tisdag, oktober 27, 2009

Vardagsrasismen - okunskap eller fientlighet?

Hej Hej
Sverige - 2009- Ett modernt land, med moderna tillåtande människor som samtalar över kulturgränserna och inbjuder alla till att medverka i samhällsutformningen och välfärdsbygget. Är det här en utopi eller en högst påtaglig verklighetsbeskrivning. Både och skulle jag nog skriva.
Det är en utopi för de människor, som inte haft möjlighet att möta människor från främmande kulturer i den vanliga vardagen. Det är en utopi för de människor som fostrats upp i andan - det som är främmande är skrämmande. Det är en utopi för de människor som lärt sig att hemmets härd är guld värd, allt inkl grannar kan vara skadligt och nedgörande för familjens trygghet.
Det finns också människor som vill och vågar möta andra människor, som kommer från länder som ligger långt i från Sveriges gränser. Nyfikna människor som vågar och vill prova nya samtal som inte bottnar mellanmjölkens retorik utan tar avstamp i en vardag som kanske belamrats av krig, fattigdom, naturkatastrofer eller förverkligandet av livsdrömmar.
Okunskap och ointresse skapar fientlighet. Det vi vet lite om, går det ju alltid att skapa en egen sanning kring. Den sanningen - oftast oemotsagd och frekvent upprepad - blir så småningom en verklig uppfattning om "de andra", invandrarna, svartskallarna, kamelförarna, bidragstagarna och de som bara utnyttjar systemet. Vardagsrasismen är inte alltid riktad mot invandrare och flyktingar, den kan också vändas till vardagsförtalet, där "svenskar" som är "lata, bidragstagare" använder all sin kraft till att mjölka "systemet" på pengar. Allt det här grundas i det mesta på okunskap och i bland en rädsla för att sätta sig in i de frågor som berör alla som drabbas eller tvingas in i utanförskap. Det jag inte vet, är inte värt att sätta sig in i....
Jag anser att vi som politiker och tyckare måste sätta ner våra breda eller smala fötter på jorden och trampa i från. Vi kan inte stilltigande låta vardagsrasismen och vardagsförtalet få än mer fäste i vår samhällsdebatt. Ju sämre det går för Sverige, desto större är behovet av att finna syndabockar. Sverige har en jobbkris, som kommer att eskalera ytterligare. Det betyder att vi måste föra debatten kring utanförskap, flyktingar och invandrare på ett sakligt och vardagsverkligt sätt. Integration kommer inte av sig självt, utan alla positiva krafter måste mobiliseras och aktiveras så att vi i verklig mening är rustade för den dagen då krisen avtar. Då behöver vi all arbetskraft som vi kan få. Jag försöker möta vardagsrasismen och vardagsförtalet med en konstruktiv diskussion. Jag hoppas att du gör detsamma.
I morgon börjar partikongressen, det ska bli en rolig och spännande utmaning.
Vi syns i vimlet
Pyry

fredag, oktober 23, 2009

Vad är det som driver borgerligheten...

Hej Hej
Med tiden blir människan förhoppningvis klokare och mer erfaren. Jag har varit aktiv inom socialdemokraterna sen 1988. Jag har diskuterat, debatterat, skrivit insändare kring vad som skiljer socialdemokratisk ideologi från den borgerliga ideologin, munhuggits med tyckare, försökt att kompromissa i bland med borgare i rent sakpolitiska frågor och gjort det mesta som berör det politiska engagemanget till. Det som fortfarande får mig förvånad är det som driver borgerligheten. Vid förra valet gjorde Moderaterna allt för att vara som vi socialdemokrater, dock utan ambitionen att utveckla välfärden. De övriga borgerliga partierna, utom möjligen Centerpartiet, gjorde likadant. Borgerna valde att bilda en allians, med syftet att genomdriva en hård och cyniskt "välfärdsförsämrande"och "utanförskapsskapande" politik. Jag kan inte tro att alla borgerliga politikerna vill att vardagsmänniskorna ska få det sämre, snarare borde varje sunt tänkande politiker i de borgerliga leden önska utveckling och välstånd för alla, men tyvärr måste jag säga - Jag är skeptisk.
Utanförskapet har ökat med 70 000 personer, borgarna gick till val på att minska på utanförskapet. Arbetslösheten beräknas ligga på över 10% nästa år, borgarna gick till val på minska arbetslösheten och bidragsberoendet. På vår tid låg arbetslösheten som högst mellan 4-5% Arbetsförmedlingen avlövas alltmer, snart är arbetsförmedlingen en social inrättning för de som dessvärre har längst till arbetsmarknaden pga av olika hinder och nedsättningar, all övrig kompetens som finns inom arbetsförmedlingen används till att upphandla privata jobbcoacher som i själva verket är arbetslösa "konsulter", som ska hjälpa andra arbetslösa till arbetsplatser som inte existerar. Behovet av försörjningsstöd ökar så snabbt att kommunerna har fullt upp med att administrera och betala ut till alla dem som mer eller mindre tvingats att lämna a-kassorna för att det blivit för dyrt att vara med pga regeringens tvångshöjningar av avgifterna.
Rent filosofiskt borde en människans intresse ligga i att värna sina medmänniskor. Jag tror att borgarna värnar medmänniskor, dock främst vissa utvalda. De människor som har förmågan och ekonomin att klara sig helt eller nästan helt utan samhällets gemensamma tjänster - Skola, barnomsorg, hälso- och sjukvård mm. Helt enkelt de människorna som klarar, ekonomiskt att betala höga avgifter och har möjligheter att frakta barnen till avlägsna, finare skolor och dylikt. Det går ju inte att utläsa något annat ur den politik som förts och som i stora stycken skapat ökade klyftor och större utanförskap, i ett tidigare modernt välfärdsland. Vår utvecklingspendel har svängt bakåt. Sverige är inte i dag det föregångsland som vi än gång varit. Framtidstron har delvis kommit på skam och vi har en lång resa för att nå fram till läkning och ny innovationsvilja . Jag vet att drömmarna finns hos alla, nu måste vi socialdemokrater visa att vi har politiken och förmågan att förverkliga nästa generations moderna framtidsvision.
Vi syns i vimlet
Pyry

onsdag, oktober 21, 2009

Fördomar fördummar

Hej Hej
Läste delar SD´s påståenden kring bl.a. muslimer. Aldrig har begreppet fördomar fördummar fått större betydelse. SD´s ledning och valarbetare symboliserar den delen av väljarkåren som behöver vägledning kring hur mycket olika människors kulturer och religioner berikar och förhöjer alla människors vardagstillvaro. Allt ifrån intellektuell, kulturell och gastronomisk stimulans uppstår när människor med olika kulturell bakgrund möts och lever tillsammans. Blandningen berikar och förhöjer. Jag hoppas innerligt att den här debatten ebbar ut och SD får så lite exponering som möjligt. Det vore en katastrof för Sverige och vår riksdag i fall SD kom över spärren, minns bara Ny Demokrati och de pellejönsarna som dessvärre var med och förde Sverige ner i ett tungt och mycket ansträngt ekonomiskt läge 91-94. Dessvärre har flera av deras ledare blivit "rumsrena" i dag, vilket gjort mig både arg och förvånad. Bert och Ian, behöver jag säga mer.
Snart dags för partikongress. Vi i Uppsaladelegationen är redo. Våra möten har varit konstruktiva och välförberedda. Det kommer att bli fem mycket intensiva dagar, med motionsbehandling mellan 9 på morgonen till 01.00 på natten. Ska bli roligt att gå in i "kongresstunneln", jag är säker på att våra politiska riktlinjer blir bra och tydliga inför den viktiga stundande valrörelsen.
Nu är det morgon och jag är i Jönköping, ska träffa "föreningsordföringar" i Jönköpings län och diskutera medlemsvärvning- medlemsvård. Kollade på fotboll i går på hotellrummet, både Liverpool och Barca fick stryk. Inte bra, men Zlatan pytsade i alla fall.
Vi syns i vimlet
Pyry

fredag, oktober 16, 2009

När regnet blev en del av fredagen...

Hej Hej

Åkte till jobbet i morse och vädret var skapligt. Därefter har det bara gått utför. Regn uppifrån, från sidan och jag vet inte vad. Det är dock fredag och dags för lite Idol (för familjemysets skull). Jag är inte så intresserad, men kan familjen samlas är det bra med lite idol, snacks och nåt glas vin.

Läste en intressant artikel av Johan Westerholm kring drevet runt Mona Sahlin. När borgarna misslyckas så kapitalt med sin politik, gäller det att ändra fokus. Jaga Mona Sahlin, få med ledande borgerliga ledarskribenter och lite lagomt missnöjda socialdemokrater och udden riktas från egna misslyckanden, till påhittade misslyckanden hos vår partiledare. Det är för ynkligt, men säkerligen effektivt. Klassisk avledningsmanöver. Du som sett Wag the dog, med Dustin Hoffman och Robert De Niro, vet vad jag pratar om. I filmen hamnar en president i blåsväder inför en valrörelse, för att mörka detta skapas ett låtsaskrig i Albanien via medierna och USA får rycka in och skapa fred. När regeringen misslyckas läggs fokus på personen Mona, i stället för vårt partis politik eller regeringen tillkortakommanden. Skickligt, men mycket osmakligt och en försmak av en förmodligen mycket smutsig valrörelse 2010. Borgarna kommer att göra allt för att behålla makten, det är ett som är säkert.

I morgon blir det en spännande dag, först funktionär en stund på Bålsta halvmaraton, därefter diskussionsledare på framtidsdagen och sen på kvällen är jag och Christine bjudna på fest. Det gäller att hålla schemat och tempot uppe, i kväll blir det dock lugnt och stillsamt.

Vi syns i vimlet
Pyry

torsdag, oktober 15, 2009

Estland i oktober

Hej Hej
Det var ett tag sedan. Jag har varit helt datorfri i tre dagar. Vi har besökt Estland med mälardalsrådets miljöutskott. En bra och berikande resa, även om vädret var riktigt tufft i måndags och tisdags. Jag tror inte jag haft sån motvind på många år, hur vi än vände oss blåste vinden i riktigt härlig stormstyrka + ihärdigt iskallt, snöblandat regn. Nåväl, vi fick lära oss allt om Estnisk vattenpolicy, besöka reningsverk, värmekraftverk som eldades med hö, naturreservat med gigantiska våtmarker mm. Bra och lärorikt. Det går framåt i Estland och jag måste säga att landet har hämtat sig riktigt väl sen åren med sovjetisk ockupation. Det finns en hel del "gamla sovjetbyggnader" kvar som påminner om ockupationsåren. När vi hade en paus, fick vi åka på ett gammalt sovjetiskt flygfält som var nerlagt. Busschauffören körde fram och tillbaka på den gigantiska landningsplattan, som bestod av 1,5 m tjocka betongfundament för att klara av de tunga ryska transportflygplanen. Lite märklig feeling må jag säga, att åka buss på en landningsbana.
Tillbaka i den vardagliga myllan. Känns riktig skönt att få åka hem till Bålsta i eftermiddag. Det närmar sig partikongress för oss socialdemokrater. Ska bli spännande att medverka. Det blir långa diskussioner. Det är över 1100 motioner som ska behandlas på knappt 5 dagar. Det är schemalagd tid från 9.00 på morgonen till 01.00 på natten. Vi kommer nog att vara rejält möra på söndagen.
I det politiska livet är det mycket aktiviteter som vanligt. I vår kommun jäser det bland beolkningen. Människor är irriterade över skolnedläggningen vid Gröna Dalen, nedskärningarna inom socialförvaltningen avseende äldreomsorg osv. I landstinget fortsätter diskussionen kring lasarettet i Enköping, primärvårdens underskott och privatiseringarna. Det kommer att bli en intensiv höst. Var så säker på det.
Leksand leder allsvenskan, det bådar gott inför fortsättningen av säsongen..:-)
Lite kort och gott i dag.
Vi syns i vimlet
Pyry

lördag, oktober 10, 2009

Vad är välfärd?

Hej Hej

Leksand leder allsvenskan i hockey. Känns bra så här i början av säsongen. Hoppas det håller hela vägen ut i år. Vore väl en injektion för Elitserien, inte minst publikmässigt, i fall Leksand kvalificerade sig för spel i högsta serien. Det är ingen hemlighet att Leksandspubliken kommer att strömma till Elitseriematcherna och öka publiksnittet rejält.

Har grubblat en del kring begreppet välfärd den senaste tiden. Enligt Wikipedia kan välfärd beskrivas så här:

Välfärd, samlande benämning på de delvis skattesubventionerade eller helt skattefinansierade tjänster och de transfereringar som stat, landsting och kommun tillhandahåller i syfte att säkra individens trygghet vid bland annat barndom, sjukdom, arbetslöshet, funktionshinder och ålderdom. Kallas ibland även "social trygghet" eller "socialt skyddsnät". Det handhas i Sverige av kommunerna och ett antal myndigheter under Socialdepartementet.

I fall ovanämnda gäller, har vi defintivt problem i dagens samhälle. Våra trygghetssystem är utsatta för kraftiga nyliberala attacker och välfärdens kärna håller på att utarmas, både i små och stora steg. Den reella grunden för bra välfärd byggs med sunda statsfinanser. Sunda statsfinanser kräver ett skatteunderlag som inte riskerar att urholka den privata konsumtionen samtidigt som ekonomin i den offentligt finansierade sektorn har en bärkraft som garanterar bra skola, hälso -och sjukvård och äldreomsorg mm. Det här är ingen enkel ekvation som ska gå i hop. Vi kan ju givetvis välja att ha ett nyliberalt system där allting i princip avgiftsbeläggs, skolor, vård, omsorg mm. Det som bekostas av skattekollektivet är då bara i princip samhällsskyddet - räddningstjänsten, polisen mm. Övriga verksamheter betalar vi ur egen ficka. En ytterlighet som inte existerar någonstans i den demokratiska världen, däremot en tokig,utopisk idé i de nyliberala tankesmedjorna. I fall vi skulle leva så i Sverige, hade gapen mellan de som har ekonomiska medel att betala för samhällstjänster och de som inte har det, öka rejält tom lavinartat. Vi skulle få ett fattigsverige med samhällstjänster för de rika och dito för de fattiga. Ingen fattig har råd att betala ett besök hos vårdcentralen, eftersom den utan skattsubventioner landar på ett par tusenlappar. Ingen fattig skulle ha råd att betala för skolgång åt sin barn i det bästa skolorna, ingen fattig skulle har råd att få sin äldre anhörige att få en plats på ett äldreboende osv. Tack och lov är det inte så i Sverige i dag, men låter vi den borgerliga regeringen ha makten i Sverige i låt säga ytterligare i en mandatperiod, kommer samhällsbilden att utvecklas i den riktningen.

Den rikare delen av befolkningen kommer att spara pengar tack vare de ofinansierade skattesänkningarna. Dessa pengar läggs på hög eller investeras i t.ex. sjukförsäkringar. Huvuddelen av befolkningen kommer inte att ha råd med lika högt sparande. Våra nettoinkomster måste alltmer användas för konsumtion av välfärdstjänster. Vi börjar redan nu se att skolor successivt ber föräldrarna om små bidrag eller tillskott av material, eftersom skolbudgetarna sjunker pga. minskade skatteintäkter och statsbidrag. Äldreboenden ber anhöriga om mer hjälp för att ta ut de äldre på promenader, eftersom personalen är underbemannad pga. underfinansiering osv. Det här är normala nedslag i det kyliga Sverige som skapats av den moderatstyrda borgerliga regeringen. När skatteintäkterna sjunker, blir det en dubbelbelastning för statskassan i fall man gör som borgarna och genomför det fjärde onödiga jobbskatteavdraget. Staten måste betala mer ränta för de lånade pengarna som finansierar skattesänkningarna för de rikaste, mer räntebetalningar leder till ett mindre manöverutrymme kring att genomförs nödvändiga reformer kring utbildningsplatser, mer personal till kommunerna mm. De som vinner på att vi har skattesänkningar är mest bankerna som förmodligen får en ökad inlåningsgrad, när de rikaste lägger pengarna på hög.

De allmänna valen 19/9 - 2010- blir viktiga. Det handlar om vilket samhällssystem som vi vill ha. En modell där alla får möjlighet att utveckla sina livschanser eller en modell där de rikaste gynnas på bekostnad av strypa livschanser för de flesta och nedskärningar i välfärden som en följd av gigantiska skattesänkningar.

Valrörelsen är i gång.
Vi syns i vimlet
Pyry




onsdag, oktober 07, 2009

Lite normalt höstväder

Hej Hej

Jag har slarvat. Skriver allt för sällan och det är inte bra, men arbetsbördan är stor och jag har dessvärre inte tillgång till dator på dagtid som förut. Mycket möten och samtal, ska försöka att hänga i med skrivandet, men den närmaste månaden kommer vara lite mer sporadisk.

Förberedelserna inför kongressen fortsätter, vi har hunnit beta av lite drygt hälften av materialet. Uppsaladelegationen är på tå, och det är bra och roliga diskussioner. Ett bra gäng helt enkelt. Vi skrattar mycket och får fram bra förslag och yrkanden. Viktigt med tanke på att kongressen kommer att bli tuff rent tidsmässigt.

Vår skuggbudget presenterades i går. Ett mycket tydligt alternativ till regeringens budget. En offensiv satsning på kvalitet inom välfärden, nya studie och praktiplatser för unga, och en kraftfull indikation kring att höja a-kassan, sänka skatterna för pensionärerna mm. Vi måste våga visa vägen. Nyliberalerna söker hela tiden vara socialdemokraterna light, med undantaget att de inte förmår att driva välfärdspolitik som är till för alla. Det ligger liksom inte i nyliberalerna natur. När segregeringen ökar, är det enligt regeringen marknadskrafternas och den internationella krisens fel. Regeringen tar inget ansvar överhuvudtaget och glömmer lätt att det 85 miljarderna som försvunnit pga skattesänkningarna, skapat ett gigantiskt hål i statsfinanserna. Hade pengarna funnits hade regeringen också haft manöverutrymmet att göra tydliga reformer, men det vill inte regeringen. Det ligger i sakens natur att ändra samhällsstrukturen, från solidarisk finansiering till egoistisk betalningsvilja efter plånbokens storlek. Så kan vi inte ha det och det kommer att bli förändringar. Vi vill ge alla unga och äldre chanser att utvecklas, nyliberalerna vill att endast fåtalet av de rikaste ska ha dessa möjligheter. De stänger dörrarna, samtidigt som vi bejakar livschanserna. Den ideologiska striden är knivskarp och den kommer att eskalera. Var så säker på det.

Blåvitt ligger en poäng efter AIK, det kommer att bli tufft på slutet. IFK möter dessutom AIK på Gamla Ullevi i sista matchen, jag hoppas att vi slipper ett avgörande där. AIK har de tuffaste matcherna kvar men mycket kan hända än.

Vi syns i vimlet
Pyry


lördag, oktober 03, 2009

Lördag på Lastberget

Hej Hej
Brukar ju inte skriva på lördagar, men eftersom jag slarvat i veckan får jag komma i kapp. Nu har vi lite paus i distriktets studiorganisatörsträff och då gäller det att passa på. Jag är studieorganistör i vår partidistrikt och det märks att det finns ett sug bland de lokala studieorganisatörerna kring att skapa bra utbildningsinsatser för våra medlemmar, nya som gamla. Det är ett bra och motiverat gäng som träffas här på Lastberget.
Thomas Östros har offentliggjort att vi socialdemokrater vill höja a- kassan och sänka avgifterna. Det är en tydlig signal, inte minst med tanke på de orättvisor som uppstått efter regeringens höjningar av avgifterna.
Leksand fick stryk i går, det svider. De brukar ha hyggligt lätt mot Almtuna. Nåväl, säsongen är lång, de kommer tillbaka.
Det senaste avseende Lasarettet i Enköping: Nu har den moderatstyrda landstingsledningen fattat beslut om att stänga nattakuten och samtidigt införa Intraprenad som driftsform. Grattis alla ni bor i södra länet, i stället för en nattöppen akut får ni en Intraprenad. Intraprenadformen riskerar att isolera Lasarettet och successivt minska dess betydelse för alla länsinvånarna. Min kollega Börje Wennberg säger att lasarettet på sikt riskerar att bli en större vårdcentral. Det vore ju synnerligen illa. Vi behöver ha en ordentlig diskussion kring detta. Jag anser bl.a. ett komplement till den snart nattstängda akuten, borde vara en modell som i Uppsala - Primärvårdsakut/jour som har öppet till 23 på kvällarna. Det kunde höja patientsäkerheten och samtidigt avlast både akuten i Enköping och Uppsala.
I kväll är familjen inbjuden till goda vänner på middag och samkväm. Ska bli trevligt att umgås.
Vi syns i vimlet
Pyry