onsdag, oktober 18, 2006

Blott en dag...

Det är oktober och hösten gör sig alltmer synlig. Jag gillar den här tiden på hösten när det inte är för kallt och luften är frisk och "krispig". Det är tid för eftertanke och framtidsplanering. Vad ska hända nästa år, hur planerar vi semestern, vad ska göras först i huset avseende renovering mm.
Jag försöker sprida positiva vibbar, men det är svårt i dessa tider. Regeringens medlemmar trillar av och granskas en efter en. Det är inget toppbetyg till den, i valrörelsen så eniga, alliansen. Samtidigt är det tragiskt för Sverige. Hur uppfattas vi internationellt. Det är inte bra att politiker konsekvent undviker att betala för det som ska finansieras av oss alla som nyttjar tjänsten. Principen kan ju provas: Skulle t.ex. en infrastrukturminister kunna välja att inte betala vägskatt, för att ministern tycker att vägarna är för dåliga eller asfalterade på fel sätt. Skulle socialministern kunna gå till systembolaget och kräva att slippa betala skatt för en flaska vin, eftersom socialministern anser att systembolaget inte har ett tillräckligt bra sortiment.
Vad ger det för signaler till en ensamtstående förälder med två barn som kämpar rättrådigt med att betala sina räkningar och samtidigt får veta att ministrar som inte gillar public service inte vill betala för tjänsten, när de bevisligen har en tv-apparat och höga inkomster. Det som också är synd att vi övriga politiker dras ner i dyngan. Varje medborgare som följer granskningen, kan ju med all rätt ställa frågan vilken moral alla politiker har. Vi som försöker vara hyggliga förebilder, kan ju inte gärna gå ut och säga: Jag betalar min TV-licens, utan att mötas av frågan är det något annat du döljer.

Nåväl, vi har inte sett slutet på granskningarna, hoppas nu att journalisterna förklarar tydligt varför de granskar politikerna, så att det inte slår tillbaka och att de granskade möts av sympati i stället för klarhet och tydliggörande. Det är lika viktigt för journalister att fria som fälla. Det är grunden i journalistiken enligt mig.

Budgeten blev som jag också kunde befara en tumme. Ja, det blir skattesänkningar för oss som har jobb, men det saknas runt 24 miljarder i statskassan för att kompensera skattesänkningarna. Detta kan komma att synas ute i kommunerna om statsbidragen minskar.
Min skattesänkning på 1130 kr/mån, kommer att ätas upp av:
Borttagen avdragsrätt för fackföreningsavgift på ca. 1200 kr
Ökad a-kassa med runt 300 kr
Ökad trafikförsäkringsavgift med runt 4 500 kr/år
Minskad sjukersättning med 50 kr
Avgift för att ta med barn till vårdcentralen med 60 kr/besök
Avgift för att hämta ut receptbelagd medicin på apoteket 20 kr
mm, mm.

Nåväl, kom inte och säg att alliansen gillar vår välfärdsmodell, det som händer är en totalförändring och det kommer att märkas hos de som arbetslösa, pensionärer och studerande.

Surt sa räven
Vi syns
Hälsningar
Pyry

Inga kommentarer: