fredag, maj 29, 2009

Ett jämställt Europa i sikte...

Hej Hej

En härlig dag i vardande. Solen skiner, verkligen vacker himmel och pingsthelgen förväntas bli riktigt varm och go. Jag ska fortsätta att valarbeta i Bålsta och även jobba vid LO-tältet i Uppsala, vid deras Pridefestival. Det känns som att valtempen höjs rejält och jag hoppas verkligen att vi får ett högre valdeltagande än förra valet. Det är 200 000 som förtidsröstat redan, dubbelt så många som förra valet. 

Byggnads genomförde en viktig aktivitet i går i Waxholm. Nämare 100 byggnadsarbetare inkl förbundsordföranden Johan Lindholm, Ardalan Shekarabi, Marita Ulvskog och Jytte Guteland, förtidsröstade i Waxholm. En symboliskt viktig händelse, för att påminna oss om Lavaldomen och att vi aldrig inom arbetarrörelsen kommer att rucka på principerna för kollektivavtalen. Det ska vara schyssta villkor för alla arbetare, oavsett vilket land i Europa som de kommer i från eller ska arbeta i. 

Har du tänkt på att regeringen i huvudsak lånar till skattesänkningar åt männen i Sverige. Det är en effekt av den orättvisa politiken i Sverige, men också i Europa. Kvinnor arbetar mer deltid, har fler visstidsanställningar, har lägre löner för likvärdiga arbetsuppgifter, tar ut mycket mer föräldraledighet än männen osv. Det innebär också att vi män, per automatik med högre genomsnittslöner får mer av skattesänkningarna, som lånas utomlands. Vi socialdemokrater får inte ge upp den kampen, ett jämställt Sverige och Europa. Vi anser bl.a. att varanann damernas ska gälla vid tillsättning av ledande poster inom EU. Vi anser att Europa parlamentet ska ha lika många kvinnor som män osv. Precis som vi vill att det ska vara i Sverige. Det är en viktig signal och framförallt en säker grund för att kvinnornas rättigheter och strävan efter likvärdiga löner prioriteras betydligt högre. 

Jag känner mig lite hänryckt i dag och tänkte avsluta med en dikt av Eeva Kilpi:

- Säg till om jag stör, sa han när han steg in, så går jag med detsamma.
   Du inte bara stör, svarade jag, du rubbar hela min existens. Välkommen -

Glad pingst
Vi syns i vimlet
Pyry

torsdag, maj 28, 2009

Vi måste gå från blått till rött

Hej Hej

Träffade en kvinna på torget i Uppsala i dag. Hon berättade att hon röstade Nej till EU när vi hade val för 15 år sedan. Nu kände hon att det var dags engagera sig, som hon sa, nu är vi med och då måste jag lära mig mer om parlamentet. Det är nog en ganska vanlig inställning till Europaparlamentet och EU. Det finns dock en viktig uppgift som måste genomföras : vi måste gå från ett blått Europa till ett rött Europa. Visste du t.ex. 18 av 27 EU-regeringar är borgerliga. 17 av 27 EU-kommissionärer är borgerliga. 431 av 785 EU-parlamentariker är borgerliga. Det är också en viktig grund för hur den stora jobbkrisen hanteras i Europa. Utan att vara alltför kaxig, är jag säker på att många av regeringarna i de blå länderna hade mått bra av en socialdemokratisk politik. Dessbättre har ett ett antal borgerligt styrda länder som t.ex. Tyskland fattat att man måste investera sig ur krisen, i motsats till vår egna borgerliga regering, som vill spara oss ur krisen. Det är så innerligt viktigt att Europa samarbetet fungerar över gränserna. Ta frågan om schyssta villkor för arbetare i hela Europa. De som kommer till Sverige, ska ha likadana arbetsvillkor - löner som våra arbetare, för att inte riskera oskälig lönedumpning. Det vill inte borgarna och moderaterna. De vill i stället införa en minimilön, som i många fall kommer att ligga på så låga nivåer attt det inte går att försörja sig. Lite kortare blogg i dag. Måste i väg och valarbeta.
Vi syns i vimlet
Pyry

onsdag, maj 27, 2009

IPRED och FRA, frågor som berör inför EP-valet

Hej Hej

I går var det en spännande dag. Jag fick delta i en rolig EP-debatt på Bildningscentrum Jan Fridegård i Bålsta. Min bils startmotor pajade, så att jag fick bogseras till min grannes verkstad, tack för att han(Magnus) hjälpte mig så snabbt, och därefter hem. Laddade batterierna, cyklade tillbaka till centrum och delade ut flygblad till EP-valet. Ardalan tycks gå hem hos många, det är roligt. Hem på kvällen, lite trött i knoppen, slötittade tillsammans med barnen på Goldeneye, det är så stora nu att det klarar den filmen, de blundar dock när det blir lite våldsamt. Avslutade med att slötitta på Krig och Fred, har kommit in lite i serien. Känns ganska ok.

På gårdagens EP-debatt med gymnasieelever som publik, blev det riktigt ideologiskt när vi diskuterade IPRED och FRA. Vänsterns och Miljöpartiets yngre deltagare argumenterade tillsammans med mig, för att det måste ske en rättslig prövning i domstol, innan man kan gå in och beslagta nerladdat material från personer som ev. har laddat ner filmer och musik. Borgarna försvarade, om än under galgen, deras förslag om att det räcker med att skivbolagen och filmbolagen kan gå till domstol och begära ut IP-adresser och därefter själva genomföra tillslaget mot privatpersonerna och vid ett senare läge ställa dessa personer inför civilrätt. Det är ett uselt förslag och mycket riskabelt avseende rättsäkerheten. När eller om det begås brott på internet, ska det utredas av åklagare och polis, inte skivbolag och filmbolag.  Vi har helt olika uppfattningar än borgarna kring upphovsrätten och fildelning/nedladdning.  När IPRED direktivet beslutades i EP, så gavs det en möjlighet för varje stat att göra det undantaget, som vi förespråkar. Det vill inte den borgerliga regeringen och deras riksdagsledamöter.  Det är inte privatpersonerna i första hand som ska jagas, utan de som masskopierar och laddar ner för kommersiellt bruk som är de stora bovarna. Men dessa aktiviteter ska också utredas av åklagare och polis.

Det märkliga är att tekniken går framåt, skiv-filmbolagen börjar tjäna pengar igen, många fler människor betalar för att köpa musik-filmer på nätet, svinnet som bolagen hävdar finns, uppvägs med råge av de vinster de börjar få ut via betalningar på nätet.  Det är dags för dem att följa och bejaka tekniken i stället för att vägra och förneka. Jag tror att den utveckligen finns och inom några år kommer Piratpartiets existens att vara klart hotad eftersom frågan förhoppningsvis blivit en icke-fråga, då vi tryggat integriteten på nätet.

Vi syns i vimlet
Pyry

tisdag, maj 26, 2009

Heja Blåvitt...

Hej Hej

Visst är jag mest förtjust i den röda färgen..men laget i mitt hjärta är Blåvitt..IFK Göteborg.. Änglarna.. Vilka goa grabbar. Leder allsvenskan. Tobias Hysén i storform och livet är gött å leva. Vinst i går igen. Malmö FF blev ingen munsbit, men en bra kämpainsats gjorde att matchen slutade 2-0 till blåvitt.  Jag hoppas att det blir ett bra fotbollår. Kanske hela vägen till allsvenskt guld..

Mitt hangaround gäng, Gefle IF går från klarhet till klarhet. De vann mot svåra AIK med 1-0. Mitt Gästrikehjärta slog ett extra slag. Vore skoj i fall Gefle kunde placera sig närmare toppen än botten i år. 

Jag sjöng med kören Envisorna i går. Min egen insats var sådär. Är inte riktigt i form med rösten och jag har dessvärre inte kunnat repa särskilt mycket under året. Tyvärr. Publiken var dock månghövdad vid Lilla Hagalund i Bålsta, kören var glad och vår sprudlande körledare Ingegärd Petersen var lika entusiasmerande som vanligt.

Jag och min hustru Christine var på utvecklingssamtal med vår son och hans lärare förra lördagen. Ett mycket positivt samtal och jag är stolt över sonens utveckling.  Han ska ju börja sexan till hösten  på en ny skola. Nåväl, under alla åren som han gått på Vibyskolan i Bålsta, har vi som föräldrar fått mycket bra information och dialog kring allt som händer i skolan, hur det går i olika ämnen osv. Nu har den borgerliga regeringen tvingat fram - Smygbetyg- eller som det heter betygslika omdömen. Det är en fyrgradig skala, ungefär så här - a)Uppnår målen väl, b)uppnår målen, c)på väg att uppnå målen, d)uppnår ej målen. Kan ju verka oskyldigt, men redan nu märker både läraren och vår son att konkurrensen, som inte fanns förut har smygit sig in bland eleverna. Det har börjat att jämföra sina resultat och inte minst kanske börjat "dissa" de som inte nått målen. Det här 11-12 åringar, men det här gäller även för barn i lägre åldrar. Vad är det för samhälle vi håller på att skapa. Ska ungarna börja konkurrera redan som barn, när hela vuxenlivet kommer att vara en enda lång konkurrensresa. Jag blir så heligt j-a förbannad. Nu får det vara nog. Vi socialdemokrater kan inte och kommer aldrig att acceptera en samhällsmodell där barnen förleds till att konkurrera med varandra avseende studie och inlärningsprestationer. Barn och ungdomar utvecklas olika. Vissa lär sig tidigt andra behöver mer tid. Så är det. Jag kommer att jobba hårt för att minska betygshetsen. Det behövs inga betyg i de lägre åldrarna. Våra lärare är så duktiga att de kan informera om hur barnen utvecklas utan att kategorisera dem i olika betygsklasser. Tyvärr är systemet ett faktum och Minister Björklund har vunnit en stor seger åt den borgerliga segregationspolitiken. Sorteringsskolan är ett faktum- Är du inte smart tidigt nog får du ingen andra chans i livet.. Jag är heligt förbannad, och vi socialdemokrater måste ändra på detta när vi får makten.

Vi syns i vimlet
Pyry

fredag, maj 22, 2009

EP-valet, viktigare än du tror...

Hej Hej

Läste häromdagen att närmare hälften av de röstberättigade inte hade en aning om att det är val till Europa parlamentet den 7 juni.  Jag blir aningen bekymrad och givetvis har också vi som parti ett ansvar för att intresset och engagemanget är så lågt. EU frågorna är mycket viktiga och påverkar vår vardag så oerhört mycket mer än vi tror, därför är det viktigt att få in rätt kandidater till parlamentet. Duktiga och drivna Europa parlamentariker gör skillnad, så är det bara. Det handlar om jobben, schyssta villkor för löntagarna, den fria rörligheten över gränserna, samverkan mot brott, miljöhotet, stora subventioner till medlemsländerna i form av olika projektbidrag ( vi i Sverige har blivit mycket bättre på att söka) Mycket av lagstiftningen som påverkar oss i vardagen bestäms gemensamt inom EU osv.  Det är därför mycket, mycket viktigt att rösta. I dag är det mest högerrepresentanter i parlamentet, det kan vi ändra på nu. Gå och rösta- rösta rött. 

Vi kör i gång Håbos EP- valrörelse i morgon. Ett gemensamt beslut mellan partierna. Välkomna till vår valstuga vid centrum. Jag lovar att ge tips och bjuda på kaffe. Kanske lite godis också (det är ju trots allt lördag i morgon). 

Moderaterna, Bålstapartiet och kristdemokraterna i Håbo, har hamnat i ett rejält blåsväder. De vill lägga ner en högstadieskola i Bålsta pga. att lokalkostnaderna är för höga. Det ställer vi inte upp på, vi kommer att presentera en bättre lösning under kommande vecka och inför den extra skolnämnden 2/6. Miljöpartiet har också fått lite stryk eftersom de valde att rösta för en återremiss tillsammans med M och Båp. Vi och Fp yrkade avslag, men det togs alltså inte upp för behandling eftersom det blev en ytterligare kosmetisk vända för tjänstemännen att få ihop lite mer underlag så att vi  politiker ska fatta "rätt" beslut.  Hela förslaget luktar beställningsverk. Jag påstår att det här är ett sätt för majoriteten att få en friskola, dvs, läraskolan att successivt ta över en väl fungerande kommunal skola. Det misslyckades för ett 1,5 år sedan och det kommer inte att fungera nu heller. Föräldrarna, eleverna och personalen är förtvivlade och arga. Det har inte skett någon förankring och inte minst förslaget kommer nu - tre veckor före sommarlovet... 

Nåväl, att vara kommunpolitiker är som en taskig dokusåpa - vi dras mot fördärvet, dag för dag, utan att kunna påverka så länge majoritetens politiker inte befinner sig i den vardagsverklighet som deras väljare och vi i oppositionen är i. 

Ha en go helg
Vi syns i vimlet
Pyry

onsdag, maj 20, 2009

Tåg - ett modernt sätt att resa

Hej Hej

Solchanser i dag, fick dock intrycket av att det skulle kunna bli regn. Jag satsar dock på solsken..
I går när vi hade skolnämnd, lyckades majoriteten motivera Mp att gå med på en Återremiss kring nedläggning av Gröna Dalen skolans högstadium, vi socialdemokrater och Fp yrkade avslag på hela förslaget. Vi tycker att ärendet tagits fram för fort och utan en rimlig förankring bland eleverna, föräldrarna och personalen. Nåväl, det blir en ny nämnd 2/6 och då hoppas jag att även Mp går med på vårt avslagsyrkande, så att förvaltningen får uppdraget att komma med ett helhetsförslag som är transparent och logiskt för alla inblandade parter. Hade vårt budgetförslag gällt skulle inte förvaltningen behövt spara pengar på det här viset.

Jag spelade 9 hål i går kväll. Gick hyfsat, dock två streckade hål... jag är dock på G, har hittat en ny vän i min klubba Hybrid femman, en helt ok klubba som funkar i mellanhögt gräs och på hårdare underlag. Den ska jag använda mer under sommaren. I fall jag har råd, kommer jag att köpa en hybrid trea också. Intressant information ... eller hur..:-)

Vi socialdemokrater vill bygga ut järnvägsnätet i Europa för att utöka möjligheterna till person - och godstransporter.  Vi vill också ha ett gemensamt bokningssystem för hela EU- för att utveckla möjligheterna för resenärer att boka biljetter på ett smidigare sätt. Tåget är ju också ett överlägset transportmedel. Miljövänligt, bekvämt och man tar sig oftast ända in till citykärnan. Bara att kliva på och kliva av. Inga tranferresor, incheckningar och väntetider vid gater. Fick jag chansen skulle jag åka mycket mer tåg, bara att få sätta sig ner och titta ut över det passerande landskapet ger en känsla välbehag. Det här är en viktig miljö- och komfortfråga för oss i valet till Europa parlamentet. En röst på S, gör att frågorna kommer att få än mer aktualitet. 

Ha det så bra, glöm inte att påminna dina vänner om att rösta, 45% av svenska folket vet inte om att det är EP val 7 juni. Vi har en stor och gemensam utmaning i att mobilisera fler väljare.

Vi syns i vimlet
Pyry

tisdag, maj 19, 2009

Sannolikheten att det ska ske är så osannolik, men..

Hej Hej

Tiden lider, det regnar inte i dag. Bra vårväder även om solen lyser med sin frånvaro. Kriget i Sri Lanka är över. Ett grymt krig som skördat 70000 människoliv. Fruktansvärt. Tror dock att konflikten kommer att leva kvar för lång tid framöver. Lankesiska regeringen har ett stort ansvar i att starta en försoningsprocess tillsammans med Tamilerna. 

Vi har förvisso bättre opinionssiffror än tidigare i vintras, och det går åt rätt håll, men EP valet är långt i från avgjort. Piratpartiet kan komma in, jag tror dock att de kommer att falla på målsnöret. Sannolikheten att det ska hända, är som i Harrisburg 79, så osannolikt att det faktiskt kan hända, nåväl den som bidar sin tid får se. Vet inte riktigt vad de ska uträtta i Bryssel. Junilistan som kom in med buller o brak, har varit fullständigt osynliga de senaste fem åren, och det krävs mycket tåga och engagemang för att klara av att vara i parlamentet i fem år samtidigt som man driver bara en fråga.

Vår lilla kommun har återigen en infekterad skolfråga på tapeten. Majoriteten vill lägga ner en högstadieskola, och låta en privat entreprenör driva en friskola där i stället. Jag var på möte med 175 upprörda föräldrar, elever och personal i går. Vi lovade att yrka avslag på förslaget. Det är väldigt sannolikt att vi får gehör eftersom Fp lovade att rösta med oss. M, Bålstapartiet och KD har drivit igenom de budgetramar som tvingat fram besparingsförslaget. Ingen från dessa partier var närvarande, vi socialdemokrater hade fem politiker där. Det vi hörde från publiken var att majoriteten saknade ryggrad och att det kunde glömma att bli inröstade igen. Låter ju lovvärt, så här 16 månader innan de allmäna valen 2010. 

Ja, den politiska himlen är tack lov inte bara blå och nyliberal. Röd som är kärlekens färg också måste ju få färga vår inställning till barnen, vår framtida skattebetalare. Jag är beredd att höja min inkomstskatt för att säkra välfärden åt ungarna. Hoppas du är beredd att göra detsamma.

Vi syns i vimlet
Pyry

måndag, maj 18, 2009

Fotbollspremiären är över...

Hej Hej

I går var vädret riktig försommarlikt. Jag tvättade och städade bilarna. Det behövdes verkligen...
Vi spelade också säsongens första veteranfotbollsmatch. Vi spelar i en serie, ej korpen, och vi vann med 4-0. Jag stod i mål och hade en väldigt lugn afton. Laget heter Håbo FF (veteranerna). Jag är gammal målvakt, men jag spelar oftare som utespelare. Vi har dock lite utmaningar i år, vår förra målvakt gick bort för en kort tid sedan, dog i cancer, och vi är några målvakter som får varva lite under säsongen. Jag är ödmjukt glad när jag får spela ute, eftersom resten av utespelarna är så mycket bättre och har en överlägsen teknik i förhållande till mitt spel. Ett bra gäng, med goa gubbar som kämpar för laget och vi har rätt roligt i hop utanför planen också.

Det blev en liten sänkning i golfen också - nere på 34 i handicap.. små, små steg mot USA-touren:-)
Skämt åsido, jag är bara glad om jag spelar hyggligt jämnt och har en bra bollträff. Spelade med min gode vän Sven (rimmar ju faktiskt), och jag gjorde säsongens första birde - 3 slag på ett par 4 hål. Nåväl, kul är det och ännu roligare när det funkar. 

I politikens värld börjar det närma sig valet till Europa parlamentet. På onsdag börjar förtidsröstningen. Gårdagens partiledaredebatt visade att vi nu är mycket mer eniga än förut i den rödgröna koalitionen. Det kommer att fungera bra och jag är säker på att vi hittar en modell för skatterna som kommer att vara gynnsam för alla. Vår politik syftar ju till att en sund politik bygger på välfärdsförbättringar före skattesänkningar, moderaterna och resten av nyliberalerna i regeringen vill göra tvärtom. De rikaste ska få mer, det som är mest utsatta få mindre. Det är nys det som Reinfeldt nämnde om tusenlappen i skattesänkningar till alla. När avgifterna höjts till a-kassan, fackförbunden, trafikförsäkringarna, vårdavgifterna mm, har den tusenlappen ätits upp med råge. Dessutom har matpriserna ökat dramatiskt, bla. grönsaker och frukt med 27% pga. den försvagade kronan.  Hade regeringen satt in snabbare resurser mot arbetslösheten hade kronan haft en starkare ställning och matpriserna hade förmodligen varit lägre. Frågan om Eurons vara eller inte vara kommer att bli en debattfråga framöver. Jag tror att vi kommer att vara mer mogna för Euron i Sverige om 4-5 år.

I fall du inte kan rösta den 7/6, gå och förtidsrösta, ta med dig röstkort och ID-handling. 
Vi syns i vimlet
Pyry

torsdag, maj 14, 2009

Lite kallare, men värmen är på väg

Hej Hej
Socialdemokraterna i Sverige är på frammarsch. Våra vänner i hela landet vittnar om detta och givetvis är det ett utslag att vi äntligen börjar få utrymme medialt för vår politik, samtidigt som vi också kan presetera våra förslag, muntligen till väljarna utifrån rådslagen i partiet. En viktig fråga som skattesänkningar för pensionärerna är självklar. Den kommer vi att driva mycket tydligt och intensivt. Den kommer också att vara finansierad. Borgarna börjar skaka en aning och jag tror nog att KD, C och Fp har all möda i världen att inte profilera sina frågor, nu när de börjar att balansera kring 4% spärren. KD har dessutom legat under spärren ett tag och de ligger rätt illa till. Vi kommer att presentera ett tydligt röd-grönt alternativ inför valet, och då kommer borgarnas framtida splittring bli ännu tydligare. Då måste de presentera ett nytt alternativ, som i ett sämre läge kan leda till att t.ex. moderaterna ökar på bekostnad av KD, som i sin tur kan riskera att åka ur riksdagen. Det kommer att bli spännande.
Mitt älskade IFK Göteborg har etablerat sig i toppen av allsvenskan. Jag håller tummarna, det kommer att bli en jämn serie i år också. Helsinborg verkar vara på bettet också. Mitt andra favoritgäng Gefle har gjort en hyfsad start. Jag hoppas att det får en bra tabellplacering i år.
Spelade golf häromkvällen. Han bara gå 15 hål, men det gick skapligt. De första 9 hålen, där jag spelat riktigt uselt med scorer på 9-10 p, fick jag i hop 15 p. Det sista 6 hålen gick desto bättre. Jag fick 15 p, där också, det visar i alla fall att jag hade kunnat gå på mitt handicap och det känns bra inför fortsättningen. Men golf är en mental sport. Nu gäller det att minnas det roliga och lära sig av utmaningarna.
Vi syns i vimlet
Pyry

tisdag, maj 12, 2009

Nu blir det lite Bloggvila

Hej Hej

Jag tar lite bloggledigt under några dagar. Återkommer på fredag.  Lägger in en liten stänkare från SAP´s hemsida.

En socialdemokratisk röst i Europavalet den 7 juni är en röst för:

Nya jobb genom investeringar i utbildning och infrastruktur. Vi vill fasa ut EU:s jordbruksstöd och investera istället i gemensam forskning och utbildning.

Trygga jobb genom investeringar för bättre arbetsvillkor. Vi tar tydlig ställning för den svenska modellen - för kollektivavtal och lagstadgad rätt till fackliga stridsåtgärder över gränserna.

Gröna jobb genom investeringar i klimatsmart teknik och förnybar energi. Vi vill investera i modern miljöforskning och klimatsmart teknik, tex kraftigt utbyggd vindkraft i Europa.

 

Jobben först! Rösta i Europavalet den 7 juni. 


Glöm inte det. Påminn vänner o bekanta.

Vi syns i vimlet

Pyry


måndag, maj 11, 2009

Ett rött eller blått Europa

Hej Hej

Var i Norrköping i helgen och deltog som handledare på en ledarutbildning. Vi lyssnade också på Ibbe vår partisekreterare. Han var väldigt inspirerande. Han kom tidigt in på våra värderingar. Vi talar alldeles för ofta om siffror och detaljer i stället för vad som är viktigt i våra liv och vår vardag.
Jag håller med. De drömmar och förhoppningar som vi alla har, får sällan eller aldrig tillräckligt utrymme i våra samtal, diskussioner, artiklar eller intervjuer. Det kommer jag för egen del att ändra på. 

Jag vill ha ett rött Europa, för mina barns skull. Vi måste få majoritet i Europa parlamentet för att skapa de bästa förutsättningarna för våra barn. Jag vill minska klimatpåverkan, vi måste få en lägre utsläppsnivå, i hela Europa, men det betyder också att vi i Sverige måste fortsätta den strävan . Moderaterna hävdar att det är bättre att göra rent i andra länder, men glömmer bort Sverige. Vi vill ha schyssta villkor för alla arbetare i Europa. När man söker jobb, ska det vara en självklarhet att lönerna och de övriga anställningsvillkoren inte används för att skapa låglönemarknader och en arbetssituation där de med högre löner petas bort för att samvetslösa arbetsgivare lockar in arbetskraft med låga löner.  Ett sådant Europa vill moderaterna ha. De vill att företagen fritt ska kunna etablera sig utan att anpassa lönenivåerna till de landets praxis. För mina barns skull, när de växer upp, vill jag ha ett Europa med låg klimatpåverkan coh schyssta arbetsmiljöer, så att Europatankens grund om fri rörlighet ska gälla för alla, inte bara för de som tvingas arbeta med låga löner eller som är chef och kan ta en utlandspositionering med hög lön i sitt hemlandbaserade företag.  

Här har vi en av de stora utmaningarna, jag återkommer med några fler. Det viktigaste är:
Rösta den 7/6. Det handlar om våra värderingar och drömmar. Jag vill ha ett rött Europa, hoppas du vill det också.
Vi syns i vimlet
Pyry

fredag, maj 08, 2009

Verkligheten syns i vardagen...

Hej Hej

Ännu en vardagsvecka till ända. Lagomt bra vårväder. Ska i väg och vara handledare i morgon + söndag på en ledarutbildning i Norrköping. Golfen går sådär men det är ju ändå helg. Jag känner mig hyggligt tillfreds. Kommer nog inte att kolla på hockeyn i kväll, tror nog att familjerådet röstar ner mig i den frågan. Får väl kolla resultatet på text-tv.  I veckan som kommer får vi veta i fall Malena kvalificerar sig till den stora melodifestivalen. Jag håller tummarna.

Den här veckan har jag verkligen grubblat kring hur verkligheten syns i vardagen. Arbetslöshet, håglöshet, tappade sugar, brist på framtidstro. Hur kan vi tackla denna verklighet och få igång en känsla av sammanhang och förhoppningar. Det handlar om att ställa upp för varandra. En av solidaritetens grundpelare. Det är väldigt lätt att stå sig själv närmast, men när tiderna är tuffa måste vi våga och vilja visa medmänsklighet och empati. Att ta hand om sin nästa är i allt väsentligt en sanning som vi ska hålla oss till. Tillsammans ska vi kunna reda ut den här krisen. Vi måste kämpa för en framtid där alla har möjligheter att bidra och ta del av välfärden. Det är socialdemokraternas paroll. Vi måste ta hand om varandra - ställa upp helt enkelt och bjuda till. Jag vet att vi kommer efter valet 2010 att utveckla välfärden i Sverige, nu gäller det bara att härda ut och jobba på så mycket vi kan.

Ha en bra helg
Vi syns i vimlet
Pyry



torsdag, maj 07, 2009

"Vardagsverklighet"-ett uttryck i tiden...

Hej Hej

Återigen har en flicka tagit sitt liv på ett behandlingshem. Det antyds att hon blivit misshandlad av pojkarna på behandlingshemmet och att hon därefter hängt sig. Det är alltid ett misslyckande när en ung människa tar sitt liv, då har vi vuxna misslyckats med våra stödjande insatser eller så är det andra faktorer som tvingat fram handlandet. Det finns alltför många unga och även vuxna som är - osynliga- med svaga sociala nätverk, inga att vända sig till när det är kris.  Vi har det hyggligt i Sverige, men den psykiska ohälsan ökar, här har vi ett stort ansvar att bryta det mönstret och börja se våra ungdomar utifrån deras vardagsverklighet, så att vi som föräldrar och vuxna kan finnas till hands när det behövs, inte när det är försent.  Det finns pengar, avsatta från regeringen för att utveckla föräldrastödet. Det är förvisso endast 70 milj kr, som ska fördelas av folkhälsoinstitutet, men smarta-snabba kommuntjänstemän och organisationer är förhoppningsvis duktiga nog att göra ansökningar som kan utveckla föräldrastödet, lokalt och nationellt.  Inga stora pengar som vanligt, men en liten grundpeng i alla fall. 

Vardagsverklighet- ett uttryck som är så beskrivande. Jag tänker mycket på alla dessa människor som i olika former tvingats ut i ett utanförskap under de senaste två åren. Regeringen lovade att minska utanförskapet, nu ökar det dramatiskt i förhållande till den tid då vi socialdemokrater hade makten. En person som befinner sig i ett utanförskap, kan klara sig hyggligt i fall det finns ett bra socialt nätverk, en person som saknar det sociala nätverket kan komma helt fel och i vissa lägen få psykisk ohälsa. Jag är inte förvånad över att den psyskiska ohälsan ökat under de senaste åren. Vi ser ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden pga. regeringens passivitet, vi ser ungdomar som tvingas bo hemma för länge för att regeringen kraftigt minskat möjligheterna till byggnation av hyresrätter osv. Deras vardagsverklighet är många gånger både pressad och i avsaknad av framtidsvisioner. 

Vardagsverkligheten för en pensionär kan te sig likvärdig. Han eller hon måste betala mer skatt än den som arbetar. Det är ju helt sjukt, när pensionären knegat hela livet och på det viset bidragit till den välfärd som vi har nu. På det viset är det också ett utanförskap, en pensionär har tjänat ihop till ett drägligt liv under de sista 15-20 åren av livet, men straffas ekonomiskt för att han/hon inte arbetar. Det är så fruktansvärt cyniskt och oempatiskt. Varför är det så? De som arbetar idag, ställs mot de som arbetat för ett bättre samhälle. Klyftorna ökar. Samhället blir kallare.

Vardagsverkligheten för den arbetslösa som fått sänkt a-kassa kan också te sig likvädig. Varför får han eller hon inte rimliga möjligheter till omställning. Möjlighet till omskolning eller bra praktik. Återigen agerar regeringen passivt, de väljer att ge mer pengar till den växande skaran av arbetslösa - dock inte mer pengar/individ- i stället för att också satsa på bra utbildning och praktikplatser. Varför får inte en människa i Sverige, som bidragit till välfärden möjlighet att ingå i gemenskapen. Det här utanförskapet kommer att öka och vi har bara sett början av eländet. Den arbetslösa, som pga. regeringen omilda höjningar av a-kasseavgifter och fackföreningsavgifter, hoppat av facket eller a-kassan tvingas ansöka om försörjningsstöd.  Det är också ett mått av cynism. Visst har de personerna gjort det frivilligt, men många har känt sig tvingade pga. att det blivit för dyrt helt enkelt. Många har tvingats prioritera pengar till vardagskonsumtion som mat och hyra, i stället för att betalat höga försäkringsavgifter. 

Jag säger det igen, Regeringen och alla dess underhuggare i de borgerligt styrda kommunerna och landstingen befinner sig på en rymdfärd, det jublar säkert nu när Star Trek nr 11, kommit till biograferna, för då får det ju en jämförelse med deras uppfattningar om vardagsverklighet. En ovanifrån betraktelse uppifrån rymden, utan möjligheter att sätta sig in i de vardagsverkligheter som alltfler människor i Sverige tvingats ut till. 

Vi behöver en ny regering som förstår vanliga människors vardagsverklighet. 

Vi syns i vimlet
Pyry






onsdag, maj 06, 2009

Livskvalité-vad är det?

Hej Hej

Läste Elvis i dag i EP. Brukar följa hans serie mellan varven. På något vis känns det som det är ett nedslag i min vardag, hustrun har hängt upp en av seriestripparna i mitt badrumsskåp- Elvis står framför spegeln o spänner sina armmuskler, han säger till Hedvig- Fet biceps va! Jo, svarar Hedvig aningen förstrött- Tycker du verkligen att jag fått stora armar, säger Elvis- armar säger Hedvig, jag trodde du menade röven...

Nåväl, tyngdlagen påverkar oss alltmer ju äldre vi blir, det gäller att hålla sig i form under hela livet..:-)

Att leva nyttigt är ju bra, men alla i samhället mår bra av att ha ett hälso- och sjukvårdssystem som arbetar hälsofrämjande. Vi är inte riktigt där i dag, och vi håller dessvärre på att tappa mycket av den utvecklingen pga. ersättningssystem i vården som i huvudsak premierar behandlande vård före preventiva insatser. Givetvis ska alla rätt till vård efter behov, men vi måste byta färdriktning för att klara av framtidens hälso- och sjukvård. Vi blir äldre, samtidigt exponeras vi för sjukdomar under längre tid. Det betyder att vi som individer måste vara väl förberedda på att leva ett bra liv så tidigt som möjligt. Lär vi oss äta och dricka rätt, sluta att röka, motionera osv under hela livet, får vi färre hjärt-kärlsjukdomar, minskar riskerna för cancer och KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) osv. 

Det är givetvis självklart att vi alla i detta upplysta samhälle borde leva så, men tyvärr är vi inte där. Vi som bor i Sverige mår generellt bra, rent fysiskt, men våra utmaningar bygger på att utveckla välmåendet än mer för att få mer resurser till de som har behov av behandlande och återkommande vård, rehabilitering osv. I dag har många borgerliga landsting gjort tvärtom, de fördelar de huvudsakliga resurserna till behandlande vård, allt i från små till större åkommor, medan det nyttiga- och hälsofrämjande arbetet försakas och prioriteras sekundärt. 

Det är alltså viktigare att få tid för ett läkarbesök, som kanske är onödigt, i stället för att få sitta med en duktig diabetssjuksköterska som kan tipsa om hur man förebygger diabetes osv. Jag skulle vilja att våra läkare fick avsätta mer tid för att vara experter och rådgivare i stället för att lägga om förband, eller sy stygn som är en följd av ersättningssmodeller där vårdgivarna får mycket bättre betalt för läkarbesöken än besöken hos sjuksköterskor. Det handlar också om att vidmakthålla kompetens och erfarenhet hos yrkesgrupperna. Snart har undersköterskornas arbetsuppgifter försvunnit eftersom sjuksköterskorna utför dessa osv. Från att ha utnyttjat yrkesgruppernas kompetenser nästan optimalt, har läkarna börjat "arbeta" med uppgifter som kan utföras av andra, vilket gör att mycket av den tid som läkarna kunnat använda för att beta av köer för svårare behandlingar eller ägna sig åt nödvändig forskning minskar radikalt. 

Jag är mycket rädd för att vi håller på att håller på att få en modell där vi fullständigt sliter ut läkarna, gör sjuksköterskorna demotiverade för att de får ägna sig åt uppgifter som kan utföras av andra, samt att undersköterskorna som varit till en stor hjälp inom Hälso- och sjukvården, kommer att försvinna alltmer.  Det är fullständigt ologiskt. Jag tror på teamarbete kring patienten, i stället för att patienten ska tvingas att slussas mellan olika vårdgivare vilket håller på att ske med den fria dragningsrätten av skattemedel. Specialister på olika vårdcentraler, lägger mer tid på att ragga patienter i stället för att ägna sig åt vård. Patienter möts av vårdcentraler - husläkare som inte klarar av hela "närvårdsuppdraget" och den som alltid får betala är patienten. Nej, tillbaka med områdeslistning för vårdcentralerna. Ge tydliga incitament till att utveckla det hälsofrämjande arbetet, döp om vårdcentralerna till hälsocentraler. Den fria listningen tenderar till öka kostnaderna och minska kvalitén. 

Livskvalité är delvis att kunna ha vardagsmakt. Att som person ha rätt till ett bra liv, med god hjälp kring hälsofrämjande insatser är helt självklart för mig. Vad tycker du?

Vi syns i vimlet
Pyry


tisdag, maj 05, 2009

I bland blir jag så arg...

Hej Hej
I dag är det lite kallare. Våren har fått en lite tillbakagång, men den är förhoppningsvis tillfällig. Skulle nog säga att vi är i ett normalläge avseende årstid och väder.
I går hade vi kommunfullmäktige på kvällen. Majoriteten bestående M, Båp och KD, var skoningslöst ointresserade av att bistå med extra pengar till de hårt drabbade verksamheterna i Håbo kommun. Nu får barnen och delvis de äldre stå för kalaset när kommunen tvingas spara pga. att staten sänkt skatterna med 85 miljarder kr. Jag har sagt det förut att staten också lånar 15 miljarder kr/år för att finansiera skattesänkningarna för de allra rikaste. Det är så skjut och egentligen cyniskt att jag får gåshud. Hur kan normala människor bete sig på det viset. Regeringen borde veta hut, och majoriteten i kommunen likaså. Jag anser att deras strävan efter att ta ansvar bygger på ohelig allians med sin egen regering. Visa vilka ni står närmast - Håboborna eller Anders Borg.
Jag är en man som brukar stå för mitt ord, men i går var jag tvungen att yrka återremiss på ett ärende om att införa ett ekonomisutskott i Håbo kommun. Jag tilltalas av idéen i dessa tider, men fick mig en rejäl tankeställare när ordföranden sjabblade bort propositionsordningen i fullmäktige och antingen medvetet eller omedvetet tvingade fram en modell där hela vårt ombudgeteringsförslag lades mot övriga, så även med Centerns och Mp´s. Det blev helt fel, eftersom vi hade yrkat på respektive beslutsförslag i ärendet. Därmed blev det ingen direkt omröstning om borttagande av besparingar för skolnämnden, som vi hade yrkat på. Utan hela paketet med olika alternativ jämställdes med varandra. Väldigt olustigt och vi kommer att överklaga hela förfarandet. Vet att en representant från Centern gjort detsamma. Med detta i bagaget + majoritetens totala brist på kompromissvilja gjorde att jag till slut la fram ett återremissförslag ang. Ekonomisutskottet. Jag är säker på att vi får en enhetlig arbetsordning och förslag på arvoden till nästa KS, vilket vi inte hade i går.
Pajaskonster i politiken gör mig alldeles svettig. I bland funderar jag på i fall Håbo kommuns politiker befinner sig mitt i ett tivoli. Vi i oppositionen sitter på läktaren och kollar in i manegen. Majoriteten springer ut och in och gör sina konster, vi applåderar inte utan kollar med visst vemod hur vår fina kommun håller på att raseras, bit för bit, utan pardon och konsekvensbedömningar. Jag längtar verkligen till valet 2010, då jag hoppas att vi får en klar majoritet av kloka politiker som ser möjligheterna att trygga en långsiktig välfärd före en ideologiskt betingad nedskärningspolitik, som dessutom är destruktiv och vardagsOverklig.
Vi syns i vimlet
Pyry

söndag, maj 03, 2009

Det handlar om förtroende.

Hej Hej

Efter en bra helg, börjar måndagsfeelingen smyga på . Valborgssången gick hyggligt, jag är glad att kören fortfarande låter mig vara med trots att jag har så mycket frånvaro pga. andra "obligatoriska" politiska möten. 1 maj blev en succe. Vi hade närmare 110 pers på vårt möte. Agneta Hägglund vår oppositionsledare höll ett bra tal, jag höll också ett som handlade om att systemskiftet gått in fas två och Jens Orback vår huvudtalare var både eldfängd och inspirerande.Jag lovade nämligen hela publiken att Jens skulle hålla ett sådant tal, vilket han också påminde mig om efter talet..:-) Vår kyrkovalledare Linnea Hagelin uppmanade alla att engagera sig i kyrkovalet den 20/9. 

Vi fick rapporter från många olika håll om att 1 maj blev en succe för arbetarrörelsen. Det vänder nu. Det känns ända in i märgen. Nu har alla trista "skandaler" betats av och jag är säker på att vi kommer få mer förtroende allt eftersom väljarna ser de negativa effekterna av borgarnas politik i kombination med att vår politik blir tydligare och mer utmejslad för alla, inkl. media. Det är mycket viktigt att Mona känner vårt och mitt stöd, och det har hon, men partiet kommer alltid att vara större än partiledaren. Mona bär sitt ansvar för våra opinionsiffor, jag gör det också. Alla i partiet måste nu visa kraft och ork att ta oss vidare till framtida valframgångar. Det finns inga genvägar, bara hårt arbete och mycket samtal kan få oss framåt och uppåt. 

Det handlar om förtroende. Varje väljare ställer sina rättmätiga krav på oss förtroendevalda. Vi måste handla därefter. När vi blir valda eller är på G att bli valda, ska vår främsta ambition ligga i att agera utifrån de visioner och den politik som vi presenterat. Politiken är i sig grundad i den vardagsverklighet som vi förtroendevalda tillsammans med väljarna befinner oss i. Som förtroendevald får vi aldrig gömma undan denna grund. Ett demokratiskt system är inte starkare än dess svagaste länk. I fall vi politiker glömmer våra grundvärden, blir vi den svagaste länken. Då väljer väljarna andra företrädare som vid tillfället sticker fram hakan och mejslar ut en politik som passar då. Visst är det viktigt att dyker upp uppstickarpariter, enfrågepartier eller tom missnöjespartier, men de dyker upp pga. att vi som förtroendevalda i de etablerade partier inte gör vårt jobb full ut. Fötroendet tar år att bygga upp, men kan raseras på en sekund. 

Med detta säger jag att nu måste vi visa att vi bäst på att leda landet, landstingen och kommunerna. Vi får inte det förtroendet gratis, våra väljare och potentiella väljare förväntar sig att vi ska göra det där lilla extra, den pressen är viktig för att vi inte ska bli bekväma och tro att val vinns genom gamla framgångar. Nej, vår framtidsvision ska vara så bärande att en väljare i lugn och ro ska kunna lägga sin röst på oss och veta att vi är ett parti som befinner oss i människors vardag, som vill investera i människor livschanser och vi vet att rättvisa kräver framgång i vardagen. 

Vi syns i vimlet
Pyry