fredag, maj 21, 2010

Bidragssverige..resultatet av fyra år med Regeringen Reinfeldt

Hej Hej
Har träffat blivande s-riksdagsledamöter från hela landet. Väldigt inspirerande och visionärt. Mona var avspänd och samtidigt taggad, Sven-Erik Österberg var cool, Ibbe Baylan körde järnet och Bosse Krogvig höll en föreläsning. Alles klar, nu går vi för valseger den 19/9. Slut på interna möten nu ska vi kommunicera, diskutera, skaka händer, skriva insändare, knacka dörrar, ringa på telefoner och annat roligt som hör till valrörelsen.
Statsministern ojar sig över att Sverige var ett bidragsland innan han fick ta över. Hans och moderaternas vision är att Svenskar i allmänhet är lata och om vi bara kunde så skulle vi leva på bidrag i stället för att arbeta. Åtminstone alla som bor i Sverige utanför Täby...
Att sitta vid makten är ansvarsfullt. Jag kommer under den närmaste tiden att visa vad som blev resultatet av Regeringen Reinfeldts fyra år vid makten. Vi börjar i dag med klyftorna i samhället. Statsminister sa så här vid regeringförklaringen 2006:
- Fler människor som kan vill arbeta ska också ha möjligheter att försörja sig genom eget arbete, och få uppleva arbetsglädje och arbetsgemenskap under trygga villkor. Regeringens övergripande mål är skapa fler jobb i fler och växande företag och att därigenom bryta utanförskapet-
Valet handlar om resultat och riktning. Låt oss då kolla resultatet:
- Kommunernas kostnader för Socialbidrag har ökat till 8,8 miljarder kr 2009. Det är en ökning med 20 procent sen 2008.
- Mellan 2007-2010 ökar kommunernas kostnader för socialbidrag med 2,5 miljarder kr, det motsvarar 7 500 jobb. Utbetalningarna har ökat i 90 procent av landets kommuner.
- Trots kraftiga försämringar i arbetslöshetsförsäkringen, har statens kostnader ökat dramatiskt. Regeringen bedömer att kostnaderna ökar 31 miljarder kr mellan 2008-2010.
- Kostnaderna för vårdnadsbidraget i de 68 kommunerna som betalar ut ligger fn på 32 miljoner kr.
- År 2007 var de sammanlagda kostnaderna för arbetslöshetsförsäkring och socialbidrag = 38 miljarder kr. År 2010 kommer kostnaderna för dito att vara = 64,2 miljarder kr.
Sammanlagt har kostnaderna för dessa bidrag ökat med 26,2 miljarder kr...
Det är väldigt mycket pengar som betalas ut pga av regeringens handlingsförlamning avseende arbetsmarknadspolitik. Sverige är numera = Bidragssverige. Inte riktigt vad Statsministern Reinfeldt utlovade i regeringsförklaringen och som han också försöker utmåla att vi som tillträdande regeringen kommer att förstärka. Det är kvalificerat struntprat. Vi kommer att skapa 100 000 fler utbildnings-praktik och trainee platser för att ställa om Sverige inför den stundande högkonjunkturen. Vi gör det för att skapa fler jobb, Regeringen Reinfeldt vill sänka skatterna med 92,2 miljarder kr..hur ska de kunna bedriva en aktiv arbetsmarknadspolitik, när det tar bort de viktigaste styrmedlet nämligen - Pengar till investeringar i jobb och utbildning.
För 26, 2 miljarder kr kan det skapas ca 80 000 jobb. Det borde Regeringen tänkt på innan en halv miljon människor valde att lämna fackförbunden. De som blivit Arbetslösa har bara socialbidrag att leva på. Med de pengarna hade vi haft 7 500 jobb. Bidragssverige är ett faktum. Borgarna har skapat det och vi måste göra allt vi kan när vi får makten för att jämna ut klyftorna och öka jämlikheten. Bidragssverige - Nej, tack.
Vi syns i vimlet.
Pyry

fredag, maj 14, 2010

Värvärmen..:-)

Hej Hej
Hade en bra löprunda med Albin i går i ett lätt strilande, ljummet vårregn. Kändes som det vore sommar. Behöver semester och lite vila inför den stundande, tuffa valrörelsen. För det kommer att bli knallhårt. Borgarna kommer att hitta ytterligare möjligheter till att smutskasta och använda under bältet tricks för att behålla makten. Vi kommer att gör vad vi kan för att prata politik och framtidsvision. Det är du som väljare som får utvärdera alternativen. Hoppas du röstar på mig och socialdemokraterna.
Vi vill satsa på småföretagarna. Det ska bli mer attraktivt att anställa. Därför erbjuder vi skattelättnader på upp 50 000 kr till företag med 2-3 anställda som anställer ny personal. Vi vill också ha en skattetabell som gäller för alla. Borgarna har krånglat till det rejält med att skapa sex olika skattetabeller. Det gör det riktigt tufft för småföretag, men och enskilda som vill starta egna företag. Det har blivit krångligare att vara företagare. Det är olika skatter beroende på vad för slags företag eller tjänster som utförs. Det duger inte, det måste vara enkelt och rättvist att köra eget och att anställa ny personal.
Vi vill också införa olika branschprogram tillsammans med näringlivet, politiker och forskarsamfunden för att ytterligare förstärka nya innovationer och skapa ett bra framtidsorienterat företagsklimat som stärker Sverige som ett framträdande industriland. Det har borgarna också tagit bort.
Det måste löna sig att studera. Borgarna har minskat antalet komvuxplatser dramatiskt. De som önskar göra nya livsval genom t.ex. studier har kraftigt minskade möjligheter i dag. Vi vill bygga ut antalet utbildnings, praktik och trainee platser med 100 000 fler dito än regeringen. Att få studera inför ett framtida yrkesval är en stor tillgång för alla som har möjligheten och viljan. Det är också nödvändigt för att behålla kunna matcha näringslivets olika behov av framtida arbetskraft.
En till helg i vardande. Kanske plats för den dikten som jag läste upp på första maj och som vår dotter Olivia lärt sig ordagrannt och berättat inför hela sin klass. Kent Anderssons oförglömliga och tänkvärda rader..
Vinge
Vi går alla omkring med en vinge
som vi inte kan flyga med
som blir till en börda för oss
som vi måste smyga med
Vi hade nog kunna flyga
om inte alla självutnämnda vicevärdar
skolmästare och alle dom
praktiska, taktiska, nitiska, kritiska,
anemiska, akademiska felfinnarna med
pekpinnarna hade sagt:
du kan väl inte flyga,
håll dig till marken din envingade jävel
och drömmer du ens om att våga
prova din flygförmåga
så tar vi din vinge en dag
vi går alla omkring med vinge
en dröm, en längtan,en sång
tänk om våra vingar finge
flyga tillsammans en gång
Så om du ser en vinge flaxa över taken
ska du inte springa hem och bli nervös
du ska bara stanna och begrunda saken
och sedan tänka
där är en som sluppit lös
Vi syns i vimlet. Trevlig helg - Bläsbälg...
Pyry

måndag, maj 10, 2010

Ack Värmland, du sköna..

Hej Hej
Är i Karlstad. Har hållt en föreläsning om medlemsvärvning/medlemsvård för ett stort gäng glada PROare. Verkligen en inspirerande dag. Det har dock blivit mycket resande idag. I morgon är det besiktning på huset och förhoppningsvis kommer vi överrens och avslutar affären.
Kollade i går på Agenda där Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt hade en debatt. Intressant att medan Mona sa att vi rödgröna står för vår skuggbudget, ville Reinfeldt skjuta fram beskeden till efter augusti. Det blir inte mycket tid för väljarna att ta ställning då inför valet. Det är också märkligt att Fredrik Reinfeldt börjar använda uttryck som, jag har gjort det eller jag är så bra. Han börjar bli pressad och försöker med alla medel visa sin egen "duglighet" och på det viset skyla över de fundamentala misstagen som regeringen gjort under mandatperioden. Bl.a. att den lyckats få betala av lite på statsskulden efter försäljningar av statliga Vin och sprit. Utan dessa pengar hade vi haft ett rejält minus. På samma sätt resonerar, inte minst moderata politiker ute i kommuner och landsting. Sälj ut våra gemensamma byggnader - verksamheter till vrakpriser. försök att skyla över dåliga ekonomier med utförsäljningsintäkter. Det duger inte. Våga ta ansvar, visa att ni tror på arbetslinjen. Just nu är det ett bidragsmoras i Sverige, som vi inte sett maken till på 16-17 år, då Bildt satt vid makten. 90% av kommunerna har kraftigt ökade socialbidragskostnader. Det duger inte. Reinfeldst bidragspolitik måste stoppas, och det genast annars kommer utanförskapet att bestå och arbetslösheten att bita sig fast.
Kort inlägg i dag, måste rusa till tåget
Vi syns i vimlet.
Pyry

söndag, maj 02, 2010

Sverige ska gå från rikemansblått till vardagsrött...

Hej Hej

Lovar att bli bättre med bloggandet. Hoppas du har det bra i vårvärmen. Första maj blev en succé. Bra talare över hela landet. Ett glasklart och framtidsorienterat rödgrönt politiskt budskap som bådar gott inför den stundande valrörelsen. Mona var riktigt bra, likaså vår egen Thomas Östros hade ett mycket bra tal. Själv höll jag tal i Bålsta och Knivsta. Lite för kallt väder i Bålsta dock, vilket gjorde att många säkert längtade in till lunchen, men det vara ändå väldigt inspirerande. Första majtåget i Uppsala var långt och mycket trevligt. Heja ropen skallade mellan husväggarna.

Det är dags att byta regering, jag är säker på att svenska folket vill ha förändring, från klyftor till jobb, från rikemansblått till vardagsrött, från nya orättvisor till modern utvecklingsinriktad rättvisa. Nu kör valrörelsen i gång, riktigt rejält. Vi rödgröna har gett tydliga besked om sänkningar av skatter på pension, höjning av a-kassan, byggande av hyresrätter, offensiv satsning på spårbunden trafik mm. Sverige behöver inte mer av utanförskap, arbetslöshet och ökade socialbidrag. Vi måste minska bidragsberoendet, som dessvärre har ökat dramatiskt pga av att en halv miljon människor lämnat a-kassan, och ge människor rimliga möjligheter att ta sig tillbaka till arbetslivet, genom aktiva arbetsmarknadsinsatser, nya utbildnings- och praktikplatser. Borgarnas arbetslinje och jobbskatteavdrag har hittills renderat i 100 000 fler arbetslösa än när vi var vid makten. Det jobbstopp som uppstått som en följd av den borgerliga blockeringen och passiviteten i arbetsmarknadspolitiken riskerar att bli långvarig. Vi behöver en ny modern rödgrön arbetsmarknadspolitik, inte mer av den borgerliga jobbstoppspolitiken.

Människor måste få utvecklas och göra nya livsval. En mycket viktig kugge är tillgången till eget arbete eller möjligheter till studier. Här har vi helt olika syn på politiken. Borgarna vill öka klyftorna, sänka lönerna och skapa en A- och B arbetsmarknad. Borgarna vill ha en låg nivå på a-kassan, för att hålla lönerna nere. Det finns forskning bl.a. vid Umeå universitet som säger det rakt motsatta. En förutsättning för att just få bra jobb är att a-kassan har en bra nivå. De arbetslösa ges möjligheter att finna arbeten som matchar deras kompetenser, samtidigt som inkomstutvecklingen i samhället följer kostnadsutvecklingen. Sänkt a-kassa ger inte fler jobb. Det har borgarna förmodligen fattat, men valt att mörka eftersom det är en del i smygstrategin att öka löneklyftorna i samhället.

Vi behöver inte mer av omodern borgerlig politik som ökar klyftorna, vi behöver en modern politik för jobben. Det står vi rödgröna för.

Vi syns i vimlet
Pyry