fredag, januari 16, 2009

Lite kallare i Sverige..

Hej Hej

Såg en film under helgerna, Day after tomorrow, inte särskilt bra, den handlade om en ny istid på jorden. Kontentan var dock att vi människor måste förhindra klimathotet, medan det finns tid. Givetvis är det så det ska vara. På samma sätt borde även regeringen Reinfeldt göra avseende lågkonjunkturen och dess effekter på kommunerna och landstingen. När vi rödgröna, med kraft och tydlighet påpekar att det inte räcker med skattesänkningar, för att få fart på ekonomin, utan att det behövs ekonomiskt stöd till kommunerna och landstingen, blir regeringen sur och passiv. När SEB, som rimligtvis borde ha hyggligt nära kontakter med regeringen, säger samma sak som vi, borde väl ett liljeholmens tändas hos ansvariga ministrar, men icke. Det är tyst, det är som att vandra i ett kargt, vinterlandskap. Vinden viner runt kinderna och det är långt hem till tryggheten och värmen. Problemet är att regeringen sitter i värmestugan, medan befolkningen, kommunerna och landstingen befinner sig utanför. Jag vill citera Ebba Grön, det råder Mental istid hos regeringen. Passiviteten är direkt skadlig för Sverige, och regeringen målar in landet i ett hörn, det är långt till 2010, då har förhoppningsvis den blå färgen torkat, så att vi kan kliva över, hämta en bra och beständig burk med rödfärg, som förhoppningsvis kan täcka hela Sverige.

Det handlar, givetivs om att göra så litet som möjligt, för att kunna försvara de orättfärdiga skattesänkningarna. Den här regeringen kommer dock aldrig att vakna ur Törnrosa sömnen. 2010, när det är dags för val, blir uppvaknandet kallt. Regeringen får vandra i det kalla vinterlandskapet, efter väljarnas förmodligen tuffa dom.- Ni var inte med oss- därför åker ni ut.

Läste att Littorin blivit så arg att han klivit bort från talarstolen i riksdagen. Han om någon borde ju tåla en tuff och saklig debatt. Det är möjligen bara Maud Olofsson, som är lika kaxig och vresig som Littorin. Barnsligheter ska inte ministrar ägna sig.

I övrigt har det varit en normal, oppositionsvecka. Det blir tuffare tag framöver, och vi kommer garanterat att opponera oss mot dumheterna och presentera fler vardagsnära förslag inför det kommande valet.

Vi syns i vimlet
Pyry

söndag, januari 11, 2009

Hej Hej!

Då var det dags igen. Vet inte varför, men det blir långt mellan gångerna. Nåväl, tiden rinner i väg när det är roligt. Har slutat på landstinget, ser nya utmaningar vid horisonten. Är säker på att 09 blir ett bra och spännande år. Det är 1 år och 9 månader kvar till det stora valet 2010, sen ska vi givetvis också vinna fler platser i EU-valet och göra ett bra kyrkoval. Känner på mig att vi har en mycket rolig och intressant resa framöver.

Givetvis blir det tufft. Hur ska vi kunna återskapa en välfärd som är rättvis och solidarisk, när så mycket redan nu har blivit raserat. 76000 människor är utförsäkrade pga. tuffare sjukskrivningsregler. Över en halv miljon människor har lämnat A-kassan-fackförbunden, sen avgifterna höjdes. Kommunernas utgifter för försörjningsstöd rakar i höjden och den nyliberala, moderatledda regeringen sitter stilla i båten, oförmögen att ändra kompassriktning. Sverige befinner sig i kris, i likhet med många andra länder, men regeringen blundar o ser inget, hör inget och gör inget.

Framgång kräver rättvisa. Vi måste börja ge människor hopp inför framtiden. Change pratade Obama om, så måste även vi inom S agera för att återigen få förtroendet att styra skutan 2010.
Det finns skäl till att vi förlorade valet 2006, och vi har lärt av misstagen. Vi vill investera i männsikors livslånga lärande. Det ska vara möjligt att byta jobb och inriktning under hela sitt vuxna liv. Borgarna har i praktiken skjutit komvux i sank. Våra välfärdutmaningar, bygger på att människor, mycket snabbare än i dag, ska kunna komma vidare till nya yrkesutmaningar, inte bli fast i samma roller under resten av yrkeslivet, som officer Björklund vill att vi ska vara.

Inom hälso- sjukvården finns det givetvis många utmaningar också. LOV kommer att leda till etableringsfrihet för privata vårdgivare, främst de största vårdföretagen. Vi kommer att landa i mindre valfrihet för de patienter, som inte har möjlighet att få vård på annat ställe än hos en vårdgivare, medan storstadspatienter, får mer vårdgivare att välja bland. Problemet är att antalet läkare inte blir fler, som en följd av etableringsfriheten, den summan är konstant, det blir däremot sannolikt ett större tryck på de fåtalet läkare som finns, eftersom ersättningssystemen i det borgerligt styrda landstingen Uppsala och Stockholm, bygger på att ge bättre betalt för läkarebesök. Övriga personalkategorier som specialistsjuksköterskor, bio medicinska analytiker mfl. kommer att få lägre status och sannolikt sämre arbetsvillkor.

I min egen hemkommun-Håbo, är tillvaron, grå och nästan kaotisk. Den nyliberala majoriteten, bestående av det styrande Bålstapartiet, och stödpariterna M, Fp och Kd, har störtdykt i popularitet på endast två år. En 20% minskning, är ytterst allvarlig, vilket visar på att väljarna successivt tappat förtroendet för politiken. Det går givetvis ut över oss inom S också. Även om vi inte är ansvariga för de dumheter som nyliberalerna kokar ihop, finns det sannolikt de som tror att vi är av samma skrot och korn. Jag kan dock dementera detta direkt. Vi är ansvarsfulla och tänker, när vi får tillbaka makten, utveckla välfärden till nya nivåer. Det ska vara rättvist, solidariskt och inte minst tillgängligt för alla, inte bara för de som är nyliberalernas närmaste kompisar. Vi ska ta bort svågerpolitiken och skapa ännu bättre förutsättningar inom vård, äldreomsorg och i skolan.

Det finns mycket att göra, under året kommer vi att presentera vårt alternativ. Vi är ute mycket och lyssnar och samtalar, med många människor, utifrån dessa samtal fortsätter vi att utveckla, vår vardagsnära politik. Vi vill helt enkelt investera i Håboborna för framtiden.

Vi syns i vimlet
Pyry