tisdag, april 13, 2010

Hopp och handling - ett begrepp för framtiden..

Hej Hej
Hoppas det är bra i vårvärmen. Vi har ytterligare visningar inplanerade och livet rullar på i ett snabbt tempo. Till helgen ska jag och Olivia bl.a. sälja prylar på loppis och givetvis fortsätta "utrensningen" av prylar från huset. Det finns en del kvar att avyttra. I fall du är intresserad, kontakta mig, så berättar jag mer. Christine ska på en välbehövlig "tjejweekend" och Albin ska springa terränglopp i Uppsala.
Förra helgens distriktskongress blev lyckad. Det var en mycket positiv stämning och många intressanta debatter. Jag fick företräda distriktsstyrelsen i den mest omfattande diskussionen som handlade om att minska på köttkonsumtionen för att få en mindre klimatpåverkan. Distriktsstyrelsen vann omröstningen, vi ansåg redan att landstinget och kommunerna gjorde mycket för att göra klimatsmarta upphandlingar. Det finns dock mer kvar att göra, ett arbete som är i ständig utveckling.
Veckan före midsommar får vi besök av två vänner från USA. Det ska bli trevligt att träffa dem. Planeringen är i full gång med att försöka hitta bra och roliga aktivieter/ sevärdheter. Främst i Stockholm. Vasamuséet, Kaknästornet, Drottningholm alt. Fjäderholmarna, Slottet, Moderna Muséet mm. Något att se framemot efter den här vårens mycket intensiva tempo.
I går fick vi svart på vitt att oppositionen numera förväntas göra ett bättre jobb än regeringen avseende den viktiga jobbfrågan. En tydlig trendförändring, så här inför valet. Trots att vi har en ständig medieskugga börjar väljarna se effekterna av de misslyckanden som uppstått för individer och samhället, när bluffen kring borgarnas arbetslinje blivit avslöjad. 100 000 fler i arbetslöshet än med den förra regeringen. 70 000 fler i utanförskap. 90% av landets kommuner har fått dramatiskt ökade socialbidragskostnader, samtidigt som skatterna sänkts med över 100 miljarder kr. Har vi lärt oss något av detta. Förhoppningsvis. Det går inte att skapa jobb för lånade pengar. Det går heller inte att skapa affärer för företagare i fall det inte känner en trygghet i att våga investera. När trygghetssystemem försvagas, minskar framtidstron. Hos människor och företagare. Att straffa arbetslösa med lägre ersättningar, ger inga nya jobb. Även företagare inser att låglönepressen har en baksida. Att inte ge marknadsmässiga löner, skapar A- och B-lag. Många företag är beroende av duktiga medarbetare, oavsett om det är städare eller ingenjörer. Jag är övertygad om att varje företagare ser till sina kostnader, men har man inte duktiga och motiverade medarbetare blir affären bräcklig och kortsiktig. Vi kan inte skapa ett samhällssystem som i USA där människor i bland har tre arbeten för att överleva. Det är vare sig värdigt eller mänskligt. Vi kan bättre och vill framåt. Det görs inte genom en modell där målet är att få låg- och medelinkomsttagare att tjäna mindre och de rikare att tjäna mer. Det bygger bara murar och otrygghet. En rättivs balans i lönestrukturen skapar den bästa välfärden.
Hopp för en bättre och positiv framtid, handling för att ta oss dit.
Vi syns i vimlet.
Pyry

söndag, april 04, 2010

Klyftorna ökar med den borgerliga regeringens politik

Hej Hej

Vårt flyttprojekt fortskrider. Leksand har lite häng på topplagen i kvalserien. Ja, å så är det vårvärme i luften. Går mot en förhoppningsvis bättre sommar än vinter..:-)

Nu är det allvar, valåret är verkligen i gång. Vi måste få en ny rödgrön regering för att återfå framtidstron och en normal människosyn, där alla värderas lika oavsett om de har jobb eller är pensionärer. Klyftorna ökar med en borgerliga regeringens politik .....

Sverige är möjligheternas land. Dessvärre går ekonomin med underskott. Under de drygt tre åren som den borgerliga regeringen haft makten, har skatterna sänkts med 100 miljarder kr, samtidigt som sysselsättningsgraden minskat med 100 000 platser. Det duger inte. Klyftorna har ökat dramatiskt, mellan de som arbetar och de som inte har ett arbete, är pensionär eller har aktivitetsersättning. Regeringen väljer att ställa människa mot människa. Den som är arbetslös är lite mindre värd, än den som har ett arbete. Vi socialdemokrater kan aldrig acceptera en sådan människosyn. Det är en mycket tydlig skiljelinje mellan de två regeringsalternativen. Den borgerliga regeringens bakåtsträvande skattesänkarpolitik eller de rödgröna regeringsalternativets framsynta jobb - och omställnings politik.

Efter valet ärvde regeringen 70 miljarder i överskott i de statliga finanserna, nu har överskottet övergått i ett underskott på 70 miljarder kr. Klyftorna har ökat och 10% av befolkningen som är rikast har fått 20 miljarder kr att fördela i skattesänkningar. Samtidigt ökar utanförskapet och fattigdomen, Det håller på att etableras ett krondike mellan de som har mycket och de som har mindre. Så kan vi inte ha det. Välfärdens kärna bygger på att alla har lika möjligheter till arbete, skola, vård och omsorg, möjlighet till omställning och trygghet

I de nya förslagen från regeringen föreslås ytterligare 92 miljarder kr i skattesänkningar. Ett oerhört risktagande i ett läge då staten, landstingen och kommunerna behöver varje extra krona för att vända arbetslösheten till full sysselsättning. Vi måste kunna garantera de välfärdstjänster som varje invånare har rätt till och samtidigt skapa en grund för omställning till nya arbeten, via fler praktik- och studieplatser. Med de nya förslagen från den borgerliga regeringen riskerar arbetslösheten att bita sig fast i Sverige, vilket medför stort lidande för de som inte kommer in på arbetsmarknaden, samtidigt som vi tvingas betala mer socialbidragskostnader till de som hamnat i utanförskap. Varje invånare förtjänar något bättre än otrygghet vid omställning, pressade löner och en kvalitet i välfärden som successivt naggas i kanten.

Riksdagens utredningstjänst, har på uppdrag av oss socialdemokrater analyserat de föreslagna skattesänkningarna på över 92 miljarder kr. Det motsvarar mer än kostnaden för hela rättsväsendet inklusive polisen, statens budgetkostnad för universitet och högskolor samt hela statens kulturbudget. Givetvis kommer det att få konsekvenser för tryggheten i samhället i kombination med att de viktiga välfärdstjänsterna successivt måste finansieras på andra sätt, t.ex. via höjda användaravgifter. Vi vet också att fördelningseffekterna blir ännu sämre än under nuvarande mandatperiod. De 10% som redan nu fått årliga skatterabatter på 20 miljarder kr, kommer att belönas med ytterligare 35 321 kr per person och år, genom den borgerliga regeringens vidlyftiga och ofinansierade skattesänkningspolitik. Att ta ansvar för samhällsekonomin är ett måste för varje tillträdande och verkställande regering. Den borgerliga regeringen lättsinne kring ekonomin, riskerar att cementera arbetslösheten på en hög nivå och bygga A- och B-lag i Sverige.

Får vi socialdemokrater stöd för att bilda en rödgrön regering, kommer vi att återställa balansen i den svenska samhällsekonomin. Vi kommer att skapa förutsättningar för en expansiv näringslivspolitik, där entreprenörer får kraftfulla möjligheter att anställa ny personal, främst unga, samtidigt som vi bygger ut möjligheterna till omställning vid arbetslöshet med 100 000 fler platser än nuvarande regering. Vi vill också lägga mer pengar på forskning och utveckling för att Sverige ska bibehålla en framträdande position inom ett flertal branscher t.ex. miljöteknik och besöksnäring. Vi vill investera i välfärden och är beredda att satsa 18 miljarder kr mer på kommuner och landsting än den borgerliga regeringen under åren 2010-2012. Många fler åtgärder är planerade och kommer att presenteras i maj, då vi rödgröna, lägger fram vårt gemensamma och till alla delar finansierade budgetförslag inför valet 2010. Vi kommer att ta ansvar för Sveriges ekonomi, utan att låna pengar till ofinansierade skattesänkningar. Klyftorna måste minska i samhället för att vi ska fortsätta vara en modern välfärdstat. Människor ska inte värderas olika i fall de har ett arbete eller har pension, som är uppskjuten lön. Skattesystemet måste vara rättvist och enkelt. Låt Sverige återigen bli möjligheternas land, där varje arbets- och studietimme räknas som en investering i individens utveckling och samhällets möjligheter till en framåtsyftande välfärd. Den 19 september har du som väljer två regeringsalternativ – de rödgröna som satsar på framtiden, jobben och välfärden och de borgerliga som vill låna ytterligare pengar till ofinansierade skattesänkningar.

Vi syns i vimlet

Pyry