måndag, augusti 31, 2009

50 000 har sänkt lönerna med 1,2 miljarder kr....

Hej Hej
Lyssnade till Fredrik Reinfeldt på Agenda i går. Ska jag säga något positivt, så är gör sig statsministern bra i rutan, när han lägger huvudet lite på sned och tittar in i kameran och pratar till oss mindre vetande medborgare. När Karin Hübinette ställer frågan om att vi i dag har en massarbetslöshet, och påstår vi som redan har det bra, ska få det ännu bättre genom det fjärde steget i skattesänkningshysterin. Får hon svar från statsministern - Jag tror inte att uskan eller metallarbetaren har det så bra, det behöver varje extra krona som de kan få...Jo, det är sant, men samtidigt ökar arbetslösheten, vi kommer att ha närmare 300 000 öppet arbetslösa nästa år, regeringens sk. omställningsinsatser har inte gett ett nytt jobb på nettosidan. Statsministern påstår att klyftorna ska minska tack vare skattesänkningarna, det är kvalificerat struntprat. En tredjedel av skattesänkningarna har gått till 10% av de mest välbärgade, medan de som avstått sina löneökningar får en skattesänkning som motsvarar i princip den inkomstökning som man skulle fått via den normala avtalsrörelsen. Kostnadern för a-kassan, facket, trafikförsäkringarna har stigit rejält. Klyftorna ökar dramatiskt. Vi är i ett läge där vi dessvärre kan börja prata om ett "fattigsverige", när de som befinner sig utanförskap och arbetslöshet, inte har a-kassa eller försörjningsstöd får ökade kostnader, men inga skattesänkningar. Statsministern pratar om att det ska vara ett incitament för att hitta nya jobb- var finns jobben!!??. Därför måste statsministern och hans regering ta ett ordentligt grepp för att fatta vad som händer i Sverige:
- Ge mer pengar till välfärdssektorn, endast där får vi igång hjulen tillräckligt snabbt i jobbkrisens spår. Det finns goda förutsättningar att anställa mer personal, som behövs i skolan, vården och äldreomsorgen.
- Skapa minst 50 000 utbildningsplatser inom KY, komvux för ett ordentligt omställningsalternativ inför kommande högkonjunktur.
- Ge tusan i och tro att ni fattar hur folk har det, släpp det spåret, ni kommer aldrig - aldrig att förstå hur en uska, metallare eller "fattigpensionär" har det i sin vardag. De vackra orden följer inte verkligheten, ni har misslyckats och konstatera det i stället för att tro att ni fattar hur det ligger till.
- 50 000 arbetare har sänkt sina löner med 1, 2 miljarder kr, det skulle ha skapat 12 000 nya jobb, var finns de jobben någonstans... Svara på det du Statsministern, du är skyldig oss ett svar.
- De 85 miljarderna i skattesänkningar, varav 1/3 gått till 10% av Sveriges rikaste, hade i dagens läge kunnat skapa - ett antal hundra tusentals jobb i kombination med utbildningsplatser, i en tid då så många fler är i utanförskap. De flesta av medborgarna hade gärna avstått skattsänkningar, i fall pengarna gått till riktade aktiviteter inom välfärdssektorn. Ni försöker krama offentliga sektorn, men det är bara läpparnas bekännelser när ni tvingar hårt arbetande personal att ikläda sig tagelskjortor.
Jag är så in i H-E arg, på att den cyniska politiken från alliansen tydligt och klart visat sitt rätta och välfärdsdestruktiva ansikte. Regeringen Reinfeldt måste lämna makten 19/9 2010, för barnens, för de äldres och vår gemensamma välfärds skull.
Vi syns i vimlet
Pyry

fredag, augusti 28, 2009

"Föregångslandet Sverige" - Moderaternas verklighetsflykt

Hej Hej
Solen fortsätter att värma. Det är så gött med förlängd sommar. När jag åker pendel in till Stockholm på mornarna läser jag en del. Fn. läser jag Hillary Clintons - Levande Historia- som beskriver delar av hennes tid som First Lady. Jag har tidigare läst Bill Clintons memoarer, vissa av berättelserna är av naturliga skäl väldigt lika. Hittills verkar Hillarys bok vara bra, har läst hälften ungefär. Bills bok var också bra, rätt omfattande- 1100 sidor..Nåväl, jag är glad i alla fall att USA återigen har en president som är demokrat. Bra att han valde Hillary Rodham Clinton till utrikesminister.
Moderaternas stämma är som ett eko från rymden. Reinfeldt kliver ner från sitt rymdskepp och talar till massorna. Sverige ska bli ett föregångsland, med ett statsbärande moderat parti vid rodret. Regeringsmakten har berusat Reinfeldt och moderaterna så innerligt att de fullständigt missat sin omvärldsanalys. I föregångslandet Sverige:
- är 10% öppet arbetslösa
- har vi Europas näst högsta ungdomsarbetslöshet
- ökar utanförskapet dramatiskt
- blir statsskulden - 150 miljarder nästa år ( när vi lämnade var det överskott på 85 miljarder)
- finansieras de högavlönades skattesänkningar genom utlandslån på 15 miljarder/år
- har vi ett skattesystem där de som arbetat hela livet, får betala mer i skatt än de som arbetar i dag..
- har komvuxutbildningarna minskats med 40 000 platser sen 2006, vi skulle behöva minst 50 000 dito för att klara omställningen inför högkonjunkturen..
Listan kan göra lång. Visst förstår jag att moderaterna vill sitta kvar, men deras brist på förståelse kring människornas vardagsverklighet i kombination med alla strypningar av livschanser för de unga, de långtidsarbetslösa mfl. gör att retoriken rimmar illa till praktiken och handlingskraften.
Sverige är ett bra land, men jag är säker på att det som är bra med Sverige håller på att grumlas, inte dramatiskt, men tillräckligt snabbt för att var och en ska förstå att Reinfeldt och moderaterna och den nyliberala alliansen inte är dugliga att styra Sverige om vi ska förbli ett föregångsland. Jag längtar till 19/9-2010.
Vi syns i vimlet
Pyry

torsdag, augusti 27, 2009

Rökning - ett gissel i samhället..

Hej Hej
Än till dag i solens tecken. I går fick jag se lite regn, men det var väldigt övergående. Nåväl, det gäller att njuta av sommaren så länge som möjligt. Nu undrar du säkert varför jag inte skriver så mycket om Golf...Handen börjar bli bättre, jag stod tom med i mål i söndags. Det är dags att prova klubborna igen. Lär väl vara ringrostigt, har inte spelat på riktigt på länge. Vi får se hur det går.
Såg att Stockholms stad infört rökförbud förutom på lunchen samt att alla som vill ska erbjudas rökavvänjning. Äntligen ett bra beslut av borgarna i den staden...:-) Rökningen är ett gissel. 14% av kvinnorna och 11% av männen är dagligrökare, det är internationellt väldigt låga siffror, men samtidigt är fortfarande kostnaderna för sjukdomsbehandlingar som relateras till rökningen skyhöga. År 2001 var kostnaden för sjukdomar och produktionsbortfall som härrör från rökningen 26 miljarder kr. Trots att vi lever i ett modernt samhälle är kunskaperna om rökningens negativa effekter fortfarande låga. Det är få som känner till att närmare 7 000 personer dör årligen som en följd rökningsrelaterade sjukdomar. Ta en jämförelse med antalet trafikdöda ca 500 personer, så förstår man hur allvarligt de drabbar samhället, de sjuka och anhöriga. Det är fortfarande många unga som provar på rökning. Rökningen är ett första steg in på att prova andra droger och alkohol. Rökningen är, allt annat lika, en av våra i särklass svåraste folkhälsoproblem, trots att antalet dagligrökare sjunkit drastiskt under de senaste 10 åren. Vi måste med alla medel fortsätta arbetet för att främja mer rökavänjningskurser, informera vid tidig ålder om skadorna, helt enkelt bygga upp en "nolltolerans" attityd gentemot rökning. Du som ev. röker och läser detta - vi kan ta en saklig diskussion i ärendet- Skriv en rad eller två på sidan - Pyry Niemi till riksdagen 2010- Frågan är fortfarande för aktuell för att försvinna från samhällsdebatten.
Vi syns i vimlet
Pyry

onsdag, augusti 26, 2009

Läpparnas bekännelse..

Hej Hej
Nu regnar i Ööörebrou.. Jag skojar lite. Örebro är en trevlig stad och PRO´s framtidskonferens är riktigt bra och visionär.
Jag läste på Text-TV att svenskt näringsliv tycker att Sverige inte stod rustade för jobbkrisen eller som moderaterna vill få det till - Finanskrisen. Det visar sig att Svenskt näringsliv anser att vi svenska sparar för mycket i stället för att lägga pengarna på konsumtion. Lätt för Fölster som är deras Chefsekonom att yttra sig i dag. Svenskt näringsliv har ju under alla år propagerat för sänkta skatter, när regeringen genomför den största skattesänkningen genom tiderna, kommer analysen alltför sent. Alla visste ju att de som tjänar mest på skattsänkningarna inte behöver använda pengarna till konsumtion, det läggs på hög eller möjligen investeras i aktier. Läpparnas bekännelse. Men bra att det sägs även om det blir lite att slå in en öppen dörr. Jag är säker på att Svenskt näringsliv inte vill ha höjda skatter i alla fall.
Vi syns i vimlet
Pyry

tisdag, augusti 25, 2009

Ööörebro- en tisdag

Hej Hej
Sitter på hotellet, Scandic Grand i Örebro. Efter en inspirerande dag med fyra PRO distrikt och spännande föreläsningar, känner jag mig förhoppningsfull inför morgondagen. Jag håller mitt pass om medlemsvärvning på förmiddagen i morgon. Det har blivit helt uppenbart för mig att ett rättvist skattesystem för alla kan bli en viktig valfråga. Det är ju märkligt att pensionärerna som betalat in uppskjuten lön under hela yrkesaktiva tiden, måste betala mer skatt än jag och alla andra som har förvärvsarbete i dag. Givetvis måste vi skapa en modell som är rättvis, inte så enkelt men nödvändigt.
Roligt att fotbollslandslaget vann öppningsmatchen i EM i Finland. 3-0 mot Ryssland känns bra och jag är säker på att damlandslaget kommer att gå långt.
Fick en fråga i dag från ett antal kollegor, var är vår ideologiska kompass- Vad vilja socialdemokraterna inför 2010. Stora delar bestäms vid partikongressen i höst, men redan nu har vi lagt fram konkreta förslag som kan fungera idag och för framtiden. 50 000 nya utbildningsplatser för omställning inför framtidens arbetsmarknad. 15 miljarder till kommuner och landsting för att utveckla välfärden, sänkta skatter för pensionärerna, tredelad föräldraförsäkring, sänkta arbetsgivaravgifter för de som anställer ungdomar osv. Det finns en bra grogrund, tillsammans med Mp och V kommer vi att vara det moderna alternativet som för Sverige vidare om framtida utmaningar. 19/9 nästa år avgörs det och det blir säkert spännande, men jag tror nog att väljarna redan nu är trötta på en svag och duckande alliansregering.
Vi syns i vimlet
Pyry

måndag, augusti 24, 2009

Apoteket - En fråga för hela Sverige

Hej Hej
Jo tack, helgen var bra. Var den det för dig också. Håbo festdag gick bra. Vi fick ut en del flygblad och mycket snack med väljare och potentiella väljare. Kyrkoval 20/9, glöm inte att rösta. Jag är inte med i kyrkan, men jag försöker att hjälpa till med valrörelsen. Det blev lite dans på kvällen också. Händer inte så ofta numera. Smalare än Thord är väldigt tighta och de spelade perfekt party-stuffa-musik.
Såg att ICA ska samarbeta med Apoteket för att öppna ett antal butiker tillsammans i samband med avregleringen. Det må vara något som kanske ger möjligheten för Apoteket att behålla en skaplig ställning i samhället, men jag är klart oroad. Som vi socialdemokrater kunde befara, kommer flera större utländska företag att försöka etablera sig i Sverige. Vet att KF samarbetar med Oriola från Finland, tror nog att Engelska Boots också försöker att komma in på marknaden. Det kommer att bli problematiskt. Det som är så bra med Apoteket är - Utbudet, servicen och inte minst kravet på att alltid rekommendera den billigaste produkten. Det känns tryggt och säkert. Nu när de utländska drakarna etableras kommer de givetvis att presentera de produkter som är kopplade till deras leverantörer, sen får priset komma i andra hand. Jag påstår att sortimenten kommer att smalna av, precis som i dag på ICA där det knappt finns några andra produkter än ICAs egna och Euroshopper (deras billighetsmärke). Vi kommer också att få dyrare läkemedel (kolla hur det gått i Norge), och det blir mer fokus på skönhet och hudvård i stället för hälsa. Jag har inga problem med konkurrens, men många exempel på avregleringar avseende försäljning av mediciner leder till prisökningar, speciellt när det är en oligopol marknad med få aktörer. Nej, vi ska göra allt för att riva upp det här beslutet när vi återkommer till makten.
Vi syns i vimlet
Pyry

fredag, augusti 21, 2009

Perjantai = fredag

Hej Hej
Gårdagens födelsedagstjej- Olivia, var aningen trött i dag. Lite snuvig, men glad för alla presenterna och gratulationerna. I dag ska hon ha sitt tjejparty. Minigolf först och därefter käk hemma med poolaktiviteter. Familjen är redo logisitiken är planerad. Albin sopar altanen. och blåser ballonger. Olivia blåser ballonger, pyntar och fixar.Christine börjar förbereda grillspetten och skjutsar till minigolfen. Jag förbereder grillen, dammsuger poolen, fixar dukningen och hämtar några av tjejerna eftersom alla inte får plats i en bil. Vi är sannerligen engagerade. Albin ska därefter hem till Alexander på kvällen, de har bjudit in både tjejer och killar till ett poolparty med grillspett, som slutar 22.30. Det är andra tider nu, förut slutade deras partyn runt 20.00..
Olivia party slutar dock 20.00, då får mamma och pappa vila...:-)
Jag grubblade en del kring Usain Bolt i går. Jag tror precis som Mattias Sunneborn, att karln säkert skulle sätta världsrekord på 400 meter också. Nåväl, vilken löpare, han har precis allt och mer därtill.
Ingen vidare kväll för Emma Green, det hade varit så roligt i fall hon tagit 1,99 och tampats med i toppstriden. Nåja, det är andra tider nu. Vi får säkert nya fixstjärnor framöver.
Som rubriken antyder, vill jag nämna lite kort kring min bakgrund. Jag flyttade till Sverige 1970. Mamma fick jobb som ingenjör på Sandvik och pappa fick också jobb lite senare på Sandvik som svetsare. Redan som femåring blev jag itutad av mamma att jag måste lära mig korrekt svenska direkt. Jag fattade naturligtvis inte då varför det var viktigt, men jag inser det nu med snart 40 års träning i det svenska språket. Det har varit min lycka när det gäller utbildning och arbetsliv, hade jag haft alltför mycket brytning, hade en barriär funnits med under hela uppväxten. Jag blir ofta påmind om detta, när jag träffar nya bekantskaper, va! är du finsk, du som pratar så bra svenska. Givetvis tar jag det som en komplimang, men det finns en baksida också. När jag var 15-16 år var mina "finskakunskaper" väldigt begränsade, jag blev tvungen att läsa in finskan på nytt på gymnasiet. Nu pratar jag vardagsfinska, klarar av en konversation, läser språket, och skriver lite torftigt. Varför berättar jag då det här. Våra barn har modersmålsundervisning. De kommer dessvärre aldrig att lära sig språket lika bra som jag och Christine. Vi talar alldeles för lite finska. Däremot har ju barnen nytta av ett till språk, inte minst med tanke på en framtida karriär. För mig har mina finska rötter blivit viktigare med åren, i ungdomen brydde jag mig inte så mycket numera är jag mer intresserad av både Finlands historia och människorna. Dessvärre tycker jag också att det fortfarande finns en jobbdiskriminering mot finländare, även om det är på marginalen. Jag korrigerar, mot personer med icke-svenska namn. Jag har blivit bortplockad från arbetsintervjuer pga. mitt namn, det vet jag eftersom jag skickat in mitt CV två gånger, ena gången med mitt namn, andra gången med ett påhittat namn. Det påhittade namnet fick en intervju...
Nåväl, nu vet du, jag kommer inte att flytta tillbaka till Finland, Sverige är mitt hemland. Jag trivs alldeles utmärkt och familjen har det bra. Däremot kommer jag att fortsätta lära mig mer om Finland. Precis som invandrare till andra länder som vill lära sig mer om Sverige.
Det är perjantai i dag. Solen skiner och i morgon är lördag. Håbo festdag vid centrum. Kom gärna och besök vår "S-monter" vid centrum. Jag lovar att bjuda på en kopp kaffe.
Vi syns i vimlet
Pyry

torsdag, augusti 20, 2009

Bröstcancer....

Hej Hej
Zlatan gjorde sin debut i går i Barcelona. Det gick visst hyggligt. Ska bli roligt att följa honom i den karriären.
Min dotter Olivia fyller 10 år i dag. Jag och Christine talade i morse och mindes dagen hon föddes på Västerås Lasarett. När jag ville att vi skulle åka in och Christine prompt skulle ställa sig i duschen, trots att det var tätt mellan värkarna. Nåväl, Olivia föddes runt 18.00 och här står hon nu, vår härliga dotter med dubbla siffror (10) och full av energi inför den fortsatta höstterminen. Hon ska ha kalas i morgon kväll, först minigolf med tjejerna, sen grill - och badkväll hos oss. Vi väckte henne med sång och frukost på sängen + lite presenter. I kväll blir det lite eget kalas, med kyckling i ugnen och wienerbröd..:-) Ja, vi är lyckligt lottade som har så härliga ungar- Olivia och Albin.
Var tionde drabbas av bröstcancer. 8 av 10 fall är det en godartad tumör. Det finns bra medicinering i dag och det har utvecklats ännu bättre mediciner som ger mindre biverkningar. Tyvärr är det så med ny medicin att den är mycket dyrare och tar lite tid att implementera. Nåväl, bröstcancer är lika allvarligt ändå för de som drabbas. Jag har både släkt och vänner som drabbats, de flesta har klarat sig via tuffa behandlingar, men några har dött i sviterna. Såg i dag att man skapat en medicin, Letrozol som är bättre än standardmedicinen Tamoxifen. Dessvärre är den också tio gånger dyrare än så länge. Med tiden, när den börjar att produceras i större mängder kommer säkert priset att sänkas. Bröstcancer är en sjukdom som drabbar många kvinnor, därför är det viktigt att den också får en rättvis prövning i hälso-sjukvårdens prioriteringar. Det är så lätt av vi lägger tonvikten på sjukdomar som drabbar männen i högre utsträckning. Här var vi mycket att göra, så att vi inte behandlar kvinnor och män olika vid behov av hälso-och sjukvård. Jag hoppas verkligen att medicinen Letrozol snart blir en standardmedicin för de kvinnor som drabbas av bröstcancer.
Vi syns i vimlet
Pyry

onsdag, augusti 19, 2009

16 miljoner tjänsteår.....

Hej Hej
Nu skiner solen och det känns som att sista sommarvärmen omsluter oss. Friidrotts - VM fortsätter och de svenska framgångarna har lyst med en så frenetisk frånvaro att jag nästan blir påmind om åren före Klüft, Holm, Olsson, Kallur, Bergqvist mfl. Vi är ett litet land och vår friidrottshype går i vågor. Det kommer nya talanger framöver, men vi kan inte producera på nya stjärnor på löpande band som t.ex. USA.
Jag satt på pendeln och grubblade lite kring PRO´s medlemmar. Det finns över 400 000 medlemmar i PRO. I fall, alla dessa, rent hypotetiskt har arbetat i 40 år, är den sammanlagda tiden för arbete = 16 miljoner tjänsteår. Ett rejält antal timmar blir det i fall vi fördjupar oss ytterligare. Tänk att alla dessa pensionärer + övriga pensionärer som ej är medlemmar, diskrimineras av den nuvarande regeringen. Jag som arbetar heltid, får jobbskatteavdrag, den som arbetat heltid i över 40 år, får betala mer i skatt. Det är häpnadsväckande. Så kan vi inte ha det. Vi måste se över hela pensionssystemet och jobbskatteavdragen skyndsamt för att skapa rättvisa villkor åt alla i samhället.
Jag ska börja utbilda i medlemsvärvning om några veckor. Det ska bli riktigt roligt. Har ju jobbat mycket med telemarketing, direktförsäljning och tjänsteförsäljning och även utbildat juniora som seniora säljare. Nu ska jag utbilda engagerade pensionärer i medlemsvärvning. Det ska bli jätteroligt. En ny utmaning, speciellt med tanke på att alla dessa pensionärer har så mycket arbetslivserfarenhet.
Vi syns i vimlet
Pyry

tisdag, augusti 18, 2009

Frågor som inte är så vanliga, men viktiga

Hej Hej
I går var jag på första körrepet för terminen. En trevlig och avslappnad tillställning. Vår körledare Ingegärd är ett energiknippe och hon är verkligen inspirerande. Vi ska uppträda med ett kortare program på Håbo festdag 22/8. Vår arbetarkommun kommer också att ha ett eget bord med kringaktiviteter under samma festdag. Hoppas solen skiner rejält och att det blir mycket folk.
Läste på nätet att FP´s kommunalråd i Haninge tar timeout pga. alkoholproblem. Han hade tydligen varit rejält berusad på jobbet i fredags och problemen lär har funnits i ett antal år. Det är nog rätt vanligt att högt uppsatta politiker, chefer mfl. kan vara på gränsen. Mycket representation, hård press på jobbet, långa arbetsdagar osv. Givetvis måste han precis som andra också genomgå en ordentlig behandling, men den här gången tror jag att han får sluta helt med alkoholen för att få förnyat förtroende från Fp.
Jag har fått rätt intressanta frågor i min facebook grupp - Pyry Niemi till riksdagen 2010. Bl.a. vad jag tycker om surrogatmödraskap, och plikten för svenska läkare att genomföra omskärelse på pojkar. När det gäller surrogatmödraskapet, dvs. kvinnor som väljer att föda ett barn genom insemination eller föra in ett befruktat ägg i livmodern men som sen lämnar över vårdnaden av barnet till annan förälder, är jag för den möjligheten. I Sverige har vi en lagstiftning som säger nej. Frågan är förvisso kontroversiell, vissa påstår att kvinnor i tredje världen kan utnyttjas mot sin vilja för billiga pengar att genomföra detta. Det är möjligt, men jag tror att det går att skapa etiska principer som styr bort den typen av beteenden. Jag tror att HBT personer och heterosexuella, infertila par som ensamstående, kan få större möjligheter till att få barn på det viset och på det viset också kunna ge en bra omvårdnad till barnen när det är så motiverade som blivande föräldrar. Vårt parti har inte offentligt tagit ställning i frågan, jag dryftar endast min egen uppfattning.
När det gäller omskärelse av pojkar i Sverige har SKL, - Sveriges kommuner och landsting, gått ut med en tydlig rekommendation om att landstingen ska genomföra den typen av ingrepp. Ungefär 3 000 pojkar omskärs i Sverige varje år, 1000-2000 av pojkarna får sin omskärelse utan att legitimerade läkare genomför ingreppet. Det är naturligtvis inte acceptabelt. Dessa småpojkar ska ju givetvis ha samma rättigheter som andra som opereras, att det sker under strikta former som regleras av hälso-och sjukvårdslagen. Landstingen har dock ingen skyldighet att betala för ingreppen. När vi kommer till ev. religiösa ställningstaganden, låter jag andra sköta den diskussionen.
Vi syns i vimlet
Pyry

måndag, augusti 17, 2009

När vi pratar Jämställdhet, då är det på riktigt..

Hej Hej
Efter en helg med spännande aktiviteter, känns arbetsdagen lustfylld. Albin satte personrekord på 600 m i Enköping. 1.50.76. Han kom trea i sitt lopp och var bara en sekund från att vinna loppet. Mycket bra jobbat. Jag är glad att han funnit en gren som han tycker om.
Jag provade golf, men slagen gick så uselt pga. att jag inte kunde hålla klubborna på rätt sätt. Vänstertummen är för klen, får vänta tills den blivit läkt helt enkelt. Min svärmors särbo Göran, spelade riktigt bra, men bäst var ändå Svenne som spelade över sitt handicap. Bra jobbat både Göran och Svenne.
Veteranmatchen slutade med förlust, 3- 2 till Rosersberg, ett lag som vi slagit flera gånger förut. Att jag får vara med och spela som utespelare är fortfarande ett mysterium. Nåväl, vi vinner nästa match i stället.
Usain Bolts magiska världsrekord, lär bli utraderat inom ett år. Jag påstår att han kommer att springa under 9.50 senast under 2010.... Lite måste man sticka ut hakan.
Mona höll sitt sommartal i Nacka, hon pratade mycket om jämställdhet. 30% av barnen till ensamförsörjande föräldrar, oftast kvinnor, lever i fattigdom enligt riksdagens utredningstjänst. Det är skrämmande siffror, som dessutom tenderar att förvärras pga. regeringens beslut om sänkta a-kassor, sämre sjukförsäkringar och försämringar i kommunerna pga. av minskade statsbidrag från regering och riksdag. Vi vill höja underhållsbidraget, i kombination med ökade statsbidrag till kommunerna så att de inte behöver sparka personal. Den offentliga välfärdssektorn har varit en garant för att många kvinnor ska få riktiga jobb. När den utarmas, drabbas kvinnorna i första hand. Så kan vi inte hade det. Det är lika illa, fast omvänt i det privata näringslivet. Här drabbas främst männen inom tillverkningsindustrin. När vi socialdemokrater föreslår möjligheter till omställningsutbildningar inför den framtida högkonjunkturen, slår regeringen fast att det inte behövs. Vi är dessvärre väldigt långt i från varandra i dessa frågor. Jämställdhet handlar ju om att alla människor ska ha lika möjligheter till arbete, utbildning, lika lön för lika arbete osv. Det är också en rättvisefråga och en tillväxtfråga. Ju fler som kan klara sin försörjning utifrån egen inkomst, desto mindre behöver stat och kommun bidra med försörjningsstöd odyl. Det här fattar inte regeringen, eller så är den så cynisk att den inte vill investera i människors livschanser, det vill vi socialdemokrater. Moderaterna och stödpartierna vill strypa livschanserna och skapa ett samhälle där människor värderas i från inkomst och uppväxtmiljö. Det är därför som alliansregeringen misslyckas så kapitalt med sin "arbetslinje". Den gäller inte för alla, och det är sannolikt hela poängen. Stora delar av den arbetsföra befolkningen ska helt enkelt lära sig att veta hut och buga för överheten..enligt alliansregeringen.
Vi syns i vimlet
Pyry

fredag, augusti 14, 2009

Rättvis vård, kräver prioriteringar...

Hej Hej

Hörde av en partikamrat i går att några vårdcentraler i Stockholm, hade ombett patienter att komma till vårdcentraler för en kontroll när patienter berättat att de har träningsvärk.Intressant, deras ersättningssystem bygger nämligen på att främja så många besök som möjligt, i fall besöken behövs eller ej är inte särskilt intressant, det viktigaste är att folk tar sig till vårdcentralerna så att de kan plocka hem så mycket pengar som möjligt. Det är också så att i Stockholm är hälften av vårdcentralerna i privat ägo. Jag påstår att det sker "överbehandlingar" för att tjäna stålar, samtidigt som ägarna plockar hem ökade vinster. Dina och mina skattepengar går till onödig vård, som vinsterna från denna onödiga vård ges till ägarna till vid de vinstdrivande vårdcentralerna. Jag förstår att privata företag måste ha vinst, men inte som en följd av ett uselt system där andra, mer behövande människor kan få sämre vård, pga att pengar betalas ut till vårdinsatser som inte behövs. Det här är riktigt dåligt och mycket orättvist. Jag blir så in i Norden förbannad på den här typen av välfärdsslöseri. Rättvis vård kräver prioriteringar, vi socialdemokrater anser att vård ska ges utifrån behov, plånboken får aldrig styra dessa vårdprioriteringar.

Jag ska göra ett seriöst försök att spela golf i eftermiddag. Vi får se i fall tummen håller. Jag låter som en riktig gnällspik som hela tiden återkommer till en tumme, men jag saknar golfen, så är det bara..:-)

Opionionsläget är stabilt över sommaren, utöver mätningen från United Minds, där SD ligger på riksdagsnivå. Ser framemot kommande mätningar också, men det är ju inte förrän vid valet som vi vet resultatet. Jag tror dock att vi nått botten och att det sakta men säkert kommer att klättra uppåt.

Ja, nu är det snart helg, något tänkvärt att ta med sig..

Min är du, och din är jag
Självklart som ett andetag
Du är låst inne
djupt i mitt sinne.
Nycklarna kom bort en dag
se´n jag stängt med dubbla slag..

Trevlig helg
Vi syns i vimlet
Pyry

torsdag, augusti 13, 2009

Piratpartiet och SD

Hej Hej
Åkte i från nycklarna till kontoret i morse. Tack och lov är mina arbetskollegor mer ordningssamma. Nåväl, det rullar på och arbetet känns intensivt och väldigt stimulerande. Hinner t.ex. bara blogga på lunchen...:-)
Noterade att Sverige vann träningskampen mot mitt födelseland Finland. Det var visst en sömnig tillställning. Elmander gjorde mål igen i landslaget för första gången på två år.
Såg att piratpartiet ställer upp de allmänna valen, men att bara de skarpaste får medverka. Intressant filosofi från den förmögna grundaren Falkvinge. Integritetsfrågor ska visst vara huvudfokus. Nåväl, upp till bevis..
SD är på en riksdagsplats enligt Aftonbladet/United Minds. SD kan visst bli vågmästare, och i sämsta fall kommer vi ha en alliansregering som stödjs av ett främlingsfientligt och rasistiskt parti, eller möjligen som tom ingår i en fortsatt alliansregering. Det måste till krafttag för att det inte ska ske. KD balanserar fortfarande på spärren, så även C. Det kommer att bli ett intressant val, tror dock inte att piratpartiet tar sig in. Det sämsta med resultatet skulle vara i fall det inte blev ett tydligt block som får egen majoritet utan att ett vågmästarparti som ev. SD skulle få oanade maktmöjligheter. Se bara hur det har utvecklats i Danmark, Frankrike och andra länder där rasistiska partier slagit rot. Inte bra för demokratin, ej heller för bevarandet av ett socialt och mångkulutrellt samhälle. Jag och andra bävar för detta...
Dags igen för det politiska vardagslivet att starta igång. Det är många frågor som måste belysas och ventileras inför kommande valrörelser. Privatiseringar, välfärdsförsämringar, friskolor och annat. Vi kommer ju att ha en kongress i slutet av oktober. Ska bli riktigt roligt att vara med. Nu närmast har vi dock ett kyrkoval. Jag ska skriva lite mer om det under nästa vecka.
Vi syns i vimlet
Pyry

onsdag, augusti 12, 2009

Även solen har sina fläckar.

Hej Hej
Efter två dagar på den nya arbetsplatsen, känns det fortfarande - nytt och spännande. Smart och trevlig medarbetare. Bra diskussioner och en stark drivkraft kring att komma vidare och framåt. Det gillar jag.
I går kväll sprang Albin och jag ett antal km tillsammans. Albin har ett sånt fint flyt i sin löpning, medan jag mer och mer ser ut som stenstod som flyttas framåt... Åldern kommer inte ensam. Jag gillar att jogga, men visst märks det att benen inte är lika rörliga som förr. Återhämtningen tar lite längre tid och stelheten inträder snabbare, trots stretchning. Även solen har sina fläckar...:-)
Såg på nyheterna i morse att Hovsjöskolan i Södertälje brunnit ner. Trist för det 550 eleverna som saknar lokaler from nästa vecka. Straffet kommer säkert att bli jobbigt för de som anlade branden. Ingen bra start på vuxenlivet. Nu antar jag förvisso, men det är ganska sannolikt att det är någon/ra yngre person/er som genomfört dådet.
När moderaterna lovade att genomföra det fjärde steget i jobbskatteavdraget, genomförde de också det slutliga dråpslaget mot sveriges pensionärer. Arbetslinjen håller inte, den ger inte de effekter som de nyliberala ekonomerna förutspått. Konsumtionen och benägeheten att anställa mer personal ökar inte och de i sin tur gör att staten förlorar ytterligare skatteintäkter. Att då sänka skatterna ytterligare för alla utom pensionärerna, är inte bara svekfullt, det är också ekonomiskt hål i huvudet politik. Nu när vi har chansen att investera i välfärden, genom ökade statsbidrag till kommunerna och möjligen kunna få in än fler anställda som en följd av indraget beslut i det fjärde jobbskatteavdragssteget, bör ju regeringen rimligtvis ta den chansen och även nyttja möjligheterna att få i gång hjulen i den svenska samhällsekonomin.
Jag är säker på att huvuddelen av de som får skattesänkningar är beredda att avstå i fall pengarna går vård, skola och omsorg. Att sedan regeringen inte tycker att vi kan prata om rättvisa när de avvisar förslaget om skattesänkningar för pensionärerna, visar på att vi är i ett 2/3 dels samhälle. Det som är allra mest rättvist och logiskt är att återta jobbskatteavdraget för alla, använda de 65 miljarderna till välfärdssatsningar och då skulle alla bli rättvist behandlade. Då skulle också pensionärerna åter bli en del av skattegemenskapen, utan negativ särbehandling och vår välfärd fick den positiva injektion som den behöver i dessa jobbkristider.
Vi syns i vimlet
Pyry

tisdag, augusti 11, 2009

När vi gick åt varsitt håll och möttes på halva vägen...

Hej Hej
I går kväll, när jag fick lite ledig tid, blev jag inviterad på en promenad med Christine. Jag tackade ja, bytte snabbt om och ställde mig vid tomten. Letade därefter runt på tomten och kunde inte hitta henne. Frågade barnen, de svarade unisont att hon gått i väg. Jag blev lite putt, traskade i väg själv och kom väl halvvägs, då jag till min glädje mötte Christine. Hon hade varit och påtat lite utanför tomten, blivit lite putt för att jag gått i väg. Nåväl, vi fick traska hem tillsammans och det var ju trevligt i alla fall.
Sonen Albin fick veta att han får vara en av Bålsta IK tre representanter i Upplandslaget i friidrott på lördag. Tävlingen är i Enköping och Albin ska springa 600 m. Jag är glad och stolt att han blivit uttagen.
Jag saknar golfen. Kan inte spela pga. tumskadan. Hoppas den läker lite snabbare. Vore trevligt att nöta lite fairway och greener.
Lite intressant med moderaternas ekonomiska utspel. Att tillföra ett ospecificerat antal miljarder till kommuner och landsting inför nästa års budget. Först ska summorna förhandlas med övriga borgerliga regeringspartier och därefter kommer förslaget. Luktar valfläsk lång väg. Det som gjorde mig mest irriterad är att det avser att genomföra fler skattesänkningar. Helt galet i dessa tider. Varje krona som kan avändas till välfärdens kärna, ska användas där och inte hamna i fickorna hos redan de rika.
Vi syns i vimlet
Pyry

måndag, augusti 10, 2009

"Måndagmorgon"...

Hej Hej
Borde väl inte blogga, men fick en liten stund över. Solen ligger i dis, men det är ok. Vädret ska visst bli varmt i dag också. Nytt uppdrag påbörjas idag och det känns bra. Jag är väl omhändertagen.
Blev lite extra glad i går, när IFK Göteborg återtog serieledningen. Alla övriga resultaten gick Änglarnas väg + att Gefle IF vann mot Elfsborg. En bra fotbollsöndag helt enkelt. Änglarna vann mot Örgryte med 1-2 och båda målen gjordes av Tobias Hysén. Jag tror att han kommer att vinna skytteligan i år.
Ingen golf på nästan en vecka. Försökte spela i fredags, men min stukade tumme satte stopp redan vid första tee. Hoppas på snabb läkning, saknar golfen rejält. Behöver han en frisk tumme också för fotbollens skull, ifall jag måste ställa mig i mål till kommande helg.
Albin och Oliva satte tre personbästa i helgens Gurkspel i Västerås. Det var en varm dag, men bägge barnen kämpade tappert och det roligt när de bli lite sporrade av sina egna framsteg. Även föräldrarna blir stolta och glada..:-)
Såg att Lars Ohly körde sitt sommartal. Han gav Israel en rejäl känga, vilket jag i och för sig tycker är riktigt, men han är aningen tuff i sina ordval. Sen kan jag väl tycka att en handelsbojkott från EU mot Israel inte är bästa vägen till försoning. Hela konflikten känns för närvarande bottenlös. Israel och Hamas har grävt ner sig alltför långt i skyttegravarna och nationella brösttoner gör ingen nytta inom diplomatin. Dags för nya medlingsförsök från EU, FN och USA. Jag har vissa förhoppningar på Hillary Clinton. Under Bill Clintons tid som president, kom fredsarbetet långt, men sköts i sank pga George Bush synnerligen Pro Israeliska inställning. Vilket inte gagnade några andra än det starkaste lobbygrupperna i USA. Jag har också förstått att Barack Obama öppnat dörren till försoningssamtal med Palestinierna också.
Vi syns i vimlet
Pyry

fredag, augusti 07, 2009

Hur är det med jämställdheten inom Moderaterna?

Hej Hej

Sommarvärmen består. Läste på dagens Text Tv att moderaterna är ett ojämlikt parti. Huvuddelen av de "tyngre" uppdragen innehas av män. Det är förvånade med tanke på att M aspirerar på att bli ett bredare parti, utan alltför mycket "överklassambitioner", men återigen visar verkligheten en annan sida. Den politiska besättningen i varje parti bör återspegla hur deras väljargrupper ser ut, moderaterna har också fler manliga sympatisörer, men för att bli riktigt vardagsnära måste M ha fler kvinnor bland de förtroendevalda. Det som också är förvånande är ju att deras kvinnoförbund offentliggör den här kritiken. Det får mig att tro, att kritiken internt i partiet är rätt stor och att det pågår en tuff diskussion inför det kommande nomineringarna. Intressant, moderaterna har ju betydligt svårare frågor att hantera, bl.a. den eskalerande jobbkrisen.

SSU kongressen var väldigt intressant. Jag lyssnade bla. till avsnitten om studiefinansiering, kriminalitet-rättsväsende, socialpolitik och hälso- och sjukvård. Duktiga talare, bra argumentation och debatter. Mitt i en pågående diskussion, avbröts samtalen och SSU´s "Röjare" bjöd på en härlig sånginsats. Våra SSUare från Uppsala var taggade och intresserade, jag bidrog med lite tips, och de var verkligen duktiga och jag har goda förhoppningar om att många av dem stannar kvar inom politiken framöver.

I morgon tävlar både Albin och Olivia vid Gurkspelen i Västerås. Ska bli trevligt och spännade och roligt att följa deras insatser. Vädret ska visst fortsätta att vara bra, så det kan bli en riktigt bra dag.

Jag kollade på Oliver Stones film, Plutonen, i går kväll. En ganska grym film om hur soldaterna i Vietnam, krigade lika mycket mot varandra som mot vietnameserna. Scenerna där de dödar civilister och bränner ner en by är väldigt otäck och realistisk. Det var några år sedan som jag såg filmen och den kändes fortfarande som hyggligt "ny".

Ja, det är fredag. Allt är möjligt.

Vi syns i vimlet
Pyry




torsdag, augusti 06, 2009

SSU-kongress- vilket lyft

Hej Hej

I dag blir det en mycket kort blogg. Jag var på SSU kongress i Uppsala. Skitroligt. Vilket engagemang och vilka duktiga SSU are. Jag blev grymt imponerad av talen, sången och även hela arrangemanget. SSU arna var trötta, men verkade lyckliga. Jag fick förmodligen en försmak av höstens partikongress i form av viktiga politiska frågor. Det finns en framtid för vårt parti, det är mycket glädjande.

Fortfarande högsommarvärme. Skönt. Den här sommaren känns redan mycket bättre än förra sommaren. Jag njuter för varje ledig sekund och på måndag kör vardagen i gång. Nytt jobb och nya möjligheter. Det ska bli roligt.

Nej, snart dags för aktuellt. Samlar ihop grejerna och landar i favvofåtöljen.
Vi syns i vimlet
Pyry

onsdag, augusti 05, 2009

Hem ljuva hem kan vara ett helvete för vissa...

Hej Hej

Vilken härlig sommardag. Riktig högsommarvärme. Lite tid kvar på ledigheten och väldigt få förpliktelser. Ska visst besiktiga bilen på fredag. I övrigt lugnt. Såg att landshövdingen på Gotland fått sparken. Hennes uttalande kring att rika borde ha en slags gräddfil vid bygglov var inte särskilt väl övertänkt. Dumt helt enkelt. Nåväl, vi får se vem som tar över så småningom. Uppsala län kommer också att få en ny landshövding snart.

I sommar har jag tagit del av många sorgliga historier kring våld i hemmet. Kvinnor och barn som blir kränkta, misshandlade, hotade och förföljda. Jag är väldigt bekymrad över detta. Vi lever i en demokrati, med en anständig samhällsstruktur. Polisen, sociala myndigheter, hälso-och sjukvården är bra insatta och har bra metoder för att både förebygga och hjälpa till när kvinnorna och barnen behöver stöd, skydd och en utväg. Trots detta är mörkertalet stort och många kvinnor lever i en ständig rädsla under bitvis hemska förhållanden. Så får vi inte ha det. Det är alldeles för många män som har en vidrig och vriden kvinnosyn. Män som saknar förmåga till empati, kärlek och medmänsklighet. Män som hatar kvinnor helt enkelt. Kontroll och maktbegär i kombination med bitterhet och frustration är nog så bra grundbultar för dessa män som kontinuerligt och systematiskt misshandlar, terroriserar och förstör. Det måste till massiva utbildningsinsatser i kombination med utökat stöd till rättvårdande myndigheter i form av metoder och personal som kan hantera och identifiera de gömda misshandelsfallen. Vi måste fortsätta att fostra pojkarna i ung ålder att respektera och värdera tjejerna och så småningom kvinnorna som likvärdiga medmänniskor. Vi kan aldrig acceptera att tjejerna blir kallade för horor när de går i skolan, redan där finns en ytterligare grund för kränkningar och terror. Vi har sagt att vi samhället ska bli bättre på att lösa vardagsbrotten, det här är definitivt vardagsbrott, som måste prioriteras. Visst är det fördjävligt att en människa drabbas av ett inbrott, hela hans-hennes hem känns otryggt under en tid, men kvinnorna och barnen som utsätts för hot och våld drabbas dagligen av terror i sina hem och om inte dessa brott kan prioriteras så vet jag inte hur vi ska kunna förklara att vi lever i ett modernt och demokratiskt samhälle. Jag vet att många kvinnor skäms och rädda för att anmäla brotten, men om du känner någon som drabbas eller misstänker att så är fallet, tveka inte att anmäla. Vi måste bli fler som tar terrorn på allvar och försöker göra något av det. inte bara polisen, sociala myndigheterna, hälso- och sjukvården och kvinnojourerna.

Ja, ännu en dag i sommarsverige, jag hoppas att inte alltför många kvinnor blivit kränkta och misshandlade..

Vi syns i vimlet
Pyry

tisdag, augusti 04, 2009

Golf och lite mer golf

Hej Hej

Ledigheten fortsätter ett tag till. Vi ska hälsa på hos goda vänner i Enebyberg i kväll. Trevligt med lite umgänge och barnen leker jättebra tillsammans. Det är märkligt med golf. I går och för två dagar sedan, spelade jag som en kratta. I dag gick det lite bättre. Utslagen fungerade hyggligt och vissa inspel kom direkt in på green. Nåväl, det är bara att nöta på. Puttarna är dock fortfarande väldigt osäkra.

Såg att Kaupthing bank, hade lånat ut 65 miljarder innan den gick i KK, utan säkerheter. Riktigt illa för islänningarna och även de som lånat pengar av banken utomlands. Tänk att hybris och makt fortsätter att berusa och få även så kloka människor att begå dumheter och brottsliga handlingar. Vänskapsband och nepotism förekommer överallt och många gånger helt hämningslöst. Jag förstår att Island slutligen gjort en formell EU-ansökan. Personligen tycker jag att vi i Sverige ska ha Euron som valuta. Det lönar sig på längre sikt och vi får en större stabilitet. Hade Island haft Euron, skulle fallet inte blivit så stort.

Eftersom det är filmtider, kan jag rekommendera en riktigt rolig film på DVD, Talladega 500, som handlar om en amerikansk rallystjärna som upplever både uppgång och fall. En helt galen historia, med riktigt bra skådisar. Må vara att handligen är tunn, men det finns kommentarer coh scener i filmen som gjorde att jag garvade högt och mycket intensivt. Will Ferrell, John C Reilly, Gary Cole (han som var Jack Killian i serien en röst natten) och Sascha Baron Cohen (Borat och Brüno) var härligt roliga.

- Om man inte tar nästa steg, blir man lätt stående på ett ben...-

Vi syns i vimlet
Pyry




måndag, augusti 03, 2009

I solens tecken

Hej Hej
Ännu en dag med ledighet. Jag har knappt en vecka kvar innan jag börjar ett nytt jobb- organisationsombudsman med ansvar för nationell medlemsvärvning åt PRO. Ska bli riktigt roligt att få fler arbetskamrater igen och nya spännande arbetsuppgifter. Visste du att PRO är nordens största organistaion för pensionärer och har över 400 000 medlemmar.

IFK Göteborg fick kämpa sig till en poäng mot Häcken i går. Lite formsvacka för närvarande, hoppas att det släpper snart.

Mitt golfspel är riktigt dåligt just nu, har inte haft så dåliga scorer på flera år. Vet inte varför det går så uselt. Närspelet är lite bättre, puttarna som var riktigt bra förra året är dåliga och utslagen är under all kritik. Jag vet att det sitter i huvudet, det är bara att nöta på och hoppas att det vänder.

Såg på TV i går att Skolminister Björklund lovade nya miljarder till kommunerna nästa år, för att minska trycket på socialbidragskostnaderna, så att inte välfärdstjänsterna drabbas. Han lovade också nya utbildningsplatser. Jag skulle kunna säga bra, men det är bara en halvmesyr som vanligt. 10 000 platser är alldeles för få, vi skulle behöva 50 000 nya utbildningsplatser. 3 miljarder extra till kommunerna är för lite, det skulle behövas minst 5 miljarder extra i år och lika mycket nästa år för att klara av att bevara välfärdssektorn på ett bra sätt. Det här typiskt för regeringen, när det i princip är kört, då reagerar den. Enda positiva var att Björklund, efter lite press var aningen självkritisk. Han tyckte nog att det var aningen sent med åtgärderna. Nåväl, det är tufft att vara minister och partiledare....speciellt om man inte sköter jobbet som minister på ett vardagsverkligt sätt ( enligt min uppfattning).

Jag lyckades plöja igenom, tillsammans med familjen, tre filmer på två kvällar - Benjamin Buttons otroliga historia (liv), Mammut av Lukas Modysson och Gran Torino med Clintan. Måste nog säga Clintafilmen var bäst. Mammut var stressande och rätt ytlig, bra filmad men ointressant. Benjamin Button var oerhört snygg filmad, men ingen analys eller fördjupad insikt i karaktärerna. Clintan filmen var bra, eftersom det var Clintan show- Butter gammal gubbe, med stort hjärta som vänder från rasist till att tycka om asiater.

Ja, så var det med det.
Vi syns i vimlet
Pyry





lördag, augusti 01, 2009

Sommaren fortsätter..ett tag till

Hej Hej

Ja, nu är jag tillbaka efter en tids bloggledighet. Sommaren är fortfarande ok och även om det regnar känns det som att det finns lite mer sommar att njuta av. Kräftpremiär snart och jag längtar till det goda sörplet, dryckerna och sångerna. Jag har verkligen inte tänkt alltför mycket på politik under de senaste två veckorna. Jag sörjer med familjen i Rinkeby som dog i branden. Tragiskt att en hel familj bara försvinner. Under lediga veckor tar jag mig tid för reflektion och eftertanke. Känner att jag sällan får möjligheter att sväva ut i grubblerierna och försöka plocka fram nya och mer kreativa idéer. Allt går så fort numera och vi ska ju hinna med att göra det mesta så effektiv som möjligt. Nåväl, jag har dragit igenom fyra böcker på knappt 14 dagar, lite verklighetsflykt. Läste bl.a. Odjuret av de svenska författarna Roslund och Hellström. En riktigt obehaglig bok som handlar om skuld och bestialiska mord. Mycket välskriven, men inget för den som blir berörd väldigt lätt.

Noterade också att Zlatan är klar för Barcelona. Bra jobbat. Han är värd att få vara med i världens bästa klubblag. Jag är säker på att hans karriär kommer att ta ett ytterligare kliv uppåt. Zlatan är verkligen en av världens bästa spelare.

Mitt favoritlag i allsvenskan, IFK Göteborg, har dessvärre tappat serieledningen. Förlusten mot Trelleborg, var rent onödig och slarvig. Hoppas bara det var en plump i protokollet. Nya tag framöver. Det kommer att bli en spännande höst.

S, V och Mp har skrivit en gemensam artikel i Aftonbladet som handlar om familjepolitiken. Vi vill införa begreppet Stjärnfamiljer. Familjer som likt stjärnor, lyser klara och spretar lite Det kan vara regnbågsfamiljer, ensamstående föräldrar, familjer som kanske har barnen på olika håll. Vi vill också stärka rätten för ensamstående kvinnor att få insemination, precis som vi beslutade om att lesbiska ska ha den rätten. Vi måste också anpassa barnomsorgen till den moderna familjebildningen. I dag förväntas det att när den ena vuxna ska börja sitt kvällsskift, måste den andra vuxna i familjen ta över vårdnaden av barnen på kvällen. Det är inte rätt, även ensamstående ska ha möjlighet till kvälls- och nattdagis. Möjligheten att kunna lämna föräldrapenningsdagar till viktiga personer som involveras i barnet liv i ett tidigt skede bör också prövas. Eller varför måste det bara vara två vårdnadshavare, kan vi prova möjligheten att få en fler dito till varje barn. Mycket måste moderniseras och diskuteras. Vi måste dock börja arbetat redan nu för att möta framtiden och nutidens behov av reformer i den viktiga och vardagsverkliga familjepolitiken.

Vi syns i vimlet
Pyry