onsdag, augusti 16, 2006

Regnet det bara öser ner

Sitter och arbetar och kolla ut genom fönstret, regn, regn,regn. Det är dock inget problem, sommaren har varit helt fantastisk,det finns så mycket energi att det räcker till inför den stundande hösten och inte minst slutspurten i valrörelsen. Bra att få lite vatten i jorden och och förhoppningvis fylls vattenmagasinen på så att vi kan hålla ner elpriserna. Nåväl, veckan har varit positiv so far. Fått en hel uträttat och känner att jag börjar stå på tå inför valet. På lördag kör vi igång vår officiella valrörelse. Det ska bli kul och som vanligt stressigt.

I år har alliansen fått en känsla av att de kan vinna och det är bara bra för oss. Alternativen blir så mycket tydligare och den vanliga väljaren lär få se och höra hur stora skillnaderna är egentligen på oss socialdemokrater och alliansens orättvisa skattesänkarpolitik. I går kom ett utspel från moderaterna om att slopa ränteavdragen om det ska införas en kommunal fastighetsavgift. Detta skulle innebära att barnfamiljer i villor skulle få betala mer än i dag och de som har utflugna barn skulle dra nytta av detta. En fördelningpolitisk modell som drabbar dem som redan har det tufft att få vardagen och ekonomin att gå ihop. I en undersökning utförd av Opus research är 54% negativa till en fastighetsavgift. Avgiften skulle göra att Slott och koja taxerades lika, vilket innebär att de som har de bästa inkomsterna, skulle få mest tillbaka ekonomiskt.

En annan effekt av alliansens politik är att bilägare får högre avgifter. Alliansen vill nämligen privatisera trafikförsäkringarna och fördubbla premiekostnaderna. Kostnaderna för sjukskrivning vid en trafikolycka ska nämligen betalas via en privaförsäkring. Det skulle innebära att varje bilägare med en bil, skulle få 1 500-2 000 kr mer i kostnader per år. Alliansen hävdar att Finlands system med höga avgifter för trafiksförsäkringar leder till färre olyckor och säkrare bilar. Trenden är dessvärre motsatt, Sverige har färre trafikolyckor och Finländarna köper inte fler nya och trafiksäkrare bilar än Svenskar.

En annan fråga som känns mycket påtaglig i Uppsala län är att alliansen vill inför halv avgift för barn vid besök hos vårdcentraler. I dag kostar det 120 kr för en vuxen, vilket skulle innebära att barn får betala 60 kr. Kan tyckas att det inte är någon hög avgift, men symboliken är mycket viktig. Alla våra barn ska kunna komma till vårdcentraler utan att betala avgifter. Som vanligt drabbas de som har det sämst. Ensamtstående med lägre inkomster måste säkert prioritera om barnet ska åka in till vårdcentralen eller inte. Så vill vi inte ha det. Barn ska få tillgång till vård utan att betala avgifter. Det som säger något annat, borde fundera på var välfärden är på väg när barnen slutligen ska finansiera orättvisa skattesänkningar.

Ja, så fortsätter dagen, med möjligheter och utmaningar
Hälsningar
Pyry
Vi hörs

Inga kommentarer: