lördag, februari 28, 2009

Bekännelse är början till läkning

Hej Hej

I dag hoppas jag verkligen att det lyfter i melodifestivalen. Malena Ernman, som sjöng i samma kör som jag i ett tidigare liv ska delta, jag ska lägga en personlig röst på henne. Sarah Dawn-Finer kan också bli spännande. Ser framemot kvällens tävling, parat med att vi får trevliga och glada vänner på besök. 

Läste i DN att vi inom S har rasat i opinionsmätningarna. Rasat..borgerliga blocket har gått fram med drygt 3%, vi har backat med 2%. Rent skrivmässigt, torde alltså rubriken vara tvärtom, dvs den borgerliga majoriteten knappar in starkt på den röd-gröna koalitionen. Så skulle det sett ut, men DN´s tillika, borgarnas rubriksättare, har ju givetvis sin egna agenda. När vi tappar är det ras, medan när borgarna ev. tappar, är det minskning..

Nåväl, det är inte val än, det skiljer knappt 4%, ingen ska tro att det inte blir jämnt i valrörelsen. Givetvis har den nyliberala regeringen flera äss i rockärmen att fördela. Inte minst i den kommande budgeten, då det säkert dyker upp en och annan skattelättnad:-) för att blidka väljarna. Det är dags för oss att på tydligt och informativt sätt visa väljarna vår väg. Rådslagsarbetet har genomförts, och hel del har sipprat ut redan. Det är bra, nu måste vi ut på gator och torg, möta ännu fler vardagsmänniskor. Lyssna och agitera. Visa att vi är   regeringsdugliga och  ödmjuka inför de förändringar som måste göras under nästa mandatperiod för att säkra vår gemensamma välfärd. Politik är att lyssna, vilja och våga. Opionionssiffrorna har hittills visat missnöjet mot regeringen, nu måste vi också förtjäna dessa siffror på vår politik och egna meriter. 

Nu har jag bekännt att vi måste givetvis arbeta hårt och intensivt. Regeringen borde också genomföra en tydlig bekännelse. Det är dags att agera. Vi har inte haft en sämre ekonomi på decennier. Sverige är i kris. Regeringen har hittills ägnat sig åt läpparnas bekännelse. Statsråden avlöser varandra med tunna kommentarer om att det kommer att vända om några år, samtidigt som vi har en unik chans att investera i den offentliga sektorn för att få igång "samhällshjulen".
Ingen reaktion från regeringen, inga initiativ. Bara tomhet och lösryckta fraser, tagna ur nyliberala ekonomihandböcker. Tänk om statsministern och finansministern, tillsammans gick ut- hand i hand - och bekände att de gjort fel. Att de missbedömt läget och att de lovar att ställa saker tillrätta. Vilken spännande tanke...Då kanske det fanns utrymme för läkning. Jag tror dock inte att det kommer att ske. Synd för dig, mig och övriga personer som bor i konungariket Sverige. Det är vi som blir förlorarna, när regeringen passar. 

Heja Leksand som snart ska kvalspela. Hoppas verkligen att de tar sig upp till Elitserien. Jag vet att hela Hockeysverige skulle jubla.

Vi syns i vimlet
Pyry

fredag, februari 27, 2009

Vårvindar friska

Hej Hej

Är det inte lite vårkänslor i alla fall. Även om det kommer sporadiskt med snö, så värmer solen lite mer nu än för några veckor sedan. Härligt. Hade lite tid över i dag. Gick förbi en golfaffär, vilken härlig känsla att bara få se klubborna. Känna på några skaft, göra en liten lätt provsving...:-) Snart får jag slå ut från första tee igen...suck... i´m waiting for the moment. 

Vi har fått en ny partisekreterare Ibrahim Baylan. Lycka till med uppdraget.

Grubblar mest kring en massa dyster statistik. Landstingen i Sverige kommer att gå back med 4 miljarder kr. Mycket pengar blir det. Minskade skatteintäkter är den viktigaste grunden för detta.
Hittills i febr har knappt 11.000 personer varslats om uppsägning. I Uppsala läns landsting las ett varsel på 260 personer. Regeringen fortsätter att vänta på bra väder och hoppas att det ska lösa sig självt.  Att vara politiker på nationell nivå, kräver en förståelse för kommunernas- och landstingens situation. Statsråden måste, i allt väsentligt, ha sina tentaklar ute för att sätta sig in i de oftast komplexa behoven, som inte minst landstingen står för. Hälso- och sjukvård är väldigt specialistorienterat och regeringens engagemang eller som det är nu, brist på engagagemang ger stora effekter på patientsäkerheten. Vi behöver en ny strategi från regeringen. Alla varsel från landstingen måste få ett slut. Vi kommer att behöva den duktiga personalen, även framöver. Som jag skrivit tidigare måste regeringen öka statsbidragen i kombination med att möjligheterna till fortbildning och kompetensutveckling förstärks. Snälla regeringen Reinfeldt, varför gör ni inget.. Många är häpna, desto fler kommer att drabbas.. patienter, personal

Jag ska nog kolla på Let´s dance i kväll, för att få lite verklighetsflykt och fredagsmys...Regeringen borde göra detsamma.. vi socialdemokrater har bjudit upp till dans, flera gånger, vore väl bra i fall regeringen gjorde detsamma.

Vi syns i vimlet
Pyry

onsdag, februari 25, 2009

Det krävs två för att dansa..

Hej Hej

Efter några dagars vila är det dags att möta bloggen igen.. Det är ljust ute och snön hjälper till. Känns ändå som att vi börjar närma oss golfsäsongen med stormsteg, såg att Tiger Woods ska börja spela igen, efter 8 månaders skadefrånvaro...tänk om jag bara kunde slå ett enda slag lika rakt som han..:-)

Gårdagens hype kring monarkins fortsatta fortlevnad via framtida giftemål, lämnar jag till andra att spekulera kring. För mig är det en ickefråga, men jag förstår att den engagerar många i Sverige. Monarkin är nästan som en religion i Sverige. Så kan det vara..

Jag nämnde tidigare om landstingsfullmäktige. Vi hade en tre timmar lång debatt om den fria dragningsrätten av skattemedel, dvs. företagarnas totala etableringsfrihet i Uppsala läns landsting, så länge de uppfyller de minsta kvalitetskraven kring vård och behandling av patienter eller som den nyliberala majoriteten säger- Kunder...

Vi sträckte ut handen och var beredda att finna en långsiktig lösning som säkert skulle kunna överleva under nästa mandatperiod också, nyliberalerna med Ismail Kamil (fp) gav oss några symboliska spottloskor i den öppna näven och bestämde sig för att driva igenom förslaget utan några konsekvensanalyser och utan rapporteringsskyldighet till landstingsfullmäktige. Vi kommer att följa processen noga, i den mån som vi får någon insyn överhuvudtaget. När vi byter majoritet efter valet, är dessvärre sannolikheten stor att förslaget rivs upp. En signal till nyliberalerna är = Det krävs två för att dansa...vill ni inte bli uppbjudna, får ni sitta som panelhönor eller dansa själva..

Nu blir det varsel om i landstinget också, 260 tjänster ska bort. I fall den borgerliga landstingsmajoriteten lyssnat till oss för två år sedan, är jag säker på att vi sluppit varsel och jobbiga medarbetarsamtal i dag. Nu har majoritetens obefintliga ledarskapsförmåga skapat det uppkomna läget, oerhört trist och typiskt för politiker som inte ser helheten i uppdragen.

Det slog mig också att regeringens oförmåga att utöka statsbidragen till kommuner och landsting är rena förhalningstaktiken..Jag tror att regeringen vill få, inte minst socialdemokratiskt styrda landsting och kommuner att genomföra kraftfulla besparingar, för att ge skjuts till en borgerlig opposition. Nej, det kan inte vara så enkelt, agendan måste ju ha ett större djup än så. Regeringen kan ju inte vara så cynisk..:0

Vi syns i vimlet
Pyry

 

söndag, februari 22, 2009

Att missbruka det politiska ledarskapet är ett hot mot demokratin

Hej Hej

Tillbaka igen, efter några dagars bloggvila. Var upp i Sandviken med barnen och åkte slalom. Kungsberget erbjuder bra backar för barnfamiljer. Härligt vinterväder, bra preparerade pister och gott humör. Härligt att kunna ge barnen möjligheterna, till uteaktiviteter, även om det inte är så ofta. Vi lovade varandra att försöka ha en veckas skidsemester nästa år.

Försöker följa melodifestivalen. När ska det dyka upp någon låt som är riktigt bra. Hittills har bara AF Ugglas stuckit ut med sin säregna profil, resten av låtarna är synnerligen mainstream, utan spänning eller action. Bara att beklaga, händer det inte något spännande nästa vecka, är ju risken stor att vi får fortsätta att kvala in till Eurovisionsschlagern även nästa år..:-(

I morgon har vi landstingsfullmäktige, på tisdag är det landstingsstyrelse. Morgondagens stora debatt handlar om den fria dragningsrätten på skattemedel, tisdagens stora fråga blir landstingets varsel av drygt 260 medarbetare. Vi i oppostion har under drygt två års tid grubblat kring den nyliberala vurmen för att "avsossifiera" landstingets verksamheter. Med det menar jag att alla beslut som är fattade av Socialdemokraterna tillsammans med Mp och V ska antingen provas eller tas bort. Sakskälen är inte ideologiska bara rent trotsiga. Det handlar inte om att göra något bättre, det måste bara få vara annorlunda. Det nya införs för att visa på någon slags förändring, det vedertagna tas bort för att det anses förlegat. När jag lyssnar till nyliberalerna i landstinget i allmänhet och hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Kamil i synnerhet, får jag en vision av ett trotsigt barn som säger emot och gör tvärtom. Inte så mycket för att det är bättre, utan för att visa att barnet minsann kan också.  När den vuxna, i det här fallet oppositionen säger i från, då¨reagerar barnet med att göra ännu mer fel, vilket resulterar i att saken kanske går sönder eller aktiviteten inte blir genomförd. På det viset har Kamil och hans gäng agerat under hela mandatperioden. 

En vettig politiker samlar information från flera håll, göra konsekvensanalyser före beslut och följer upp fattade beslut. Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet gör ingen omvärldsanalys, han befattar sig överhuvudtaget inte med konsekvensanalyser och uppföljningen är minimal. Det nya ersättningssystemet som varit i funktion sen årsskiftet håller på att splittra länets primärvård i ett A- och B- lag. Vissa vårdcentraler får det fantastiskt bra, andra kommer att tvingas till mindre eller större nedskärningar.  Vi sa att det skulle ske, Kamil valde, som det trotsiga barnet att göra ännu mer fel.  Den fria dragningrätten på skattemedel kommer att landa likadant, vi har vädjat om tid för att göra konsekvensanalyser, Kamil har fullständigt vägrat detta. Det är bara att tuta o köra, det kanske fungerar. När ett barn, inte instinktivt kan känna rädsla eller förutse en fara, då är det tryggt med en vuxen person som är närvarande, som förhoppningvis kan avstyra aktiviteten eller händelsen. Vi har försökt, men eftersom vi inte bestämmer över nyliberalerna, så blir resultaten därefter. Vi är ödmjuka inför uppdraget, men vi har dock så pass mycket vuxenvett att vi inte slarvar med skattemedel, personalens arbetsmiljö eller för den delen patienternas möjligheter till en bra och god kvalité. Du som är läsare får väl avgöra vem som har rätt inför valet 2010.

Vi syns i vimlet
Pyry


torsdag, februari 19, 2009

En bättre värld.. skapas av kloka beslut.. bort med den fria dragningsrätten av skattemedel

Hej Hej

Vill gärna skriva något trevligt i dag, börjar så i alla fall. Jag och Albin hade en bra kväll i går med goda vännen Rickard. Vi var på GE- galan- Globen. Ett världsrekord på 5000 m, samt ett svenst rekord i stav. En trevlig kväll och stämningen var på på topp. Lite trötta var vi dock, när vi kom hem. Somnade rätt raskt...

Inför måndagens landstingsfullmäktige har den borgerliga majoriteten bestämt att vi ska inför fri etableringsrätt för vårdgivare i länet - fri dragningrätt på våra skattepengar. Det innebär i praktiken att alla vårdgivare som vill och kan klara kvalitetskraven, får etablera sig i länet. Det får samma ersättning för varje patient och det blir survival of the fittest. I en värld där landstinget struntat i helheltsansvaret för förebyggande, hälsofrämjande och behandlande vård, hade den modellen möjligen kunnat fungera, men nu är verkligheten en annan. Den borgerliga majoriteten, har efter vårt ivriga påhejande påbörjat arbetet med närvårdskonceptet. Det innebär att vårdgivare måste ta ett helhetsansvar för patienterna. Inte bara behandla, utan även också förebygga - rehabilitera osv. Där haltar den här modellen. Det finns inget krav på att vårdgivarna ska ha samma tekniska lösning för EPJ- elektronisk patient journal, som i landstinget. Vi kommer därmed att hamna i ett läge där patienten får berätta sin sjukdomshistorik hos varje ny vårdgivare, på samma sätt som i Kanada, där man delvis har ett liknande uppdrag för privata vårdgivare. Expertisen i Kanada sågar den modellen av patientsäkerhetsskäl. Vi kommer att få patienter som möter vårdgivare som inte vill att deras konkurrerande vårdgivare ska få patientens ersättning, trots att nästa vårdgivare kanske är bättre för patienten osv. 

Den fria dragningsrätten är en näringspolitisk lagstiftning, ingen patientlagstiftning. En tanke är tydligen att kvinnodominerade arbetsplatser, ska över natten bestämma sig för att bli entreprenörer och bilda personalkooperativ. Så är det enligt näringsministern Maud Olofsson. Den verkligheten är som bekant något mer komplex. Det är få som kommer att bilda företag, utan redan existerande företag som Carema, Praktikertjänst mfl. kommer att nischa in sig i länet, hitta områden med den friskaste befolkningen och se till locka med olika återbesök för att generera vinst. Det är fri dragningsrätt av skattemedel. Vi är emot detta. Vi vill ha vårdcentraler som har ett helhetsansvar, för patienternas totala behov, oavsett hur sjuka eller friska patienterna är. Hela länets befolkning ska ha rätt till en god vård, inte bara de centrala delarna av Uppsala. Vi vill att varje vårdcentral ska klara av nästan hela vårdkedjan, specialisterna ska ta över när det behövs. Vi är mycket långt i från varandra kring den här modellen. Och den fria dragningrätten av skattemedel kommer att försvinna i fall vi vinner valet. Var så säkra på det.

Vi syns i vimlet


onsdag, februari 18, 2009

The bird is dead..no its not

Hej Hej

Återigen en fantastisk vinterdag. I kväll ska jag och Albin på GE - galan. Goda vänne Rickard har fått biljetter.Det ska bli spännande att följa stjärnorna på plats.

Den minnegoda kommer säkert ihåg Monty Python sketchen som handlade om fågeln som påstods vara död, när fågelhandlaren hävdade motsatsen. Jag drog direkt en paralell till detta när jag såg Maud Olofsson på nyheterna i går. Hennes uttalande om SAAB, var en riktig "dödfågel" liknelse.
Hon hävdade att regeringen gjort allt för att rädda SAAB, men att GM som är ägaren inte hade ens en affärsplan. När den facklige reprentanten på SAAB, personligen intygade om att det fanns en affärsplan som dessutom var den bästa han sett, kontrade Maud i studion med att jag måste kunna se Trollhätteborna i ögonen som ansvarig för skattemedel, i fall det skulle gå illa om många år. Därför kan vi inte satsa... osv. Näringsministerns förhållningssätt återspeglar regeringen passivitet inför massuppsägningarna. Regeringen hävdar att de gör något, folket ser att så inte är fallet.. The bird is dead, säger folket, no its not säger regeringen..

Regionfrågan är en annan kioskvältare. Jag är för en Svealandsregion. En region där Uppsala län, Gävelborg, Dalarna, Västmanland, Sörmland, Öregro län och Värmland ingår. Det skulle vara det bästa alternativet och förhandlingspartner till bl.a. Stockholms län. Grunde skulle ligga i hälso- och sjukvården. När regeringen, ivrigt påhejade av statsministern, slutligen bestämde sig i frågan blev det som vanligt...nada, njet, ingenting. En våt, kall filt som las över alla de ambitiösa försöken bland kloka kommun- och landstingspolitiker som försökte följa ansvarskommiténs direktiv. Regeringen vill fortsätta att undersöka förutsättningarna i 5,5 år till, innan vi ska gå till beslut. 5,5 år till...om inte det är ett passivt förhållningssätt, så vet inte jag. Det finns många bra förslag i dag. Som borde kunna landat i ett beslut, men inte. Regeringen väljer att permanenta Skåne, Västra götaland, Gotland och Halland. Resten av landet ställs utanför. Häpnandsväckande. Kommun- landstingspolitiker i de flesta partierna inkl. borgerliga säger, the bird is dead.... regeringen säger no its not.

Att sitta vid makten, innebär ansvar och förmåga till utveckling. Vi socialdemokrater vill investera i människorna, öppna dörrar och möta framtiden. Den moderatledda regeringen väljer att strypa livschanser, stänga dörrar och vända utveckligen tillbaka till 50-talet. Hade jag varit väljare och röstat på borgarna i förra valet, skulle jag nog vara både besviken och fundersam. Vad hände med arbetslinjen, varför ökar utanförskapet, varför minskar utbildningsplatserna?
Frågorna är många, och svaren är få. The bird is dead säger folket... no its not säger regeringen.

Vi syns i vimlet
Pyry

måndag, februari 16, 2009

Tryggare kan ingen vara...

Hej Hej

Sportlov i Uppsala län. Jag ska göra några aktiviteter med barnen, hoppas att vädret är på vår sida. Glädjs också med skidskytteguldet i går. Helena Jonsson visade prov på iskyla i det bistra vädret. 

Sverige är ett fantastiskt land. Vi har en hög generell utbildningnivå. Vi är kända för att ge möjligheter till nya vägval för vuxna, ta t.ex. kunskapslyftet. Vi har en tradition där utveckling- utbildning genom hela livet ska vara en möjlighet. Nu när det är hög arbetslöshet och jobben minskar i snabb takt, bör våra trygghets- och utbildningssystem vara som bäst. Det är nu de arbetslösa ska ha minst 80% av sin a-kassa, för att kunna återkomma till arbetsmarknaden, Det är nu komvux och universiteten ska öka utbildningsplatserna radikalt. Det är nu som arbetplatsförlagd kompetensutveckling ska ske för att möta framtidens arbetsmarknadsbehov av duktiga och välutbildade tekniker, montörer, svarvare, omsorgspersonal osv. Helt enkelt tid för ett stort och välorganiserat Utbildningslyft för 2000- talet. Vi socialdemokrater vill skapa 
50 000 fler utbildningsplatser inom arbetsmarknadsutbildning, högskola, komvux/yrkesvux mm. Som vanligt är regeringen passiv och hoppas på de "goda marknadskrafternas" fantastiska förmåga att lösa krisen. Det funkar inte så, så länge som företagen saknar intäkter, är det viktigaste att betala nödvändiga fakturor och förhoppningsvis behålla personalen.  Visst är kostnadminskningar bra, men står investeringarna stilla, behövs alternativa vägar för att möta dagens kris och framtidens arbetskraftsbehov. Sverige har varit och kan fortgent vara en framgångsland, där regeringen/politiken hittar konstruktiva lösningar för att stödja näringlivet-arbetskraften i kristider och få tillbaka en del av investeringarna i goda tider via skatter.

Det är en form av sund politk där vi tar ansvar för samhällsutvecklingen. Regeringen Reinfeldt har kapitulerat. Förhandlingarna kring att rädda ett att våra mest anrika företag SAAB, har gått i stå, av det enkla skälet att regeringen egentligen vill låta företagssverige svettas ur krisen, plågas av det karga vintervädret och lida av skitåret..citat från kända minstrar.. i stället för att vara konstruktiva och framtidsorienterade.  Det går inte bara att sitta på Rosenbad och spela monopol. Regeringen har iklätt sig ett enormt ansvar, när det leker med människors vardagverklighet. Gå ut bland människorna och känn av stämningen...ni i regeringen kanske lär er något..

Vi syns i vimlet
Pyry

söndag, februari 15, 2009

Kärnkraften... handlar inte bara om äpplen...

Hej Hej

Vilken härlig vinter vi har. Några minusgrader, litet snötäcke och Mälarisen är perfekt. Tog en eftermiddagsfika med kidsen i går ute på isen. Solen sken och det var helt perfekt. Möjligen blev 
vi  lite störda av några fyrhjulingar, men i övrigt en bra dag helt enkelt. 

Melodifestivalen känns lite märklig. Jag förstår Petra M´s ambitioner kring att vara rolig. Hon är härligt bitsk, men är aningen för rapp, för att det både ska nå ut och bli folkligt. Kristian Luuk kunde också ha lite av den varan, men han blev bättre med tiden.

Kärnkraftdebatten har fått ny energi..Allianspartiernas "historiska" avtal, är en omordern form av kohandel, som passade bättre i tider då det inte fanns så många bra alternativ till kärnkraften. I dag finns det vindkraft, vågkraft, vätgas, kraftvärme, solenergi, etanol, biogas mm.  Kärnkraften står för 45% av vår totala elförbrukning. 10 st. Kärnkraftverk producerar  i dag i snitt 4,5-5 twh energi/ kärnkraftverk. Vi förbrukar ca 150 twh el per år i Sverige. Nu kommer frågan: Det finns redan i dag ett överskott motsvarande 5-10 twh per år, som vi exporterar. Det motsvarar minst ett kärnkraftverk. Det överskottet beräknas vara fördubblat om 8-10 år. Alltså 10-20 twh. Vi blir bara duktigare på att minska vår elförbrukning, samtidigt som det produceras både bättre slutanvändarprodukter - och  teknik till primärenergikällorna. 

Är det då skäligt att bygga ett eller flera nya kärnkraftverk, som tar 20-25 år att bygga samtidigt som vår egen energikonsumtion minskar. I dagsläget behövs det egentligen inga nya alternativ för att täcka vår egen elkonsumtion. Däremot behövs det alternativ för att minska kärnkraftsbehovet. Den utvecklingen är mycket snabb och jag hävdar att om 10-15år finns det tillräckligt med alternativ för att vi ska klara av utfasningen av kärnkraft. Det finns riktiga skräckexempel på nybyggnationer av kärnkraftverk, bl.a. I Finland, där det hittils har kostat mer än 10 miljarder kr mer än ursprungskalkylen eller i England, där slutnotan är nästan omöjlig att förutsäga. Här har vi riktigt tydliga riskkalkyler som kan kosta brukarna miljarder kr i extra avgifter, eftersom den här typen av investeringar läggs på elpriset.

Problemet i dag är att regeringen är för passiv. I värsta fall kan Sverige tappa 1,5 miljarder i EU-stöd för att regeringen inte agerat och erbjudit reella förhandlingar kring detta.  Det är förvisso bra att ägna tid åt internationella klimatfrågan, men regeringen har ett mycket stort ansvar att driva även vår inhemska energipolitik. Politik handlar inte bara om att förvalta, det gäller att våga lite också.

Nåväl, bra att vi ändå diskuterar frågan, sista ordet är ju inte sagt.

Vi syns i vimlet
Pyry

torsdag, februari 12, 2009

När folket låter..stänger regeringen dörren..

Hej hej

Tiden är som ett vattenfall, den flödar på, utan pardon och inställsamhet. Snart börjar vi räkna in en ny årstid, även om det är kallt och härligt vinterväder i dag. Våren är alltid välkommen, då får jag chansen att ta upp golfen igen, är ju en riktig rookie, men det är förbaskat roligt. Ska bli gött att försöka sänka sig med något slag i år. 

I januari var det 12.000 personer som varslades om uppsägningar. Arbetslösheten ökar med stor kraft och vår folkvalda regering, gör som den brukar. Stänger dörren, sätter sig på kammaren och inväntar bättre väder. Jag gör det för att få en trevlig fritid, regeringen för att slippa kämpa och vara kreativ när det är kallt.  Passiviteten i regeringen är anmärkningsvärd. 

Finns inget go, ingen framtidsvision och arbetsmarknadsministern avfärdar alla handlingsalternativ genom att säga:
det blir ett skitår i år. På det viset har regeringen lagt en våt, kall filt över krisen i Sverige.  Med den inställningen. rättfärdigar regeringen sin passiva hållning. Den vill inte göra något, eftersom den har misslyckats via de orättfärdiga skattesänkningarna. Det har inte blivit fler jobb, vi ser ju nu att Borg som tillskansat sig och andra högavlönade skattesänkningar på närmare 12 000 kr per år, inte bidragit med den stimulans som förväntades. Konsumenterna dvs. folket har liten framtidstro och i dessa tider, vill alla spara, få investera. Då måste regeringen bidra med att skapa extrasysselsättning inom den offentliga sektorn. Det finns en komplikation till som uppstått när regeringen haft makten i över två år. Underskottet i de statliga finanserna har blivit lika stor som det överskott som fanns i dessa finanser när vi i S lämnade regeringsmakten. Varför då, jo skattesänkningarna har tömt delar av kassan, vilket gör att handlingsfriheten är begränsad. Hade regeringen inte sänkt skatterna så mycket, skulle vi i dag haft betydligt större möjligheter att investera via statliga stimulansbidrag till kommuner och landsting. Läget är allvarligt och regeringen passar, duckar och hoppas på att vädret ska bli bättre. Vi socialdemokrater lyssnar till väljarna, ekonomerna och andra experter. Regeringen kollar på TV4 och uvärderar väderleksrapporten.

Nej, vintern fortsätter ett tag till. Jag ska passa på att göra något vintrigt vid lunchen, ta med en macka och kanske gå ner till isen och njuta av ev. solsken.

Vi syns i vimlet
Pyry