måndag, maj 12, 2008

En kennel, eller är det en pudel....

Vilken härlig hänryckning. Sommaren landade likt små fjäderlätta, varma vindpustar i juli. Det var ett tag sen känslan fanns där. Bara ben, inga strumpor, klippa gräset, grilla mycket och njuta i största allmänhet.

Förra veckan var mycket intressant politiskt. Den nyliberala landstingsledningen, som veckan före hade sagt nej till att bilda regionkommun med Dalarna, Gävleborg, Örebro och Värmland, gjorde en kennel, möjligen en pudel och accepeterade inviterna från övriga län och sa att det nu var beredda att ingå i en regionkommun med hälso-sjukvården som bas. En mycket stor prestigeförlust för finanslandstingsrådet Erik Weiman och Hälso-och sjukvårdslandstingsrådet Ismail Kamil. Vi inom Socialdemokraterna har hela tiden drivit en linje om att bilda regionkommun med övriga län + Västmanland och Sörmland. Av olika skäl finns de inte med fn. i samtalen, men förhoppningvis ansluter Västmanland till en framtida regionkommun.

Varför tvingades då nyliberalerna att ändra uppfattning. Dels var moderaternas aktivt passiva filibustrande gentemot övriga läns politiker och tjänstemän helt ohållbart i längden. Moderaterna med Erik Weiman och Arne Sandemo vägrade konsekvent att ha en uppfattning i frågan, vilket slutligen ledde till de övriga länens politiker, med all rätt, ställde ultimatum. Det blir aldrig bra med den typen av förhandling, men till slut återstår endast detta och det gav delvis effekt. Den andra orsaken var att Sjuhhusdirektören Marie Beckman-Suurkylä, informerade sin personal att hon inte tänkte ge upp kampen för Ackis, samtidigt som hon uppmanade till kamp för Akademiska sjukhusets överlevnad. I förlängningen blev också detta en viktig bricka i spelet kring regionkommunbildningen. Även om metoden inte är att föredra, ger jag Marie fullt stöd i sitt agerande.

Hade moderaterna haft en tydlig hållning från början som inte byggde på förhalning och aktiv passivitet, kunde frågan lösts mycket smidigare och utan alltför stora kontroverser. Det går inte att både äta tårtan och ha den kvar. Det var alldeles för mycket pengar och arbetsplatser, inte bara på Ackis som stod på spel och då måste även garvade politiker inse attt verkligheten är helt annan än den ideologiska drömvärld som moderaterna försöker skapa via sitt sk. nya partiprogram. Nu hoppas jag bara att regeringen tar signalerna på allvar. Processen har skett underifrån, med många personer inblandade och det vore väl tusan om regeringen avstyrkte de olika strävandena som syftar till att säkerställa en bra hälso- sjukvård i vår kommande region men även i resten av Sverige.

Dagen fortsätter med solsken och småningom kör. Jag hade fotbollsträning i går, och grabbgänget är verkligen tålmodiga med mitt usla spel. Jag får dock mycket rörelse, vilket är bra för kropp o själ.

Vi syns i vimlet
Hälsningar
Pyry