fredag, juli 03, 2009

Den hårfina klyftan mellan framgång och motgång

Hej Hej

Noterade att systrarna Williams återigen möts i en Wimbledonfinal. Fjärde gången minsann. Nog för att det är roligt för de båda, dock inte för publiken. Skulle varit roligt med någon annan för att bryta deras Wimbledon trend. Jag skulle gärna sett någon annan än Roger Federer i final också, tror dock att han vinner i år igen. Det är lite roligare med förnyelse även kring dessa stora titlar.

S, V och Mp har haft en gemensam artikel om investeringar i välfärden. Du som har läst tidgare inlägg vet ju att vi lämnade ett stort överskott till den borgerliga regeringen att förvalta på ett ansvarsfullt sätt. Så har inte skett. + 70 miljarder kommer att vara ett - 150 miljarder under nästa år. Det innebär att staten har fått ett betydligt mindre handlingsutrymme för att göra nödvändiga satsningar på välfärden, inte minst i den offentliga sektorn nu när det är jobbkris. Regeringen har genomfört historiskt rekordstora skattesänkningar. Bland annat har Novus opinion genomfört en undersökning och ställt frågan i fall det är rätt att sänka skatten med fem miljarder kr för den femtedel som tjänar mest i Sverige. Svaret är tydligt - 66% svarar nej. För dessa miljarder hade vi kunnat stoppa nedskärningarna inom t.ex. skolan. Vi hade sluppit att säga upp 10 000-15 000 lärare. I fall vi drar det till sin spets. Skulle den nyliberala regeringen inte sänkt skatterna med 85 miljarder kr, hade vi kunnat t.ex. anställa - ca. 200 000 nya lärare. Nu tror jag inte vi behöver så många lärare utöver de befintliga, men vi kan definitivt inte sparka ut lärare utan att det får konsekvenser för hela utbildningssystemet och inte minst på innehållet i utbildningen. Låt inte barnen få betala krisen.

Det här är systemskiftet i dess allra grymmaste logik. Minska de offentliga utgifterna radikalt. För närvarande har intäkterna, dvs. de uteblivna skatteintäkterna pga. sänkningen till framförallt de rikaste, sjunkit med knappt 7%. Det innebär att de offentliga utgifterna, skola, vård och omsorg måste sänkas i motsvarande utsträckning för att vi ska nå balans i räkenskaperna. Det går inte att låtsas - vi kommer att bli väldigt påverkade av de minskade välfärdstjänsterna. Skolornas personal kommer att få slita dubbelt så hårt, när de blir färre. Likadant blir inom hälso-och sjukvården, äldreomsorgen osv. Det kommer att drabba eleverna, patienterna och brukarna.

Ett annat intressant jämförelseexempel är att skatterna sänkts lika mycket som det görs offentlinga investeringar i hus, vägar, underhåll osv. Tänk vad delar av dessa skatteintäkter kunnat användas till just nu när det är svårt för t.ex. byggjobbarna att behålla jobben. Det finns jättebehov av upprusting av miljonprogramsområden. Nu är ju tiden helt rätt för detta. Byggbranschen är i en lågkonjunktur. Priserna är betydligt lägre, framförallt på material och arbetstid. Men nej, regeringen fortsätter att ducka.

Hade vi haft makten - skulle vår politik byggt på att investerna i människors framgång, i stället för att, som högerregeringen bejaka och passivt uppmuntra till fortsatta motgångar. Ett år och två månader kvar till nästa val. Vi fortsätter kampen.

Vi syns i vimlet
Pyry

Inga kommentarer: