onsdag, juli 15, 2009

Sommaruppehåll...

Hej Hej

Hoppas du har det bra i sommarvärmen. Jag tar lite sommarledigt från bloggandet och återkommer den 31/7. Behöver lite inspiration och ny energi inför den spännande och roliga hösten. I dag har solen spridit ljus över Bålsta. Jag och familjen gjorde en utflykt till Stinsen i Häggivik. Ett köpcentrum som vuxit rejält i omfång de senaste åren. Det blev ett par sandaler och lite snorklingsutrustning.

Barnen är på träning och hustrun gör lite frivillig arbete åt Röda Korset. Jag ska i väg på fotbollsträning alldeles strax. Det är lustigt att grabbarna fortfarande låter mig vara utespelare, min teknik är usel (jag är ju fd målvakt) och lyckas jag få i väg en passning rätt, är det lilla julafton.Jag har också tagit lite golfledigt. Slagen är ojämna och jag behöver få tillbaka tekniken igen. Jag stod på ranchen och tränade utslag i går. Kändes lite bättre, men det finns att göra för att få tillbaka feelingen. Nåväl, jag berättar mer efter i början av augusti.

På den politiska fronten är det stiltje, det enda som glädjer är att regeringen efter mycket vånda äntligen lovat hjälpa de boende ekonomiskt runt Österfärnebo, Gysinge för att bekämpa myggplågan. Det är nåt alldeles förfärligt vad mycket mygg det finns där. Jag var dit förra försommaren då det var ett mellanår, och då var det riktig mycket mygg.

Slutligen något tänkvärt, så här i Juli:
- Lyckans fjäril sätter sig på axeln på den som har tid att vänta-
Glad sommar
Vi syns i vimlet
Pyry

tisdag, juli 14, 2009

Högsommar-lättja och en del arbete...

Hej Hej

Jag hittade läckan i förrgår. Var undrar du säkert, jo vid ena hörnet av vår "poolguard", dvs skyddsduken som läggs över vattnet på kvällen för att förhindra att t.ex. djur trillar i. Den drivs med hjälp av vattentrycket från poolpumpen och kopplingarna sitter vid hörnen. Det var ett vinkelplastör som spruckit, vilket gjorde att vattnet "forsade" ut. Inte så hemskt möjligen, men vi fick fylla på varje dag med vatten, så att nivån kunde hållas. I fall vattenivån sjunker för mycket är det risk för att poolpumpen drar torrt och går sönder. Vi hade svårt att få upp poolvärmen, eftersom vi fyller på med kallt vatten. Nu är det fixat, får vi se vad som blir nästa utmaning. Poolen är ändå 27 år gammal, så det kommer säkerligen en massa annat underhållsarbete. Mitt tips till dig som är husägare- om du inte absolut måste, skaffa dig inte en pool. Mycket investeringar, mycket arbete och lite utfall... sommaren är ju ändå ganska kort i Sverige. Vår pool fanns redan när vi köpte huset för 11 år sedan.

Golfen går riktig usel fn. Spelade i fredags, lyckades få ihop 18 p på de sista 9 hålen, spelade i lördags, då gick det riktig uselt, spelade i går kväll nästan lika illa då. Hade förvisso en birde på ett par 4 hål i lördags, i övrigt nattsvart. Bara att ställa sig vid ranchen och träna utslag.

Änglarna - IFK Göteborg leder allsvenskan trots förlusten mot AIK i går. IFK missade dessutom en straff. Jag tror att det kommer att fortsätta vara en knallhård serie under sommaren-hösten.
Hangaroundgänget Gefle hänger i, det har över 20 p och spelar hyggligt stabilt, tror att det fixar nytt kontrakt till nästa säsong.

Politiken är väldigt sommarledig just nu, inte ens vårt parti har särskilt mycket nytt på SAP´s hemsida. Vi behöver lite sommarlov, för det kommer att bli en intensiv höst. Snart bara ett år kvar till det stora allmänna valet. Ska bli spännande att se det slutresultatet. Det kommer att handla om vem som står för det bästa regeringsalternativet. Vi börjar ju så sakteliga se att M tappar mark, eftersom det inte klarar av att hantera jobbkrisen. De väljare som röstade blått för arbetslinjens skulle känner säkert en stor besvikelse på de uteblivna leveranserna av arbetstillfällen och utbildningsplatser. Politik handlar om att vilja och lyssna. Det handlar också om att leverera. Göran Persson intervjuades i TV4 och han hade en analys om Obama. En oerhört vältalig och duktig talare, nu måste han också leverera för att bli en historisk president. Jag tror att han gör det, däremot är jag säker på att tomgångsalliansen inte kommer att göra det av rent ideologiska skäl. Tomgångsalliansen vill skapa ett Sverige där 2/3 av befolkningen måste slita ont, för att finansiera den rikaste befolkningens skattsänkningar.Det är viktigare att vara flashiga inför TV-kamerorna under EU-ordförande skapet än att lägga grunden för en bra vardagsverklighet för miljontals boende i Sverige.

Vi syns i vimlet
Pyry

lördag, juli 11, 2009

Takpannor och sommarskurar

Hej Hej

Vi hade en hellyckad kväll i går i glada vänners lag. Vi brukar träffas på Åbergs museum och käka tapas och dricka gott för att fira semesterns inträde. Därefter poolbad och bastu för dem som önskade hos oss. Lite trött i luvan i morse, men det var bara att kliva upp och cykla i väg till vännerna Tessan och Johan. Jag lovade att hjälpa till med garagebygget, min uppgift var att bära upp tegelpannor till taket, med andra grabbar la pannorna på plats. Mycket pannor blev det, lite stel är jag men i övrigt ok. Vi kämpade på i ett högt tempo för att slippa sommarskurarna. Jag tror minsann att vi hann.

I kväll ska jag och Johan i väg på en lite golfrunda. Han har grönt kort, dock inget officiellt handicap. Ska bli roligt att följa hans spel. Vädret verkar också vara ok. Spelade i går på Sollentuna GK. Det första 9 hålen var riktigt usla. Det regnade från alla håll, jag fick ihop 10 p. Det sista 9 hålen gick bättre, fick ihop 18p. Spelade med gamla konsultkollegan Gunnel. Trevligt att spela på en ny bana.

Lite sommartorka på den politiska fronten. Obama och gänget i G8 gruppen försökte enas om en gemensam klimatstrategi. Halvering av koldioxidutsläppen fram till 2050. De må låta ambitiöst, men i grunden rätt tandlöst. G8 gruppen vill nämligen utgå från dagens nivåer, medan miljöexperterna vill utgå från 1990 års nivåer. G8 länderna står för över 60% av alla utsläpp och det krävs betydligt tuffare målsätningar för att vi ska minska utsläppen under de närmaste 40 åren. Det positiva är dock att USA äntligen börjar intressera sig för miljöfrågorna, efter år av passivitet och ryggradslöshet under Bush-eran. Jag är säker på att Obama kommer att lyckas få igenom en mer offensiv klimatstrategi under de närmaste åren.

Vi syns i vimlet
Pyry

torsdag, juli 09, 2009

Mänskliga rättigheter...

Hej Hej

När jag vaknade, med ösregnet smattrande mot rutan, tänkte jag lite melankoliskt- Sommaren är kort- det mesta regnar bort.. men det här är ju essensen av svensk sommar. Det regnar ibland, solen skiner i bland, det är molnigt med uppehåll i bland osv. Bara att bita i hop. Var ute med mina bästa och äldsta grabbpolare i går- Pelle och Rille. Kul kväll, med bra snack som vanligt. Från djupt till grabbigt. En rolig kväll för oss 40+ are...Kvällskorven innan pendeln var dock en riktig smitthärd, fy farao..det tar nog en tid innan jag köper något dylikt från ett gatukök.

Sverige är en demokrati. Vi lever i ett land som bejakar mänskliga rättigheter.Det tar vi alla för givet. Alla ska behandlas lika, ingen får diskrimineras, vi ska fördela våra gemensamma resurser så att alla får lika möjligheter till utbildning osv. Vi har yttrandefrihet, meddelandefrihet, tryckfrihet osv. För oss är det en självklarhet, men även vår demokratiska strävan naggas i kanten. Välfärdssamhällets fundament bottnar i de mänskliga rättigheterna. Oavsett ålder, inkomst, kön, nationalitet ska vi som bor i Sverige har rätt till samhällets grundtrygghet- En trygghetsförsäkring när vi drabbas av arbetslöshet eller utanförskap, rätten till ett bra innehåll i vår obligatoriska 9-åriga grundskola, en äldreomsorg som tar avstamp i de äldres behov av god omsorg, omvårdnad och hälso-och sjukvård osv. Jag anser att dessa grundläggande rättigheter tillsammans med andra liknande dito håller på att utarmas i en sån utsträckning att vårt demokratiska inflytande över välfärden försvagas alltmer, samtidigt som de kommersiella krafterna får ett större inflytande över vår vardag.

Mycket av det här bottnar i ekonomiska teorier. När regeringen har genomfört historiens största och mest revolutionerande skattesänkningen, har vi samtidigt fått ett allvarligt hot mot vår demokratiska system. Med skattesänkningarna följer med automatik ett minskat manöverutrymme kring den gemensamma insynen och inflytandet över skolan, vården och omsorgen. Ju mindre pengar som kommuner och landsting har att fördela, desto större blir behovet hos medborgarna med stor köpkraft att investera i privata lösningar för att få tillgång till de olika välfärdstjänsterna. De som har mindre köpkraft, kommer även fortsättningsvis att använda de krympande offentliga tjänsterna, vilket medför att kvalitén kan försämras och samtidigt får vi ett ökat gap mellan de som har råd att köpa välfärdstjänster och de som inte har råd. Vi pratade tidigare om hotet av ett 2/3 dels samhälle. Ett samhälle där 1/3 del skulle få svårt att ha ett drägligt liv. Numera kanske vi måste börja prata om det omvända- 1/3 får tillgång till de bra välfärdstjänsterna och 2/3 delar får nyttja de krympande offentliga tjänsterna, som en följd av de gigantiska skattesänkningarna. Jag har inte belägg för detta, men jag ser tecknen i min vardag. Avgiftssamhället är här, och jag är övertygad om att det inte stannar här utan att den negativa utvecklingen kring de mänskliga rättigheterna till en gemensamt finansierad välfärd fortsätter under 2009-2010.

- Omtanke ger värme och vänskap-

Vi syns i vimlet
Pyry


tisdag, juli 07, 2009

När aftonen blir sval

Hej Hej

Efter en dag med lite olika aktiviteter är det dags för en sammanfattning. I morse väckte jag barnen. Det är ganska trötta på mornarna. Även de behöver lite sammanhängande semester. Albin packade sina saker inför morgondagens resa till goda vännerna i Enebyberg, Olivia ska åka med också. De stannar till fredag. Hoppas de får roliga och innehållsrika dagar. Pappa Janne i familjen har dock lovat att det ska få hjälpa till med att bygga en ny trappa..;-) Jag fixade lunch, stekt fisk med potatismos och grönsaker. Ungarna åt upp, utan tjat. Albin åkte i väg med goda vännen Alex och hans mamma Tessan till Grönan, de har fortfarande inte kommit hem. Hoppas de haft en riktigt rolig dag. Jag hämtade Christine från jobbet, vi åkte till Barkaby och köpte ett par nya golfskor till mig på rean. De kändes helt ok, jag fick testa dem lite under kvällen. Olivia hälsade på hos en kompis. Under kvällen har vi varvat Michael Jacksons minnesceremoni med engelsk landsbygdsdeckare- Morden i Midsomer. Ja, sen har det inte varit så mycket annat. Har knappt kollat nyheterna i dag. Känns rätt ok att vara mindre vetande i dag. Aftonen håller på att bli sval och visst är det lite tråkigt med det instabila vädret, men det är ju ändå juli och det kommer soliga dagar också.

Läste bland annat att regeringen satsning på sk. jobbcoacher stött på kraftig kritik. Regeringen har satsat närmare 3 miljarder kr och utfallet har blivit en tummetott. Givetvis i kombination med den tuffa jobbkrisen. Återigen en idé från tomgångsalliansen, som saknar både förankring och framtidsvision. För att coacha krävs det att det finns praktik och utbildningsplatser. Eftersom regeringen konsekvent undvikit att göra mer än det allra nödvändigaste har jobbcoachernas möjligheter att göra någon nytta minimerats radikalt och staten har satsat pengar på helt fel åtgärder.


Vi syns i vimlet
Pyry

måndag, juli 06, 2009

Tomgångsalliansen bejakar passiviteten...

Hej Hej

Inga överraskningar i helgen, en av systrarna Williams vann Wimbledon, Serena den här gången och Roger Federer vann herrfinalen, efter en riktig holmgång mot Andy Roddick. Hade Roddick tagit det andra setet, tror jag att vi haft en annan vinnare i år. Visst är jag glad för vinnarnas skull, men det hade varit roligt med lite förnyelse i år. Jag tycker att tennisen tappat lite av sin forna glans, speciellt inom herrtennisen, där servarna är så viktiga. Alla server så hårt och vinner poäng på serve-ess. Det är inte så roligt att titta på. Nåväl, det blir Wimbledon nästa år också. Jag tror minsann att vi har typ nästan samma kombatanter då också. GÄSP!

Almedalsveckan är slut också Fler seminarier och workshops än någonsin. Jag har inte varit där under den veckan, kommer kanske att åka dit nästa år. Vore kul att uppleva några dagar för att känna av stämningen. Det mest spännande utspelen kom i från oss i oppositionen(jag är inte partisk). Dels möjligheten att sänka skatterna för pensionärerna och även ge ytterligare möjligheter till arbete längre fram i livet. Dels kring fastighetsskatten. Det är bra att vi börjar formera oss på ett tydligt sätt inför den 19/9 2010.

Vi har också ett tydligt alternativ till regeringens missade chans att minska ungdomsarbetslösheten. Lägg ner Jobbgaranti för ungdomar och ersätts med vår modell- Jobbstart för unga. Jobbgarantin har inte fungerat och kommer inte att fungera. Efter sex månaders passivitet och utanförskap har endast 2 % fått möjligheter till utbildning och 5 % möjligheter till praktik. Det måste bli en förändring och det snabbt. Vi vill skapa en modell där ungdomar erbjuds utbildning, pratik och jobb direkt, utan passiv väntan. Vi vill också göra en något skärpt modell, där alla som varit arbetslösa i ett år måste påbörja en yrkesinriktad utbildning för att förhindra ett längre utanförskap. Ungdomar som inte får chansen direkt, riskerar ganska snabbt att hamna i ett mycket riskfyllt läge. Man blir beroende av bidrag, i många fall av försörjningsstöd och deras föräldrar måste bidra allt längre för att ge ungdomarna så mycket stöd som möjligt. Så kan vi inte ha det. Vi måste investera i ungdomarna snabbt och systematiskt, så att deras livschanser blir goda och möjligheterna till ett bra vuxenliv utökas rejält. Här har regeringens passivitet återigen visat att systemskiftet är här- Sköt dig själv och skit i andra. I de länder där ungdomarna har kommit in i samhället på ett tidigt stadium kan man också se att tillväxten blir bättre.

Nåväl, en lite tänkvärd fundering - Ett passivt samhälle är lätt att hantera....

Vi syns i vimlet
Pyry


fredag, juli 03, 2009

Den hårfina klyftan mellan framgång och motgång

Hej Hej

Noterade att systrarna Williams återigen möts i en Wimbledonfinal. Fjärde gången minsann. Nog för att det är roligt för de båda, dock inte för publiken. Skulle varit roligt med någon annan för att bryta deras Wimbledon trend. Jag skulle gärna sett någon annan än Roger Federer i final också, tror dock att han vinner i år igen. Det är lite roligare med förnyelse även kring dessa stora titlar.

S, V och Mp har haft en gemensam artikel om investeringar i välfärden. Du som har läst tidgare inlägg vet ju att vi lämnade ett stort överskott till den borgerliga regeringen att förvalta på ett ansvarsfullt sätt. Så har inte skett. + 70 miljarder kommer att vara ett - 150 miljarder under nästa år. Det innebär att staten har fått ett betydligt mindre handlingsutrymme för att göra nödvändiga satsningar på välfärden, inte minst i den offentliga sektorn nu när det är jobbkris. Regeringen har genomfört historiskt rekordstora skattesänkningar. Bland annat har Novus opinion genomfört en undersökning och ställt frågan i fall det är rätt att sänka skatten med fem miljarder kr för den femtedel som tjänar mest i Sverige. Svaret är tydligt - 66% svarar nej. För dessa miljarder hade vi kunnat stoppa nedskärningarna inom t.ex. skolan. Vi hade sluppit att säga upp 10 000-15 000 lärare. I fall vi drar det till sin spets. Skulle den nyliberala regeringen inte sänkt skatterna med 85 miljarder kr, hade vi kunnat t.ex. anställa - ca. 200 000 nya lärare. Nu tror jag inte vi behöver så många lärare utöver de befintliga, men vi kan definitivt inte sparka ut lärare utan att det får konsekvenser för hela utbildningssystemet och inte minst på innehållet i utbildningen. Låt inte barnen få betala krisen.

Det här är systemskiftet i dess allra grymmaste logik. Minska de offentliga utgifterna radikalt. För närvarande har intäkterna, dvs. de uteblivna skatteintäkterna pga. sänkningen till framförallt de rikaste, sjunkit med knappt 7%. Det innebär att de offentliga utgifterna, skola, vård och omsorg måste sänkas i motsvarande utsträckning för att vi ska nå balans i räkenskaperna. Det går inte att låtsas - vi kommer att bli väldigt påverkade av de minskade välfärdstjänsterna. Skolornas personal kommer att få slita dubbelt så hårt, när de blir färre. Likadant blir inom hälso-och sjukvården, äldreomsorgen osv. Det kommer att drabba eleverna, patienterna och brukarna.

Ett annat intressant jämförelseexempel är att skatterna sänkts lika mycket som det görs offentlinga investeringar i hus, vägar, underhåll osv. Tänk vad delar av dessa skatteintäkter kunnat användas till just nu när det är svårt för t.ex. byggjobbarna att behålla jobben. Det finns jättebehov av upprusting av miljonprogramsområden. Nu är ju tiden helt rätt för detta. Byggbranschen är i en lågkonjunktur. Priserna är betydligt lägre, framförallt på material och arbetstid. Men nej, regeringen fortsätter att ducka.

Hade vi haft makten - skulle vår politik byggt på att investerna i människors framgång, i stället för att, som högerregeringen bejaka och passivt uppmuntra till fortsatta motgångar. Ett år och två månader kvar till nästa val. Vi fortsätter kampen.

Vi syns i vimlet
Pyry

onsdag, juli 01, 2009

Lite disigare och möjligen dåsigare i dag...

Hej Hej

Försökte spela golf i morse. Gick riktigt dåligt, avbröt efter 8 hål. Jag har haft två skapliga rundor i veckan och givetvis måste det komma ett bakslag. Nåväl, nya tag till fredag. I morgon kommer Rickard och min guddotter Milla på besök. Det ska bli trevligt, då får jag ägna mig åt sociala aktiviteter i stället för golfsvingar.

Den borgerliga regeringen vill ju avreglera järnvägsnätet, för att släppa in fler konkurrenter. Jag tror inte på att den samhällsnyttiga järnvägsinfrastrukturen ska konkurrensutsättas. Jag är ganska säker på att vi får prishöjningar vilket leder till att färre åker tåg. Utvecklingen inom SJ är fn. motsatt. De har lyckats att vända den negativa trenden. Fler väljer att åka tåg, det är lättare att hitta billiga biljetter och tåget är dessutom vårt miljövänligaste transportmedel, om vi bortser från cykeln. S, V och Mp har enats om att riva upp alla beslut om avregleringar i fall vi får makten efter valet.

En annan viktig signal som getts av oss Socialdemokrater är att pensionärerna successivt ska lika skatt som de som arbetar. Mona Sahlin har också sagt att vi ska ge anställningsstöd på 100000 kr per år till de arbetsgivare som anställer personer som är 60 år eller äldre och för dem som väljer att arbeta vidare efter 65 år föreslår vi en skattestimulans på 40 000 kr per år.
Det är väldigt viktigt att vi är offensiva i dessa frågor, vi lever längre och en del vill fortsätta att arbeta, samtidigt är det alltför många som inte kommer tillbaka i arbete i fall det fått sluta runt 60 år-strecket. Sen är det riktigt illa att pensionärerna i dag som slitit för att bygga upp vårt land, får högre skatt än vi som arbetar. Det är ett mycket cyniskt beslut från den borgerliga regeringen. Vi kan aldrig acceptera detta.

Ja, lite disigare och kanske dåsigare. Har semesterfeeling i kroppen och gör lite lagomt med aktiviteter för att hålla hjärnan i trim.

Vi syns i vimlet
Pyry