måndag, juli 19, 2010

Det handlar om människosyn

Hej Hej


Äntligen inflyttad i nya lägenheten. Två veckor kvar på ledigheten. Sen jobbar jag två månader i landstinget, och därefter riksdagen. Hade min andra debatt som kandidat i dag. Mötte Maria Weimer Fp. Det gick hyfsat. Vi möttes i en kort debatt på Stora torget i Uppsala, med TV4 som värd.

Det handlar om människosyn. Jag får ofta frågan vad som skiljer oss från borgarna. För mig är det självklart. Det handlar om människosyn. Vi socialdemokrater vill att alla människor, oavsett i vilket skede, som de befinner sig i livet ska ha lika möjligheter till utbildning, avtalsenliga löner, värdiga pensioner, bra sjukförsäkringar, arbetslöshetsförsäkringar som skapar trygghet för omställning. Det vill inte borgarna. Deras politik handlar om att skapa en låglönearbetsmarknad, med hjälp av jobbskatteavdragen, där rikaste blir ännu rikare. De vill att fackens möjligheter till påverkan på löner, arbetsmiljö och rättigheter ska tas bort genom att göra a-kassan obligatorisk.

De vill fortsätta att öka klyftorna mellan sjuka och friska, arbetande och arbetslösa, löntagare och pensionärer osv. De vill inte vi. Vi vill ge långtidsarbetslösa ungdomar möjligheter till praktik och utbildning från dag 1, borgarna låser in ungdomarna med ett jobbstopp - aktivitetsförbud i 3-6 månader. Borgarna vill inför lärlingsutbildningar, utan möjliheter till fortsatta studier på högskolan, Vi har inga problem med yrkesinriktade program, men de ska vara högskoleförberedande. Borgarna missgynnar alla studenter som fyllt 26 år, genom att deras meritpoäng inte kan bli lika höga som för de som är yngre. Möjligheten att konkurrera om attraktiva studieplatser snedfördelas till nackdel för äldre studenter.

Borgarna vill tvinga allvarligt sjuka t.ex. cancerpatienter att söka jobb över hela Sverige. Det vill inte vi. Varje människa som är sjuk, ska bedömas utifrån sin förmåga att arbeta eller inte arbeta. Borgarna har satt en tidsgräns som bedömningsgrund. Endast 3-4 % som tvingats ut via stupstocken, dvs den bortre tidsgränsen för sjukskrivning har kunnat återgå till riktigt arbete. Övriga har fått sjukskrivas igen eller påbörja praktik. Det är inte värdigt att tvinga människor till ekonomisk otrygghet, som dessutom är sjuka, pga en byråkratisk datumgräns.

Det handlar alltså om människosyn. Vi vill att alla ska ha möjligheter. borgarna vill att de som är friskast, har höga inkomster, bra utbildning eller välbetalada jobb ska ha det bästa förutsättningarna i samhället. Det duger inte i ett modernt samhälle. Sverige ska konkurrera internationellt med ett näringsliv som är världsledande, en välutbildad befolkning oavsett yrkesval och inriktning, ett trygghetssystem som ger möjligheter till omställning under hela yrkeslivet och ett utbildningssystem där alla har möjligheter att genomföra studier.

Vi syns i vimlet

Pyry

måndag, juli 05, 2010

Almedalen - Nu börjar den riktiga valfighten

Hej Hej
Toppenväder. Sommartider. Det blir nog någon slags semester så småningom, måste dock göra ett sista ryck innan. Flyttar på fredag, sen städning av huset och efter den 15:e blir dagarna något mer inriktade på ledighet fram till början av augusti. Sen är 110% valrörelse ända fram till 20.00, 19 september. Det är ett knivskarpt läge. Jag tror personligen att det kommer att handla om ett par tusen rösters övervikt för det vinnande laget.
Förtals - och hatkampanjen mot Mona har äntligen fått en tydlig avsändare, dels via en M-politiker, dels via en synnerligen försåtligt organiserad borgerlig mediastrategi med Karl Rove, den amerikanska PR-konsulten, som huvudkreatör. Han har arbetat i många smutsiga amerikanska valrörelser där fokus flyttats från den vikitiga politiken till att hitta så mycket skit som det går kring valbara politiker. Han var också mannen bakom George W Bush framgångar under många år. Timbro som är moderaternas tankesmedja anlitar honom som rådgivare. Jag är inte ett dugg förvånad över moderaternas chimära opinionsframgångar. Det handlar inte om politikens innehåll, utan om välorganiserad smutskastning i dess allra smutsigaste form. Minns ni när de rödgröna presenterade skuggbudgeten, då sa bl.a. Statråden Odell och Littorin att det handlade om Tobleronepolitik. En tydlig desarmering av budgetförslaget, dvs. hellre prata skit om budbäraren Mona, än att våga ta en ordentlig debatt i sakfrågorna.
I går sa Fredrik Reinfeldt att det inte blir några ytterligare skattesänkningar 2011. Ett försök att triangulera sig närmare oss socialdemokrater. Vi informerade så sent som för tre dagar sen att för varje skattekrona som moderaterna vill sänka, ska vi lägga motsvarande på skolan, omsorgen och hälso-och sjukvården. Reinfeldt vill framstå som välfärdens försvarare, samtidigt som han tvingar ut de små borgerliga partierna Fp, C och Kd allt längre ut på högerkanten. Sanningen är förfärande och tyvärr väldigt amerikanskt organiserad. I fall borgarna vinner valet, kommer Reinfeldt att informera väljarna följande: Som en följd av vi borgare nu kommit överrens, kommer vi att genomföra skattesänkningar eftersom vi tror oss ha ett reformutrymme redan 2011. De andra borgerliga partierna har då under valrörelsen lovat skattesänkningar, och moderaterna har som goda "alliansvänner" accepterat vissa eftergifter. På det viset blir moderaterna sannolikt ännu starkare hos borgarna och småpartierna kommer att föra en tynande tillvaro, där risken att elimineras fullständigt kommer att hänga kvar inför valet 2014. Det finns dessutom en stor risk att KD eller C åker ur riksdagen i det kommande valet pga. av moderaterna. M kallar ju sig numera bl.a. för det nya landsbygdspartiet...
Nåväl, kampen går vidare, jag ser framemot Monas tal på torsdag.
Vi syns i vimlet.
Pyry