra snack som vanligt. Från djupt till grabbigt. En rolig kväll för oss 40+ are...Kvällskorven innan pendeln var dock en riktig smitthärd, fy farao..det tar nog en tid innan jag köper något dylikt från ett gatukök.

Sverige är en demokrati. Vi lever i ett land som bejakar mänskliga rättigheter.Det tar vi alla för givet. Alla ska behandlas lika, ingen får diskrimineras, vi ska fördela våra gemensamma resurser så att alla får lika möjligheter till utbildning osv. Vi har yttrandefrihet, meddelandefrihet, tryckfrihet osv. För oss är det en självklarhet, men även vår demokratiska strävan naggas i kanten. Välfärdssamhällets fundament bottnar i de mänskliga rättigheterna. Oavsett ålder, inkomst, kön, nationalitet ska vi som bor i Sverige har rätt till samhällets grundtrygghet- En trygghetsförsäkring när vi drabbas av arbetslöshet eller utanförskap, rätten till ett bra innehåll i vår obligatoriska 9-åriga grundskola, en äldreomsorg som tar avstamp i de äldres behov av god omsorg, omvårdnad och hälso-och sjukvård osv. Jag anser att dessa grundläggande rättigheter tillsammans med andra liknande dito håller på att utarmas i en sån utsträckning att vårt demokratiska inflytande över välfärden försvagas alltmer, samtidigt som de kommersiella krafterna får ett större inflytande över vår vardag.

Mycket av det här bottnar i ekonomiska teorier. När regeringen har genomfört historiens största och mest revolutionerande skattesänkningen, har vi samtidigt fått ett allvarligt hot mot vår demokratiska system. Med skattesänkningarna följer med automatik ett minskat manöverutrymme kring den gemensamma insynen och inflytandet över skolan, vården och omsorgen. Ju mindre pengar som kommuner och landsting har att fördela, desto större blir behovet hos medborgarna med stor köpkraft att investera i privata lösningar för att få tillgång till de olika välfärdstjänsterna. De som har mindre köpkraft, kommer även fortsättningsvis att använda de krympande offentliga tjänsterna, vilket medför att kvalitén kan försämras och samtidigt får vi ett ökat gap mellan de som har råd att köpa välfärdstjänster och de som inte har råd. Vi pratade tidigare om hotet av ett 2/3 dels samhälle. Ett samhälle där 1/3 del skulle få svårt att ha ett drägligt liv. Numera kanske vi måste börja prata om det omvända- 1/3 får tillgång till de bra välfärdstjänsterna och 2/3 delar får nyttja de krympande offentliga tjänsterna, som en följd av de gigantiska skattesänkningarna. Jag har inte belägg för detta, men jag ser tecknen i min vardag. Avgiftssamhället är här, och jag är övertygad om att det inte stannar här utan att den negativa utvecklingen kring de mänskliga rättigheterna till en gemensamt finansierad välfärd fortsätter under 2009-2010.

- Omtanke ger värme och vänskap-

Vi syns i vimlet
Pyry


Inga kommentarer: